Mihaela Stoica
32482 vizualizări 19 mar 2013

Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, care va putea adăposti circa 5.000 de persoane, începe se prindă contur, Guvernul dublând fondurile. Lucrările de şantier se desfăşoară în ritm alert, peste 500 de muncitori lucrând în prezent la finalizarea subsolului 1 al edificiului. Reprezentanţii Patriarhiei afirmă că lucrările de construcţie, care au început la finalul lui 2010, sunt în grafic, dar că în niciun caz Catedrala nu va fi utilizabilă în 2015, aşa cum s-a anunţat anterior. Fondurile pentru ridicarea lăcaşului de cult continuă să vină. Numai anul trecut de la buget au fost alocaţi 19 milioane de lei, iar primăriile din Bucureşti au furnizat şi ele peste 18 milioane de lei, potrivit informaţiilor obţinute de gândul. Sume similare au fost virate şi în 2011.

Lucrările pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului continuă, peste 500 de muncitori muncesc de zor zilele acestea la finalizarea subsolului 1 al edificiului.  S-au început lucrări şi la cota 0, iar după finalizarea plăcii se va începe efectiv construcţia incintei principale a Catedralei Mântuirii.

“Cu toate forţele şantierului, adică cu o structură de muncitori de peste 500 de oameni, alcătuită în special din fierari, sudori, dulgheri şi betonişti, ne străduim să ajungem la stadiul fizic preconizat al lucrărilor.  Lucrările se desfăşoară în flux continuu, iar turnarea betonului se face atât în timpul zilei, cât şi după orele 18:00-19:00, atunci când cantităţile şi volumul de betonare sunt mai consistente“, afirmă inginerul Gabriel Năstase, responsabilul tehnic cu execuţia lucrărilor la viitoarea catedrală, potrivit site-ului dedicat special Catedralei.

Lucrările, sub atenta supraveghere a Patriarhiei

Sala polivalentă a edificiului, cu o suprafaţă de peste 1.600 de metri pătraţi, se află în stadiul de finalizare la roşu. Foaierul este finalizat, precum şi plăcile intermediare şi arcele sălii. Totodată, s-a început construcţia căilor de acces în incinta edificiului care va fi construit de la cota 0.

Holurile de acces de la subsolul 1 sunt în stadiul de finalizare, lucrările avansând spre zona altarului, unde se află criptele. „Placa ce acoperă sala polivalentă este gata în proporţie de 60%, la aceasta lucrându-se continuu cu cei mai mulţi muncitori. Pot spune că se lucrează destul de greu la partea de arce şi bolţi, dar sperăm ca acest volum de lucrări să fie finalizate până la sfârşitul lunii mai”, afirmă inginerul Gabriel Năstase.

Lucrările pentru construcţia viitoarei catedrale se desfăşoară sub atenta supraveghere a proiectantului, dar şi a Patriarhiei Române care verifică în permanenţă şantierul.

Foto: Silviu Matei / Mediafax

Clădirea Catedralei, gata la sfârşitul anului 2014. Pictura şi mozaicurile mai durează câţiva ani

Catedrala Mântuirii Neamului, un edificiu cu dimensiuni impresionante – 120 de metri înălţime, 120 de metri lungime şi 70 de metri lăţime – şi care va adăposi 5.000 de credincioşi, va fi gata  în varianta “la gri”, adică fără finisaje, pictură, gravură şi altele, la finalul anului 2014.

"Sfârşitul anului 2014 este cel preconizat, pentru finalizarea clădirii propriu-zise sau faza la gri, cum se numeşte. Deocamdată constructorii sunt în termen, urmează apoi o perioadă legată de realizarea finisajelor, în special a picturii bisericii, care va lua timp", a declarat pentru gândul părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Numai pregătirea pereţilor pentru pictură durează un an de zile. "Este greu de estimat când lucrările la catedrală se vor termina efectiv, pentru că nu lucrăm ca în vremea comuniştilor cu termene. Pe de altă parte, finisajele înseamnă muncă minuţioasă şi de foarte mare calitate. Dacă structura catedralei se ridică foarte repede, la pictarea bisericii, realizarea mozaicurilor, a sculpturilor şi a celorlalte lucrări de artă este nevoie de un timp suficient pentru ca totul să fie de foarte bună calitate. Este vorba apoi de lucrarea artistică", adaugă reprezentantul Patriarhiei.

Foto: Silviu Matei / Mediafax

Continuă colecta pentru Catedrală, dar se aşteaptă bani şi de la autorităţi

BOR continuă şi în 2013 colecta în toate bisericile din ţară şi din străinătate ale Patriarhiei Române pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. "Există şi posibilitatea primirii de finanţare de la bugetul statului şi al bugetelor locale, aşa cum prevede atât legea catedralei, cât şi legea cultelor", menţionează părintele Stoica.

Referitor la costurile finale ale proiectului, reprezentantul BOR afirmă că "este o întrebare naivă". "În acest moment 100 de milioane de euro, după aceea se va vedea. Cei 100 de milioane de euro sunt pentru structura la roşu sau la gri. În niciun caz nu sunt 400 de milioane de euro, aşa cum a apărut în presă. Încă nu se ştie cât va costa restul lucrărilor", afirmă el.

Cine a dat bani şi cât

Autorităţile locale şi centrale au continuat şi în 2012 finanţarea lucrărilor de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului, iar suma totală a fost de peste 37 milioane de lei (circa 8,4 milioane de euro), potrivit informaţiilor obţinute de gândul. De la Buget şi prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, "în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional nr.262112012, pentru Catedrala Mântuirii Neamului s-a alocat, în anul 2012, suma de 19 milioane de lei", se arată în răspunsul remis gândul. În 2011, Guvernul României a alocat puţin peste jumătate - 10 milioane de lei.

Foto: Silviu Matei / Mediafax

Bani au venit şi de la Primăria Municipiului Bucureşti, prin intermediul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic. Astfel, pentru Catedrala Mântuirii Neamului a fost alocată, prin bugetul pe anul 2012, aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, suma de 10 milioane de lei.

Nici primăriile de sector nu au ocolit finanţarea "sfintelor lucrări". Primăria sector 3 a răspuns gândul că "Patriarhia Română a beneficiat de 5 milioane de lei, finanţare de la Consiliul Local al Sectorului 3". Aceeaşi sumă a fost alocată şi în 2011 pe când primar era Liviu Negoiţă.

De asemenea, Primăria Sectorului 6 a alocat, anul trecut, "3 milioane de lei exclusiv pentru lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului".

Primăria Sectorului 1 nu a alocat însă niciun ban, la fel şi Primăria Sectorului 4 care a transmis şi motivul. "Având unul dintre cele mai mici bugete alocate, după Sectorul 5, Primăria Sectorului 4 nu poate contribui financiar, deocamdată, la construirea acestui obiectiv", se arată în răspunsul remis gândul.

Primăriile sectoarelor 2 şi 5 ţin la secret fondurile pe care le-au dat din banii contribuabililor pentru Catedrală

Deşi cu bugetul cel mai mic dintre toate primăriile de sector, primarul Marian Vanghelie a finanţat şi el lucrările anul trecut, însă subalternii lui nu au putut preciza şi care a fost suma. Pe site-ul primăriei, la loc de frunte stă participarea edilului Daniel Marian Vanghelie, în 28 iunie 2012, la sfinţirea temeliei Catedralei Mântuirii Neamului de către Patriarhul României.

Nu am reuşit să primim cifrele nici de la Primăria Sectorului 2, unul dintre finanţatorii fideli ai proiectului, nici măcar în virtutea legii privind accesul la informaţiile de interes public. Motivul: se fac schimbări în primărie, iar direcţia care se ocupa de "cifre" a fost reorganizată.

Foto: Andreea Balaurea / Mediafax

Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, reales în funcţie anul trecut are însă un protocol încheiat cu Patriarhia Română, datând din 16 iunie 2010.

"Un obiectiv important al protocolului se referă şi la posibilitatea finanţării unui obiectiv esenţial pentru toţi românii, este vorba de Catedrala Mântuirii Neamului", afirma primarul Neculai Onţanu după încheierea pactului, potrivit Basilica.ro.

În anul 2011, Onţanu a dat 10 milioane de lei asistenţă financiară pentru lucrările de la Catedrală, aceeaşi sumă pe care a dat-o şi Guvernul României.

Au venit bani şi din donaţii, Patriarhia nu face cunoscut cât

Patriarhia Română a continuat şi anul trecut colecta prin intermediul bisericilor din ţară şi din străinătate, pentru finanţarea lucrărilor de construcţie la Catedrala Mântuirii Neamului. De altfel, pe site-ul dedicat lăcaşului sunt înscrise şi conturile în care enoriaşii pot face donaţii, dar şi un anunţ care face referire la redirecţionarea celor 2% din impozitul anual pentru acest edificiu.

„Au venit bani şi de la românii din diasporă pentru că ei sunt implicaţi în colecta realizată în bisericile ortodoxe româneşti din străinătate. Cei mai mulţi au venit de la bisericile din America, Italia şi Germania”, a declarat pentru gândul părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Patriarhia Română nu vrea să facă însă cunoscute sumele primite anul trecut din donaţii exclusiv pentru construcţia Catedralei, în ciuda solicitărilor gândul.

Foto: Ovidiu Misck / Mediafax

Catedrala Mântuirii Neamului va eclipsa Casa Poporului

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au început la sfârşitul lui 2010. Catedrala va fi construită în stil bizantin românesc, va avea o înălţime de 100 de metri, cu aproximativ 20 de metri mai mult decât Palatul Parlamentului, în vecinătatea căruia se află.

Edificiul de cult va avea o capacitate de 5.000 de persoane, urmând a fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade. Construcţia va avea 14 lifturi şi peste 700 de locuri de parcare. Ansamblul arhitectural al bisericii va cuprinde, în afară de clădirea propriu-zisă, alte patru corpuri. În partea din faţă-stânga va fi Casa „Sf. Apostol Andrei", unde va fi un cămin pentru pelerinii clerici, în partea din faţă-dreapta va fi Casa „Sf. Apostol Pavel", unde va fi un cămin pentru pelerinii mireni, în spate-dreapta va fi Centrul Cultural Misionar „Sf. Apostol Pavel", pentru românii din ţară şi din străinătate, iar în spate-stânga va fi Centrul Social Medical Casa „Sf. Apostol Luca", pentru pelerinii bolnavi şi pentru bătrâni.

Citește și: