Departamentul Social - Mediafax
472 vizualizări 3 aug 2018

Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a fost condamnat vineri, de către Curtea de Apel Bucureşti, la nouă ani şi zece luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii unor foloase, în formă continuată (11 acte materiale), delapidare în formă continuată (17 acte materiale), şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (9 acte materiale).

De asemenea, în acelaşi dosar, fiica sa, Ingrid Vlasov, a primit un an de închisoare cu suspendare, iar soţul său doi ani şi şase luni de închisoare. Decizia poate fi contestată în zece zile de la comunicarea minutei.

DNA i-a trimis în judecată pe Mihail Vlasov şi pe fiica sa, Ingrid, dar şi pe soţul ei, Marian Nedelcu, în anul 2016, pentru fapte de corupţie. Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008-2014, Mihail Vlasov, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, abuzând de funcţia deţinută a întreprins demersuri pentru obţinerea unor foloase materiale personale şi pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituţiei pe care o reprezenta. Astfel, a adus grave prejudicii atât Camerei de Comerţ şi Industrie a României, cât şi S.C. Romexpo S.A. la care C.C.I.R. este acţionar majoritar.

„După ce a preluat conducerea C.C.I.R., inculpatul Vlasov Mihail a întreprins acţiuni astfel încât bani din bugetul instituţiei să ajungă la diverse entităţi/societăţi comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte şi convenţii. Concret, inculpatul Vlasov Mihail şi-a folosit autoritatea şi influenţa faţă de inculpatele Ştefănescu Cornelia Liliana, şefă a Cancelariei C.C.I.R., Grigorescu Rodica Luiza, secretar general al C.C.I.R şi Suciu Mariana Rodica, în calitate de director general S.C. Romexpo S.A., pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însuşirea şi respectiv folosirea resurselor materiale ale celor două entităţi”, a precizat DNA, printr-un comunicat de presă transmis la acea vreme.

Totodată, DNA mai spune că Vlasov Mihail şi-a însuşit sume de bani din bugetul instituţiei, pe care le-a cheltuit în interes propriu, după cum urmează: suma de 47.599.382,90 lei retrasă din „Fondul la dispoziţia biroului de conducere/Fond la dispoziţia preşedintelui”, prevăzut în bugetul C.C.I.R., ridicată în numerar, pe bază de dispoziţii de plată către casierie; suma de 702.487,68 lei retrasă din contul bancar al C.C.I.R., prin plăţi efectuate cu cardul către mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc, fără să o restituie.

„Acţionând în această manieră, inculpatul Vlasov Mihail şi celelalte persoane, prin actele şi faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor camerei de Comerţ a României şi societăţii Romexpo, astfel: prejudiciul total cauzat bugetului C.C.I.R. este de 54.342.145, 20 lei, prejudiciul total cauzat bugetului S.C. Romexpo S.A. este de 6.086.741,44 lei”, a mai spus DNA, la acel moment.

 

Citește și: