339 vizualizări 26 iul 2011

Fostul secretar general al Ministerului de Interne, Laurenţiu Mironescu, s-a prezentat la DNA, marţi, unde a asistat la percheziţia informatică făcută de procurorii anticorupţie asupra celor trei laptopuri ale sale ridicate în urma descinderilor din Portul Constanţa.

La ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Mironescu a declarat că a fost chemat de procurori să asiste la percheziţia informatică privind trei laptopuri ale sale, ridicate în urma descinderilor din Portul Constanţa.

Mironescu a precizat că unul dintre laptopuri i-a şi fost returnat, urmând ca pentru celelalte două să se prezinte în jurul orei 16.00 pentru a le ridica.

Fostul secretar de stat a fost însoţit de unul dintre apărătorii săi.

Laurenţiu Mironescu, arestat iniţial în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanţa, a părăsit arestul preventiv în urma deciziei din 21 iunie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Tot atunci au fost eliberaţi şi Liviu Bratu - adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Pătraşcu - ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Corneliu Păun.

Dintre cele 21 de persoane arestate în cauză, mai sunt în arest preventiv 14.

În dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile, fiind acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare.

Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa, este considerat de procurorii anticorupţie "leader" al grupului infracţional, care derulau afaceri ilicite în Portul Constanţa.

"Grupul infracţional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, în vama Constanţa, prejudicia bugetul de stat cu sume între 50.000 şi două milioane de euro la fiecare transport.

"Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între o mie şi 7.000 de dolari pentru fiecare transport. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal", potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cătălin Lupăşteanu, catalin.lupasteanu@mediafax.ro

Citește și: