Tibi Bujdei - Mediafax
Andreea Tobias
772 vizualizări 18 iul 2016

Şeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel, a declarat, luni, că furtuna de duminică seara a provocat, în mai puţin de două ore, pagube majore în fondul forestier, prin ruperea şi, mai ales, prin dezrădăcinarea şi doborârea la pământ a arborilor.

El a spus că pagubele s-au produs în fondul forestier din proprietatea statului, în zona Demăcuşa, pădure administrată prin Baza Experimentală Tomnatic, fiind afectate păduri de molid, atât cele tinere, cât şi arborete aflate la vârsta exploatabilităţii.

"Suprafaţa totală afectată de doborâturi şi rupturi disparate de arbori este de peste 2.335 de hectare. Volumul masei lemnoase puse la pământ este estimat la circa 24.000 de metri cubi. Din acest volum, pe o suprafaţă compactă de 35 de hectare au fost doborâţi toţi arborii. Volumul acestei doborâturi în masă de pe cele 35 de hectare este apreciat la 15.000 de metri cubi, iar restul de 9.000 de metri cubi de material lemnos sunt răspândiţi pe alte circa 2.300 de hectare”, a spus şeful Gărzii Forestiere Suceava.

El a adăugat că silvicultorii lucrează la deschiderea drumurilor forestiere blocate.

Potrivit lui Găşpărel, au fost identificate zonele afectate de calamitate şi s-a întocmit o programare a lucrărilor de evaluare a masei lemnoase de exploatat, urmând ca, în cel mai scurt timp, masa lemnoasă să fie scoasă la licitaţie şi să înceapă lucrările de exploatare forestieră.

Citește și: