Andrei Luca POPESCU
5374 vizualizări 29 sep 2013

Aproape 5.000 de manifestanţi  au protestat în Bucureşti faţă de proiectul Roşia Montană şi de exploatarea gazelor de şist. Manifestanţii şi-au dat întâlnire duminică după-amiază în zona staţiei de metrou Titan din Capitală, de unde au pornit în marş spre Piaţa Universităţii, traseul fiind Metrou Parc Titan – Bd. Nicolae Grigorescu – Bd. Camil Ressu – Dristor – Bd. Mihai Bravu – Str. Dristorului – Str. Delea Nouă – Calea Călăraşi – Bd. Corneliu Coposu – Bd. Ion C. Brătianu – Piaţa Universităţii. (8.1 km).

Este a cincea duminică în care oamenii care nu sunt de acord cu începerea exploatării de la Roşia Montană protestează în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară.

Spre deosebire de marşurile zguduitoare din duminicile trecute, mulţimea anti-cianură la Roşia Montană a semănat de data aceasta cu o maşinărie cu bateriile terminate pe jumătate, ale cărei melodii şi versuri sunau la relanti, parcă în reluare. Oamenii au îndurat ploaia şi frigul pătrunzător, însă mesajele lor erau amestecate şi fără vlagă. Gaze de şist, minerit cu cianuri, ba chiar şi câteva bannere în cinstea maidanezilor, toate ofurile zilei şi-au găsit loc în marşul pentru Roşia Montană.

În jurul orei 16.00, aproximativ 100 de persoane s-au strâns la staţia de metrou Titan, iar la ora 18.00 au plecat în marş către Piaţa Universităţii. În apropiere de Dristor, mulţimea se mărise considerabil, la aproximativ 1.500 de persoane, după aprecierile jandarmilor. La ora 20.45, coloana intra în Piaţa Universităţii, cu aproximativ 5.000 de oameni, conform unor jandarmi. Lumea a s-a răsfirat rapid, cei mai mulţi plecând de la manifestaţie, astfel că în rondul de la Universitate au rămas în jur de 1.000 de persoane care au pierdut din forţe până în jurul orei 23.00, când protestul a luat sfârşit.

Ca şi în alte dăţi, mulţimea nu a strigat nicio lozincă politică şi nu a găsit niciun responsabil pentru situaţia proiectului Roşia Montană. O singură dată s-a strigat, la modul impersonal, Demisia. Vreo 5 rockeri cu pletele şiroind au încercat de câteva ori ceva mai radical: "Jos Băsescu!". Când au văzut că nimeni nu se prinde în horă, au lărgit gama: "Jos Băsescu, Ponta şi-Antonescu!". S-au lăsat păgubaşi, când nici această atotcuprinzătoare stigmă nu a înduplecat pe nimeni în jur.

Revendicările "oficiale" ale protestului s-au aflat doar pe flyere, care au fost împărţite conştiincios privitorilor de pe margine, fie din curţile sărăcăcioase de pe Calea Călăraşilor, fie la scări de bloc de la Dristor.

Pe drum spre Universitate, s-au găsit şi câţiva amatori de şaorma la Dristor, însă coloana nu şi-a pierdut echilibrul. Nu acelaşi lucru se poate spune despre lozincile strigate, care uneori se încălecau: ba atacau gazele de şist, ba salvau uniţi.

În ploaia grea, la Universitate, s-a înfiinţat brusc un cor de bărbaţi la vreo 50 de ani, care au cântat cu voci profesioniste melodii patriotice, cu iz strămoşesc şi naíonalist ortodox, precum "Sus inima, români!". Replica nu s-a lăsat aşteptată, un tânăr dând drumul la portavoce celebrului cover al lui Guess Who, "Noi în anul 2000", chiar în coasta patrioţilor.

Aşa cum promiseseră pe Facebook, câţiva protestatari au încercat să umple asfaltul din rondul de la Universitate cu mesaje scrise cu creta. Desenele au rezistat, pentru câteva zeci de minute, sub insistenţele ploii: "Revoluţia începe cu noi" sau "Nu cedaţi Roşia Montană".

În urma lor şi sub privirile plictisite şi nerăbdătoare ale jandarmilor, au mai rămas doar câteva nuclee dure: "Dacii n-au murit, tocmai i-aţi trezit", susţinut de un rocker cu geacă de piele şi doi şoricei de bibliotecă, precum şi gândirea pozitivă a Pieţei, susţinută mai mult de jandarmi decât de doi puştani muraţi până la piele: "Fie ploaie fie vânt, nu ne pierdem din avânt".

Fotografii Gândul.

Gândul a transmis LIVE TEXT ce se întâmplă în Piaţa Universităţii.

UPDATE 23.00 Protestul s-a încheiat, iar circulaţia în zona Universităţii s-a reluat.FOTO

UPDATE 22.18 Circulaţia a fost reluată pe sensurile Unirii-Romană şi Kogălniceanu-Rosetti ale bulevardelor Magheru, respectiv Regina Elisabeta. Câteva zeci de persoane au rămas să protesteze faţă de proiectul Roşia Montană, în Piaţa Universităţii din Capitală.

UPDATE 21.49 Aproximativ 200 de manifestanţi au rămas în Piaţa Universităţii, blocând rondul.

UPDATE 20.49 În Piaţa Universităţii au ajuns în jur de 5.000 de manifestanţi, unii dintre ei protestând şi scandând lozinci împotriva gazelor de şist. Un cor adhoc, format din bărbaţi de vreo 50 de ani, cântă în cerc Sus inima, români şi alte cântece patriotice.

Piaţa este blocată, dar mulţimea pare dezorientată şi nu mai scandează coerent. Mulţi dintre cei strânşi se îndreaptă spre metrou.

Din cauza protestului, traficul este blocat parţial în rondul de la Universitate, unde se poate circula, la ora transmiterii acestei ştiri, doar dinspre Unirii spre Piaţa Rosetti.

UPDATE 20.19 Numărul persoanelor care protestează în Capitală, duminică seară, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană a crescut la peste 2.000 în jurul orei 20.15, când coloana de manifestanţi aflată în marş spre Piaţa Universităţii a ajuns în zona Unirii.

Protestatarii scandează "Uniţi, salvăm Roşia Montană!" şi "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!", fac zgomot cu deja tradiţionalele peturi cu pietricele şi afişează bannere cu mesaje printre care "Natura-i viaţă, cianura-i moarte" şi "14 ani de rezistenţă arată că se poate. Continuăm împreună şi câştigăm".

Mesajul unui alt banner este în ton cu vremea de duminică seară din Capitală: "Fie ploaie, fie vânt, nu ne pierdem din avânt".

Coloana de manifestanţi este încadrată de jandarmi şi poliţişti de la rutieră, care întrerup temporar circulaţia pe porţiunea de drum în care se află manifestanţii.

UPDATE 19.05 Potrivit Jandarmeriei Române 1500 de protestatari anti-Roşia Montana se află în coloană în apropiere de punctul de întâlnire de la Dristor. Manifestanţii scandează lozinci, dar nu cu entuziasmul pe care l-au manifestat la precedentul miting. De-a lungul traseului sunt aşteptaţi de alte grupuri de oameni care se alătură coloanei.

 

 

Sursa Foto: cont de Facebook Catalin Georgescu

La 18:30 s-au strâns la Metrou Nicolae Grigorescu, la ora 19:15 e întâlnirea la  Dristor, iar la 19:30  la rondul care intersectează Şos. Mihai Bravu cu Baba Novac.
Protestatariii vor ca la ora 20.00 să ajungă pe Calea Călăraşi şi pe la 20.45  la Piaţa Unirii. Toată lumea se va strânge la ora 21.00 în Piaţa Universităţii.

Sâmbătă, aproximativ 30 de oameni au împărţit flyere cu revedicările lor călătorilor de la metrou.

Sursa Foto: Cont de Facebook Rosia Montana in UNESCO World Heritage// Daniel Vrăbioiu

Sursa Foto: Cont de Facebook Rosia Montana in UNESCO World Heritage// Daniel Vrăbioiu

Sursa Foto: Cont de Facebook Rosia Montana in UNESCO World Heritage// Daniel Vrăbioiu

 

Citește și: