Biro ATTILA
1627 vizualizări 17 iul 2013

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe fostul senator UDMR Olosz Gergely la şapte ani de închisoare cu executare pentru corupţie. Sentinţa poate fi atacată cu apel El a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă. 

În rechizitoriul dosarului în care Olosz Gergely a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, procurorii spun că parlamentarul a primit 400.000 de lei în parcarea Parlamentului. Banii i-au fost daţi de către reprezentantul unor companii private. În schimbul banilor, Olosz şi-ar fi folosit influenţa pentru a facilita acestor companii contracte cu CEZ România, cu Ministerul Agriculturii şi cu alte instituţii din subordinea ministerului.

Fostul senator Olosz a încercat să amâne verdictul din acest dosar şi a folosit metoda Voiculescu, adică înainte de finalizarea cercetării judecătoreşti la Curtea Supremă el a demisionat din parlament astfel că dosarul său s-a mutat la Tribunalul Bucureşti.

Curtea Supremă a judecat în acest dosar, în care Olosz a fost trimis în judecată alături de alţi patru inculpaţi, patru termene.  La ultimul termen, pe 15 aprilie, co-inculpaţii în dosar au anunţat instanţa că doresc să se prevaleze de articolul 320 indice 1 din Codul de Procedură Penală care prevede că în cursul procesului inculpaţii îţi pot recunoaşte vinovăţia. Potrivit acestui articol procesul penal se desfăşoară mai rapid, după recunoaşterea vinovăţiei instanţa deliberând pe probele din dosar fără prea multe dezbateri.

Inculpaţii care îşi recunosc vinovăţia beneficiază de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege. În aceste condiţii o condamnare a lui Olosz era iminentă au arătat surse juridice pentru gândul.

Procurorii DNA susţin că Olosz Gergely, în perioada mai-septembrie 2010, a pretins de la reprezentanţii unor societăţi comerciale suma de 516.000 euro. Pentru acestă sumă de bani, Olosz şi-ar fi folosit influenţa pentru a facilita acestor companii contracte cu CEZ România, cu Ministerul Agriculturii şi cu alte instituţii din subordinea ministerului.

Ce conţine dosarul lui Olosz

În rechizitoriul dosarului, procurorii susţin că Olosz a intervenit pe lângă Bortea Adrian, director de afaceri corporatiste al CEZ România şi administrator al CEZ DISTRIBUŢIE, pentru ca această companie să încheie contracte cu companiile controlate de către Ion Bîrcină şi Costin Iliescu. Potrivit rechizitoriului, companiile Power Plus şi Budirom Serv (companii controlate de Ion Bîrcină şi Costin Iliescu) au obţinut patru contracte de la CEZ România. Contractele vizau vânzarea cumpărarea de energie electrică şi cesiunea unor creanţe. Cele două firme erau controlate de către Bîrcină Ion şi Iliescu Costin.

Procurorii mai spun că Olosz şi-a exercitat influenţa şi pe lângă Tanczos Barna cu scopul de a-l determina pe acesta, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, să facă anumite acte prin care să favorizeze companiile menţionate mai sus. Interesele companiilor controlate de Bîrcină şi Iliescu erau legate de investiţiile din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Procurorii spun că Olosz Gergely a primit 400.000 de lei de la Iliescu Costin în parcarea Parlamentului.  Aceşti bani reprezentând plata în schimbul căreia Olosz ar fi intervenit pe lângă reprezentanţii CEZ pentru ca acestă companie să încheie contracte cu firmele controlate de Iliescu şi Bîrcină.

În declaraţia dată în faţa procurorilor, Olosz susţine că cei 400.000 lei reprezentau "restituirea parţială a unui împrumut pe care l-a intermediat între Ion Bîrcină şi omul de afaceri din Ungaria Halasi Karoly" Deputatul UDMR susţine că a cerut de la omul de afaceri din Ungaria un împrumut de 120.000 euro şi că aceşti bani i-a împrumutat la rândul său lui Bîrcină Ion care trebuie să îi restituie în termen de şase luni. Astfel că cei 400.000 lei reprezentau o primă tranşă din suma totală de 120.000 euro pe care Ion Bîrcină o avea de restituit.

Deputatul UDMR de Covasna Olosz Gergely a declarat, după trimiterea în judecată, că dosarul său nu este altceva decât "un balon de săpun umflat la comandă, o găselniţă politică pentru denigrarea lui, o gafă profesională inacceptabilă pentru DNA".
"Cazul creat în jurul numelui meu nu este altceva decât o făcătură, având scopul de a mă denigra pentru a-mi afecta imaginea şi a-mi diminua şansele de reuşită în cursa electorală", a mai declarat Olosz.

Mita de 600.000 euro ascunsă în off shore-uri

"În acest context, în perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely, deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la inculpaţii Bîrcină Ion, Iliescu Costin şi Stan Cătălin suma de 516.000 euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC POWER PLUS SRL (firmă controlată de grupul Bîrcină) şi o altă societate comercială tip off shore. Din suma pretinsă, POWER PLUS SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan Cătălin. De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely a pretins de la aceleaşi persoane şi a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei", mai susţin procurorii DNA.

Contracte preferenţiale de la Ministerul Agriculturii

DNA mai arată că deputatul UDMR şi-a folosit influenţa pentru a facilita contracte pe bani publici pentru companiile asociaţilor săi de la care a primit mita. "De asemenea, în perioada noiembrie 2010-februarie 2011, inculpatul Olosz Gergely şi-a folosit influenţa, astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. Ca urmare, în aceeaşi perioadă, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcină contactarea unor consultanţi pe fonduri europene", explică DNA.

Procurorii mai spun că mita disimulată în contractele de conmsultanţă a fost apoi trecută ca şi cheltuieli deductibile într-un proiect pe fonduri europene. Procurorii mai arată şi că au pus schestru pe bunurile lui Olosz.

Acţionar la şapte firme, şapte imobile şi nouă terenuri

În declaraţia de avere deputatul menţionează nouă terenuri şi şapte imobile. Are în conturi 12.000 euro, credite de aproximativ 150.000 euro şi a împrumutat o rudă cu 195.000 lei. Olosz mai declară că este acţionar la şapte companii din judeţul Covasna.

Citește și: