Andrei Luca POPESCU
6456 vizualizări 17 feb 2016

Gabriel Oprea are al doilea dosar penal la DNA, procurorii anticorupţie solicitând miercuri avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Oprea.

DNA îl acuză pe Oprea de abuz în serviciu, în dosarul în care fostul şef al DGIPI, Gheorghe Nicolae, este şi el urmărit penal pentru deturnare de fonduri.

Procurorii arată că există suspiciunea rezonabilă că Oprea, în calitate de ministru de Interne, a dispus suplimentarea fondurilor de cheltuieli operative ale DGIPI cu 410.000 lei, apoi că a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 din aceşti bani, cu scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.

DNA arată că aceste fonduri pot fi folosite legal pentru achiziţia autoturismelor, doar dacă acestea sunt folosite la activităţile de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie.

„În perioada 21 august - octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosinţa exclusivă a autoturismului Audi A8”, arată procurorii DNA.

UPDATE: Procurorii DNA au descoperit şi că o parte din fondurile operative deturnate de şefii DGIPI ar fi fost folosite ilegal, pentru achiziţia unei cabine de duş cu jacuzzi, a unor canapele şi a unui televizor pentru dotarea cabinetului de ministru al lui Gabriel Oprea, au confirmat surse judiciare pentru gândul.

Limuzina folosită de Gabriel Oprea la MAI.

După ce a fost demis săptămâna trecută de ministrul de Interne Petre Tobă, fostul şef al DGIPI, serviciul secret al MAI, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi 11 fapte de deturnare de fonduri. În acest dosar mai sunt urmăriţi penal Nelu Zărnică, adjunct al şefului DIPI, pentru deturnare de fonduri, Nicolae Gabriel Pavel, şeful serviciului Juridic din cadrul DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu şi Dănuţ Marian Iacob, şef al Diviziunii Administrative din DIPI, pentru deturnare de fonduri.

Procurorii DNA îl acuză pe Gheorghe Nicolae că în vara anului 2015, împreună cu şeful serviciului Juridic din DIPI, au contribuit la achiziţionarea unor bunuri din fondurile operative ale MAI, fără ca aceste bunuri să fie folosite la acest tip de activităţi. Legea prevede ca bunurile achiziţionate să fie folosite la urmărirea penală a infracţiunilor de corupţie, lucru care nu s-a întâmplat, susţine DNA.

Prejudiciul creat la bugetul de stat a fost de 410.000 lei, prin achiziţia unor bunuri în valoare de 91.295 de euro, folosul necuvenit constând în destinaţia ilegală a fondurilor operative, consideră DNA.

DNA mai arată că în perioada 21 august 2015 - octombrie 2015, fostul şef al DIPI a schimbat destinaţia folosirii bunurilor respective.

Miercuri, DNA arată că fondurile respective au fost deturnate pentru achiziţia limuzinei de lux folosite de Gabriel Oprea la ministerul de Interne.

Reacţia lui Oprea: Sunt nevinovat

Preşedintele UNPR, senatorul Gabriel Oprea, a declarat, miercuri, că se consideră nevinovat, iar suspiciunea invocată de procurori în noua solicitarea de urmărire penală a sa nu este întemeiată, însă magistraţii sunt chemaţi să clarifice situaţia.

"Am luat act de comunicatul DNA şi despre suspiciunea invocată astăzi de procurori în ceea ce mă priveşte. Nu cunosc alte detalii cu privire la acest caz în afara celor transmise public de către DNA şi nu voi comenta suplimentar presupusele fapte", precizează Gabirel Oprea, într-o declaraţie de presă remisă MEDIAFAX.

Oprea spune că este nevinovat, dar "este datoria magistraţilor să clarifice acest aspect, astfel încât adevărul să iasă la lumină".

"Ca şi până acum, voi da curs solicitărilor DNA şi voi contribui cu toate informaţiile şi detaliile care îmi vor fi cerute. În soluţionarea acestui caz voi uza de orice mijloc constituţional şi legal de care dispun", mai susţine Oprea.

Gabriel Oprea, urmărit penal pentru abuz în serviciu cu privire la folosirea coloanelor oficiale

Procurorii DNA îl urmăresc penal pe fostul vicepremier şi ministru de interne şi într-un alt dosar, acuzându-l că a folosit ilegal coloana oficială „în cvasitotalitatea deplasărilor”, inclusiv când mergea la restaurant şi acasă.

Magistraţii explică în cererea de urmărire penală mecanismul care se pune în mişcare atunci când se formează coloana demnitarului, precizând că fiecare deplasare presupune redirecţionarea unui număr semnificativ de agenţi de poliţie de la posturile unde îşi desfăşoară în mod obişnuit activitatea către traseele pe care se deplasează demnitarul. În noaptea în care poliţistul Bogdan Gigină a murit deschizând coloana oficială a lui Oprea, dispozitivul a fost format din 27 de poliţişti aflaţi în intersecţiile de pe traseu, precizează procurorii.

DNA îl acuză totodată pe Oprea de încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general, Tiberiu Niţu, a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliţiei rutiere. Consecinţă produsă de acesta ar fi un folos necuvenit pentru Niţu, susţin procurorii.

Fostul Procuror General Tiberiu Niţu este de asemenea urmărit penal în acest dosar, pentru că a beneficiat ilegal de coloană oficială, în baza unui protocol încheiat ilegal cu MAI-ul condus de Gabriel Oprea.

Citește și: