Catalina Cocolos
683 vizualizări 26 iul 2013

Fraţii Mararu au fost implicaţi, de-a lungul anilor, în schimb valutar ilegal, afaceri cu maşini furate şi cămătărie, dar şi într-o serie de atacuri mafiote, unul dintre ei, Gheorghe, pierzându-şi viaţa în 2010, după ce a fost împuşcat în miezul zilei, într-o cafenea din Piatra Neamţ.

Răzvan şi Bogdan Mararu, cercetaţi în dosarul privind atacul armat din cartierul Vitan pentru că l-ar fi plătit pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Dumitru Mironescu, şi fratele lor, Gheorghe, zis Gheroghiţă, s-au "remarcat" în special în judeţul Neamţ, prin scandalurile şi atacurile mafiote în care au fost implicaţi.

Potrivit presei locale, familia Mararu şi-a început ascensiunea cu schimbul valutar efectuat în faţa unui magazin din centrul oraşului Piatra Neamţ. Apoi, ar fi trecut la traficul de maşini, iar ulterior s-a reprofilat pe cămătărie şi afaceri imobiliare. De asemenea, a fost implicată în incendieri, bătăi şi atacuri mafiote, "şicanele" dintre familia Mararu şi Dumitru "Puiu" Mironescu, un alt interlop din zonă, fiind cunoscute pe plan local.

"Până în anul 2005, Mironescu Ioan Dumitru a fost unul din apropiaţii şi colaboratorii numitului Mararu Gheorghe Catalin, acesta din urmă dând bani cu camătă la nivelul judeţului Neamţ. Urmare unor neînţelegeri, relaţia dintre aceştia s-a răcit. În perioada care a urmat, cei doi au început să se învinovăţească reciproc pentru diverse infracţiuni comise împotriva membrilor fiecăreia dintre tabere, considerându-le acte de răzbunare ale adversarilor", au arătat procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în referatul cu propunere de arestare a lui Mironescu, sub acuzaţia că a comandat asasinarea lui Bogdan Mararu, în ianuarie.

În noaptea de 22 spre 23 noiembrie 2005, un autoturism Audi A8, al lui Gheorghe Mararu, asigurat pentru 65.000 de euro, a ars în faţa blocului unde locuia acesta, iar în noaptea de 8 spre 9 februarie 2006 un Porsche Cayenne, aparţinând bunicului lui Gheorghe Mararu, a luat foc în parcarea Hotelului Central din Piatra Neamţ.

"La sfârşitul anului 2005 sau începutul anului 2006, Mararu Gheorghe Cătălin a fost agresat de un individ în scara lui de bloc. Cu toate că acesta nu a formulat plângere pentru acest incident, i-a considerat responsabili tot pe Mironescu Ioan Dumitru şi Chilat Cristian", s-a mai arătat în documentul citat.

Incendierile bunurilor fraţilor Mararu au fost corelate de oamenii legii cu atentatul împotriva lui Dumitru "Puiu" Mironescu. Astfel, la 11 februarie 2006, Puiu Mironescu a fost împuşcat în faţa blocului cu un pistol cu amortizor, de către o persoană neidentificată. Interlopul a fost rănit de două gloanţe la nivelul maxilarului şi al gambei piciorului drept.

"Pentru instigare la comiterea acestei tentative de omor s-a dispus, la data de 21.03.2006, începerea urmăririi penale împotriva fraţilor Mararu", s-a mai precizat în referat.

Dosarul este şi acum în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, în primăvara acestui an fiind audiaţi mai mulţi apropiaţi ai fraţilor Mararu şi ai lui Mironescu.

Tot în 2006, o vilă din Piatra Neamţ a lui Bogdan Mararu a fost incendiată, paguba fiind de aproximativ 300.000 de euro. În acest caz, a fost trimis în judecată Daniel Păduraru, un apropiat a lui Mironescu, care a fost achitat ulterior. În luna mai a aceluiaşi an, un Mercedes al lui Bogdan Mararu a luat foc în faţa blocului.

 

Două dosare de corupţie

În martie 2006, Bogdan şi Gheorghe Mararu au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare cu executare, respectiv doi ani de închisoare executare, pentru trafic de maşini. Potrivit presei locale, ei au scăpat însă doar cu condamnări cu suspendare, în ianuarie 2008, prin decizii definitive ale ultimei instanţe.

Gheorghe Mararu a mai fost vizat în două dosare de corupţie alături de naşul său, interlopul basarabean Vasile Rodideal. Acesta din urmă ar fi pus la cale asasinarea fostului său partener de afaceri Tiberiu Cristodorescu, un bun prieten al lui Dumitru Mironescu.

Potrivit anchetatorilor, în septembrie 2005, Rodideal, împreună cu Dumitru Chetreanu, ar fi contactat trei cetăţeni din Republica Moldova, care urmau să facă rost de un dispozitiv exploziv acţionat de la distanţă, pentru a-l asasina pe Cristodorescu. În 17 ianuarie 2011, liderul interlop Vasile Rodideal a fost condamnat definitiv la 15 ani de detenţie, iar complicele său, Dumitru Chetreanu, la 14 ani, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Vasile Rodideal a fost dat în urmărire internaţională, după ce a fugit, în octombrie 2010.

Gheorghe Mararu şi naşul său, Vasile Rodideal, au fost trimişi în judecată, în 2006, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, alături de Iulian Ţocu, fost deputat şi subprefect de Neamţ. Acesta din urmă ar fi apelat la cei doi interlopi pentru a face presiuni asupra unui lichidator judiciar. Cei doi ar fi trebuit să-l convingă pe funcţionar să nu definitiveze raportul pentru "Comat" SA Neamţ, pentru ca fostul parlamentar să aibă timp să cumpere firma. În schimb, Ţocu le-ar fi oferit 100.000 de lei. În luna septembrie 2010, magistraţii Curţii de Apel Iaşi Iaşi i-a achitat pe cei trei, sentinţa fiind menţinută şi de instanţa supremă.

Mararu şi Rodideal au fost judecaţi pentru fapte de corupţie şi în dosarul "omul Mafiei al vârful Poliţiei", alături de un fost membru al Corpului de Control al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Potrivit rechizitoriului, omul legii ar fi primit diferite sume de bani de la Rodideal şi Mararu, în schimbul unor servicii.

Mararu a fost condamnat definitiv, în mai 2010, de către instanţa supremă, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

 

Scandal în Poliţie după asasinarea lui Gheorghe Mararu

Gheorghe Mararu a fost asasinat, în 14 noiembrie 2010, într-o cafenea din Piatra Neamţ. Cristian Chilat, zis Falău, l-a împuşcat de patru ori pe interlop, iar pe fratele acestuia, Bogdan, de două ori. În aprilie 2012, Falău a fost condamnat definitiv la 19 ani de închisoare pentru omor calificat, tentativă la omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi trebuie. "Despre această faptă există suspiciunea că a fost comandată de către Mironescu Ioan Dumitru, persoană care este cercetată pentru complicitate la omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor", arătau procurorii, în referatul cu propunere de arestare a lui Mironescu.

Asasinarea lui Gheorghiţă Mararu a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, a secretarului de stat Dan Fătuloiu, şi cu depunerea demisiei de către şeful IPJ Neamţ , Aurelian Şoric, aflat în relaţii de prietenie cu fraţii Mararu.

Şeful de atunci al Corpului de Control din Ministerul de Interne, chestorul principal de poliţie Aurel Vlădulescu, declara atunci că Şoric a acreditat, prin afirmaţiile făcute, ideea că Poliţia agreează cămătăria, subminând încrederea populaţiei în serviciul poliţienesc, şi a încercat să diminueze autoritatea conducerii MAI prin incitarea şefilor de post din judeţul Neamţ.

Gheorghe Mararu nu a fost scutit nici de probleme cu Fiscul. Pentru o parte dintre cele 20 de apartamente, spaţii comerciale şi terenuri revândute între 2004 şi 2008, de pe urma cărora a obţinut 6,2 milioane de lei, Mararu trebuia să plătească la stat 1,28 de milioane de lei. Însă, la începutul lui 2010, şi-a donat mai multe terenuri din comunele Girov şi Gârcina şi proprietăţile de pe strada Liliacului 38.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Neamţ a cerut magistraţilor Judecătoriei să desfiinţeze contractele prin care Gheorghe Mararu şi-a dat bunurile şi instituirea sechestrului pe acestea. Următorul termen al procesului este în septembrie, în cauză fiind introdusă, după moartea lui Gheorghiţă, familia acestuia.

 

Lanţul răzbunării - atac cu Kalaşnikov şi bombă sub maşină

După asasinarea lui Gheorghe Mararu, scandalurile între fraţii săi şi Puiu Mironescu nu au încetat.

Astfel, la 14 februarie 2011 Mironescu a fost victima unei tentative de asasinat în Bacău, agresiune comisă de mai multe persoane din anturajul lui Adrian Botez, zis Ţâţă. "Pentru acest incident, Mironescu Ioan Dumitru l-a considerat responsabil pe Mararu Bogdan Anton", susţin procurorii.

Anchetatorii au stabilit că, în toamna lui 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan şi Răzvan Mararu, prin intermediul lui Ion Druţă, l-au angajat pe Vitalie Proca, cetăţean moldovean, "asasin profesionist", pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu.

În 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, Vitalie Proca l-a împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, pe care l-a confundat cu Puiu Mironescu.

Purtătorul de cuvânt a PTB, Corina Paraschivescu, a anunţat vineri că fraţilor Mararu li s-a prezentat materialul de urmărire penală, iar aceştia urmează să fie trimişi în judecată pentru instigare la tentativă de omor deosebit de grav şi instigare la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În ce-l priveşte pe Vitalie Proca, autorităţile de la Bucureşti au făcut o solicitare de extrădare către autorităţilor ruse, care a fost aprobată, însă hotărârea a fost atacată cu recurs de către acesta. Ca urmare, procedura de extrădare a fost momentan blocată, iar anchetatorii români, potrivit unor surse judiciare, au fost constrânşi de situaţie să-i trimită în judecată pe fraţii Mararu fără a-l include pe Vitalie Proca în acelaşi dosar, deoarece legea nu permite ca o persoană să stea în arest preventiv mai mult de şase luni fără să fie trimisă în judecată.

În 5 iulie, procurorii au extins cercetările în cazul atacului armat din cartierul Vitan, dispunând începerea urmăririi penale şi în cazul lui Ion Druţă, zis "Vanea", cetăţean moldovean, pentru complicitate la tentativă de omor calificat şi complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Ion Druţă este acuzat că, la cererea fraţilor Mararu, l-a angajat pe Vitalie Proca pentru uciderea lui Dumitru "Puiu" Mironescu, l-a adus în România şi i-a transmis informaţiile pentru executarea faptei.

În urma atacului armat din 26 noiembrie 2012, din cartierul Vitan din Capitală, comandat de fraţii Mararu, Puiu Mironescu a plănuit un atentat, pentru a-l ucide pe Bogdan Mararu. Astfel, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie, în jurul orelor 2.20, la comanda lui Mironescu, mai multe persoane au amplasat un dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Sorin Sava, declara că suspecţii erau monitorizaţi de SRI şi DIICOT încă din luna decembrie, iar în 11 ianuarie SRI a intervenit pentru prinderea acestora. Potrivit acestuia, SRI a găsit sub maşina de la Piatra Neamţ "un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină". Sorin Sava preciza că explozibilul fusese prins sub maşina de teren Range Rover şi putea exploda în momentul în care autoturismul pornea.

Dumitru "Puiu" Mironescu a fost acuzat că a comandat asasinarea lui Bogdan Mararu, fiind trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de cinci persoane care au pus un dispozitiv exploziv sub maşina lui Bogdan Mararu.

În acest caz, Curtea de Apel Bacău i-a condamnat, în iunie, pe Ovidiu Popa, la 15 ani de închisoare, şi pe Emil Cristofor, la şapte ani de închisoare. Cei doi au făcut recurs. Pentru alţi patru inculpaţi, inclusiv Mironescu, procesul continuă, următorul termen fiind pe 8 august la Curtea de Apel Bacău.

Citește și: