Corina VÂRLAN
Alexandra PELE
6085 vizualizări 20 oct 2013

Peste 2.000 de persoane au protestat duminică în Capitală împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, după ce s-au organizat cu ajutorul reţelei de socializare Facebook.

Acestea au mărşăluit pe ruta Piaţa Universităţii - Piaţa Unirii - Palatul Parlamentului - Calea 13 Septembrie - Bulevardul Naţiunile Unite - Piaţa Constituţiei - Piaţa Unirii - Piaţa Universităţii.

Cei care au participat la miting au scandat, printre altele, "Uniţi salvăm toată România/Uniţi salvăm Roşia Montană", "Roşia, Roşia vine revoluţia", "Roşia şi Pungeşti, două inimi româneşti", "Demisia, demisia", Ce cerem noi e şi pentru voi. Ieşiţi din casă dacă vă pasă" şi "Refuz, rezis gazelor de şist".

Protestatarii au avut steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje precum "Nu aştepta, viaţa e în mâna ta "şi "Vă cerem cultură şi ne daţi cianură".

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

Manifestări similare au avut loc duminică la Cluj-Napoca şi la Abrud.


UPDATE 22:11: În Piaţa Universităţii au mai rămas doar câţiva protestatari, în zona fântânilor.

UPDATE 21:42: Traficul a fost deblocat pe ambele sensuri ale Bulevardului Nicolae Bălceascu. Mulţi dintre protestatari s-au retras în zona fântănilor de lângă Universitatea Bucureşti.

UPDATE 21:40: În Piaţa Universităţii se scandează "Demisia, demisia" şi "Jos Băsescu".

UPDATE 21:28: Jandarmii îi împing pe protestatari spre trotuare. Cei care participă la acest eveniment strigă "Fără violenţă, fără violenţă".

Traficul rutier a fost deblocat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu pe sensul de circulaţie dinspre Piaţa Universităţii spre Piaţa Romană.

UPDATE 21:22: Protestatarii au început să scandeze lozinci legate de unirea Basarabiei cu România. Jandarmii strâng rândurile.

UPDATE 21:20: În Piaţa Universităţii au mai rămas, la această oră, doar câteva sute de persoane care militează împotriva exploatării cu cianură a aurului de la Roşia Montană.

Se scandează "Demisia, demisia!" şi "Uniţi salvăm toată România".

UPDATE 21:14: Deputatul Theodor Paleologu se află în Piaţa Universităţii.

UPDATE 21:08: Un protest împotriva proiectului minier de la Roşia Montană a fost organizat duminică şi în Germania, la Berlin şi la Hanovra.

FOTO: Vlad Petri/Facebook

FOTO: Uniţi Salvăm/Facebook

UPDATE 20:59: Circa 1.000 de persoane se găsesc acum în Piaţa Universităţii, potrivit Mediafax

Manifestanţii sunt flancaţi de trei cordoane de jandarmi.

UPDATE 20:52: Protestatarii ocupă la această oră trotoarele din faţa Teatrului Naţional şi din faţa Universităţii Bucureşti, dar sunt aşezaţi şi pe Bulevardul Nicolae Bărcescu, unde traficul este blocat până la intersecţia cu Strada Batiştei.

Numărul celor care au ieşit să militeze împotriva proiectului de la Roşia Montană a început să scadă.

UPDATE 20:46: Şoferii pot circula acum şi dinspre Piaţa Unirii spre Piaţa Rosetti.

FOTO: Catalin Georgescu/Facebook

UPDATE 20:44: Traficul rutier a fost deblocat pe sensul de circulaţie de la Bulevardul Regina Elisabeta la Piaţa Unirii.

UPDATE 20:41: Jandarmii prezenţi, la această oră, la protestul împotriva exploatării cu cianuri a aurului de la Roşia Montană sunt huiduiţi de către protestatari care scandează, totodată, "Nu plecăm, nu plecăm".

UPDATE 20:37: Protestatarii aflaţi chiar în zona rondului din Piaţa Universităţii au fost flancaţi de maşinile Jandarmeriei. Aceştia au început imediat să scandeze "România stat poliţienesc".

UPDATE 20:31: Protestatarii au ajuns la Piaţa Universităţii unde au fost întâmpinaţi de jandarmi. Traficul în intersecţie este blocat complet.

UPDATE 20:20: Marşul continuă pe Bulevardul I. C. Brătianu. Traficul rutier este blocat pe un singur sens, între Piaţa Unirii şi Piaţa Universităţii. Se scandează "Ce cerem noi e şi pentru voi. Ieşiţi din casă dacă vă pasă".

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

UPDATE 20:05: Coloana de protestatari a ajuns la Piaţa Unirii. Se scandează alternativ "Uniţi salvăm toată România", "Roşia şi Pungeşti, două inimi româneşti" şi "Refuz, rezis gazelor de şist".

UPDATE 19:50: Protestatarii au plecat din faţa Palatului Parlamentului. Acum se deplasează pe Bulevardul Unirii şi au ca destinaţie Piaţa Universităţii, punctul de unde a început marşul din această duminică.

Traficul rutier este blocat pe un singur sens.

Ei agită în continuare pet-uri cu pietricele pentru a face zgomot.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

Cei care participă la marş au pancarte cu mesaje precum "Martor la (in)dependenţa României" şi "Vă cerem cultură, ne daţi cianură. Domnule ministru, sunteţi chiar sinistru".

UPDATE 19:37: Cei care au ieşit duminică în stradă pentru a milita împotriva proiectului minier de la Roşia Montană au ajuns la această oră în Piaţa Constituţiei din Capitală.

UPDATE 19:30: Protestatarii se află acum în zona Parcului Izvor, pe Bulevardul Naţiunile Unite colţ cu Strada Bogdan Petriceicu Haşdeu. Ei scandează "Senatori, deputaţi luaţi valiza şi plecaţi".

UPDATE 19:02: Marşul continuă acum în zona hotelului JW Marriott Bucharest Grand Hotel aflat pe Calea 13 Septembrie.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

UPDATE 18:51: Persoanele prezente duminică la protestul din Capitală îi invită pe protestatarii de la Pungeşti şi din alte oraşe ale României să li se alăture în ziua votului pentru a bloca toate străzile din jurul Palatului Parlamentului.

Se scandează "Solidaritate!".

FOTO: Facebook/Catalin Georgescu

UPDATE 18:45: Protestatarii s-au oprit în zona Academiei Române. Ei aplaudă şi scandează "Academia salvează România".

Se va înconjura Casa Poporului mergând pe Calea 13 Septembrie şi apoi pe Strada Izvor.

FOTO: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage

UPDATE 18:35: Proteste similare au loc şi în alte oraşe din ţară. La Cluj-Napoca, peste o mie de persoane militează împotriva proiectului minier de la Roşia Montană scandând "Nu cedăm, nu capitulăm", "Uniţi salvăm Roşia Montană" şi "Pungeşti - Roşia, vine revoluţia". Ei au venit, de asemenea, la marş cu pancarte pe care apăreau mesaje precum "Române, acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soartă" sau "Barbu, mercenarul Goldului împotriva patrimoniului".

FOTO: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage - Cluj-Napoca

Câteva sute de persoane participă la Abrud la două proteste privind proiectul minier de la Roşia Montană. Protestatarii sunt împărţiţi în două tabere: susţinători ai exploatării miniere şi opozanţi ai acesteia, potrivit Mediafax.

Jandarmii au fost nevoiţi să intervină pentru ca cele două tabere să nu se întâlnească.

FOTO: Mircea Rosca/Mediafax Foto - Abrud

Se scandează "Uniţi salvăm Roşia Montană/ Uniţi salvăm Munţii Apuseni", "Afară, afară cu RMGC din ţară" şi "Nu corporaţia face legislaţia".

UPDATE 18:33: La acest eveniment participă şi câţiva zeci de biciclişti.

UPDATE 18:30: Numărul protestatarilor este în creştere. Peste 2.000 de persoane participă acum la marş, potrivit Mediafax.

Se scanează "Ponta nu uita, noi îţi tragem linia" şi "Demisia, demisia".

FOTO: Facebook/Uniţi Salvăm

UPDATE 18:26: În aceste momente, participanţii la marşul împotriva exploatării cu cianuri a aurului de la Roşia Montană au ajuns în faţa Palatului Parlamentului.

UPDATE 18:18: Numărul protestatarilor creşte. Acum ei se deplasează pe Bulevardul Unirii către Casa Poporului.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

UPDATE 18:10: Cele aproximativ 500 de persoane care au ieşit duminică în stradă pentru a milita împotriva proiectului minier de la Roşia Montană au ajuns în zona Piaţa Unirii.

Se scandează "Uniţi salvăm toată România", "Roşia, Roşia, vine revoluţia" şi "Uniţi salvăm Roşia Montană".

UPDATE 17:57: Protestatarii se deplasează pe Bulevardul I. C. Brătianu spre Piaţa Unirii. Traficul rutier este blocat pe un singur sens.

FOTO: imgur

UPDATE 17:52: Până în momentul de faţă, jandarmii nu au ajuns în zonă.

UPDATE 17:50: La această oră, aproximativ 500 de persoane sunt prezente la protestul împotriva proiectului de la Roşia Montană.

UPDATE 17:43: Traficul rutier este blocat pe Bulevardul Regina Elisebata, între Universitate şi Strada Academiei.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

UPDATE 17:40: Se scandează "Uniţi salvăm toată România". Cei care au ieşit în stradă pentru a milita împotriva proiectului minier Roşia Montană au cu ei steaguri tricolore şi bannere cu mesaje precum "Nu aştepta, viaţa e în mâna ta "şi "Vă cerem cultură şi ne daţi cianură".

UPDATE 17:37: Traseul de pe care se va desfăşura marşul împotriva exploatării cu cianură a aurului de la Roşia Montană ar putea fi modificat. Protestatarii au pornit pe Bulevardul Regina Elisabeta. Ei se regrupează în aceste clipe în zona statuilor aflate vis-a-vis de Universitatea Bucureşti.

UPDATE 17:35: Protestatarii părăsesc Piaţa Universităţii.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

Câteva sute de persoane s-au adunat, încă de la ora 16:00, în Piaţa Universităţii din Bucureşti şi urmează să mărşăluiască în această seară împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

Protestatarii s-au organizat prin intermediul reţelei de socializare Facebook şi urmează să se deplaseze pe o distanţă de mai bine de 4 kilometri, pe ruta Piaţa Universităţii - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei - Strada Izvor - Senat.

Premierul Victor Ponta  declarat, sâmbătă, că , împreună cu ministrul de Interne, Radu Stroe şi cu şefii Jandarmeriei, a luat decizia să se intervină în cazul în care protestele devin violente.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

"Atâta timp cât protestele sunt paşnice, cât nu încalcă drepturi fundamentale, nu blochează drumuri naţionale, nu intră pe proprietăţi private, evident că-mi doresc foarte mult ca să nu existe niciun fel de reacţie exagerată a forţelor de ordine şi nici n-a fost. E o lună de când în fiecare duminică sunt manifestări şi niciodată nu s-a întâmplat nimic. Deci provocări au fost. În momentul în care foloseşti violenţa, agresezi forţele de ordine, când blochezi un oraş sau o ţară, atunci sigur vom interveni", a spus Ponta.

Foto: Facebook/Rosia Montana in UNESCO World Heritage/Daniel Vrăbioiu

Mitinguri similare împotriva exploatării cu cianuri a aurului de la Roşia Montană s-au desfăşurat în ultimele zile şi în oraşul Câmpeni din judeţul Alba. Sâmbătă, acolo au protestat aproximativ 2.000 de persoane.

Citește și: