870 vizualizări 15 apr 2007

Patru militari români din Irak au fost accidentaţi, sâmbătă, în timpul executării unei misiuni de patrulare. Militarii fac parte din Batalionul 495 Infanterie Bucureşti, dislocat, din luna februarie, în regiunea Dhi Qar din Irak. Incidentul s-a produs la circa 25 de kilometri nord-vest de localitatea Tallil, în timp ce militarii se deplasau la bordul unui transportor amfibiu blindat de tip TAB 77 „Zimbru”. Din motive deocamdată necunoscute, vehiculul a ieşit de pe carosabil şi s-a răsturnat. Patru din cei şase militari aflaţi în transportor au fost răniţi: plutonierul Victor Cornel Giuseppi Petrilă, plutonierul Alexandru Toma Petre, caporalul Iacob Valentin Muscă şi fruntaşul Dan Daniel Porumb. Un militar a ieşit singur din transportorul răsturnat, iar ceilalţi au fost ajutaţi să iasă de colegii lor din patrulă. La faţa locului s-a deplasat o echipă americană MEDEVAC (de evacuare medicală), care le-a acordat primul ajutor militarilor răniţi şi i-a transportat de urgenţă la spitalul din baza americană Camp Adder de la Tallil. Ulterior, ultimii trei dintre militarii răniţi au fost transportaţi la spitalul american Ballad, de lângă Bagdad, pentru investigaţii suplimentare.

Ieri dimineaţă, fruntaşul Porumb a fost transportat cu o aeronavă a coaliţiei multinaţionale la spitalul militar Landsthul din baza americană de la Ramstein (Germania), unde va fi supus unor investigaţii de specialitate la nivelul coloanei vertebrale. Alţi doi răniţi au rămas internaţi la spitalul  american de lângă Bagdad: plutonierul  Alexandru Toma Petre cu o fractură la umărul stâng, iar caporalul Iacob Valentin Muscă pentru un traumatism toracic uşor. Cei doi militari se vor întoarce peste câteva zile în tabăra „Dracula” din Tallil, alături de camarazii lor din Batalionul 495. Plutonierul Petrilă, care a avut doar contuzii uşoare, a fost ţinut sub supraveghere medicală la spitalul bazei din Tallil şi a revenit ieri dimineaţă în tabăra militarilor români.

Ministrul Apărării, Teodor Meleş­canu, a discutat ieri dimineaţă cu con­ducerea batalionului de infanterie din Irak şi a fost informat că militarii implicaţi în accident „au parte de cea mai bună şi competentă îngrijire medicală”, a anunţat Ministerul român al Apărării. Evenimentul de sâmbătă este cercetat de o comisie condusã de locţiitorul co­mandantului Batalionului 495 Infan­terie. Accidentul s-a produs la numai o săptămână după ce ministrul Teodor Meleşcanu şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, îi vizitaseră la Tallil pe militarii Batalionului 495. În urma vizitei, chiar ministrul Apărării recunoştea că transportoarele blindate româneşti au o mare problemă – aceea că militarii îmbrăcaţi cu veste antiglonţ, care sunt obligatorii pe timpul misiunilor de patrulare, pot să intre şi să iasă foarte greu din vehicul. Ministrul Meleşcanu declara că tehnica militară românească este de concepţie învechită şi ar trebui înlocuită. Pe de altă parte, ministrul Meleşcanu a spus că România ar trebui să elaboreze un calendar al retragerii militarilor săi din Irak şi că retragerea ar putea fi realizată până la sfârşitul anului 2007. Armata Română are în Irak, în cadrul misiunii „Iraqi Freedom”, 499 de militari. Acum un an, un militar român din Irak a fost ucis de explozia unei bombe, iar un alt militar român s-a sinucis.

 

Citește și: