31701 vizualizări 23 sep 2014

Deconspirarea în direct venită din partea fostului jurnalist Robert Turcescu „creează probleme de credibilitate serviciilor”, a spus, marţi seara, la Realitatea TV, Teodor Meleşcanu, fost şef SIE.

„Niciodată nu ai voie să deconspiri numele agenţilor care lucrează pentru tine. Se erodează încrederea privind capacitatea serviciului. Gândiţi-vă că mergi să convingi pe cineva să lucreze pentru România şi-i spui: Stai liniştit, nu ţi se va întâmpla nimic. Şi a doua zi se vede în ziare.Sigur, asta ne afectează credibilitatea. Este o infracţiune să deconspiri pe cineva. Lumea poate să-şi închipuie lucruri halucinante câteodată”, a explicat Meleşcanu.

Teodor Meleşcanu a precizat că nu cunoaşte cazul concret privitor la Robert Turcescu, pe care-l cunoaşte „doar ca ziarist”: „L-am considerat pe Robert Turcescu un ziarist de mare talent şi de mare viitor. Cu atât mai mare a fost surpriza mea când am văzut pe televizor că a fost pus în situaţia de a se deconspira el însuşi. Înţeleg zbuciumul şi tragedia prin care trece. L-am simţit extrem de tulburat, cu probleme foarte mari de conştiinţă.”

Cu toate acestea, Meleşcanu a criticat gestul făcut de Turcescu, despre care a sugerat că a lucrat de bunăvoie cu serviciile, nefiind obligat de nimeni. „Când te hotărăşti să faci o treabă, o duci până la capăt. De ce a acceptat să fie ofiţer acoperit? Dacă o faci, trebuie să o duci până la capăt. Avem candidaţi care vin la recrutare, unii renunţă, nimeni nu te sileşte. Vin din patriotism, nu pentru avantaje materiale. Nu înţeleg cum a ajuns Robert să fie recrutat, pentru că nu putea să fie recrutat fără să-şi dorească”.

 

Citește și: