580 vizualizări sâmbătă, 09:54

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că legea prin care se oferă protecţie cadrelor didactice reprezintă o necesitate a sistemului de învăţământ.

„FSLI nu doreşte ca prin acest act normativ să fie afectate drepturile şi libertăţile elevilor, aşa cum s-a speculat în spaţiul public. Noi nu vrem violenţă în unităţile de învăţământ şi considerăm că şcoala trebuie să fie un spaţiu sigur pentru toţi participanţii la actul educaţional: în egală măsură cadre didactice şi elevi”, se arată într-un comunicat de presă transmis de FSLI.

Potrivit sindicaliştilor din învăţământ, necesitatea acestei legi a venit în urma actelor de violenţă la adresa profesorilor şi subliniază că numărul situaţiilor în care angajaţii din sistemul de învăţământ din România au căzut victime ale elevilor sau părinţilor este în creştere.

Drept exemplu, FSLI menţionează ultimul caz de acest fel, când un profesor din Liceul tehnologic din Lugoj a fost bătut de un elev chiar în curtea şcolii.

„La propunerea federaţiei noastre, în urmă cu peste trei ani a fost depusă o iniţiativă legislativă privind protecţia cadrelor didactice în îndeplinirea atribuţiei specifice funcţiei. Ea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, iar în urmă cu doar câteva zile comisiile de învăţământ şi juridică din Senatul României au dat aviz favorabil acestui proiect de lege. Avem speranţa că toţi senatorii sunt conştienţi de utilitatea acestei legi, motiv pentru care săptămâna viitoare în Plenul Senatului ar trebui să se dea votul final”, mai arată sursa citată.

Simion Hancescu, preşedinte FSLI, a precizat că, deşi profesorii militează pentru acest proiect de lege, nu vor tolera, de asemenea, nici cazurile în care cadrele didactice au recurs la acte de violenţă la adresa elevilor.

„Proiectul de lege privind protecţia cadrelor didactice nu s-a născut ca un moft şi nici nu este o născocire a FSLI. Este o urgenţă în acest moment pentru sistemul de educaţie din România şi este un răspuns la un apel general făcut de colegii noştri. Vrem şcoli sigure pentru angajaţii din educaţie aşa cum vrem siguranţă şi securitate şi pentru copiii care trec pragul şcolilor. Şi elevii şi părinţii trebuie să înţeleagă faptul că educaţia nu poate fi făcută cu cadre didactice care sunt bătute de elevi sau părinţi”, a precizat Hăncescu.

Precizările vin după ce Comisiile de învăţământ şi juridică din Senat au aprobat proiectul de lege privind acordarea statutului de autoritate publică profesorilor. Astfel, ameninţarea sau lovirea profesorilor (sau a membrilor familiei acestora) este pedepsită conform legii.

Potrivit expunerii de motive, în sistemul naţional de învăţământ se constată o lipsă de protecţie juridică a profesorilor faţă de hărţuirea şi agresiunile venite din partea elevilor sau a părinţilor.

“În cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, în scris, de personalul menţionat, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, se bucură de prezumţie relativă de veridicitate, până la momentul demonstrării situaţiei contrare”, mai arată proiectul.

De asemenea, în document se mai precizează că procurorul se sesizează din oficiu dacă află de infracţiuni împotriva profesorilor şi încheie proces verbal în acest sens.

Citește și: