Andrei Luca POPESCU
5675 vizualizări 29 oct 2014

Printr-un ordin de ministru publicat vinerea trecută în Monitorul Oficial, vicepremierul Gabriel Oprea a modificat Regulamentul de funcţionare a Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), preluând-o în subordine directă. În această Direcţie, care până acum se afla în subordinea unui secretar de stat, funcţionează şi Secţia de Asistenţă Religioasă a MAI, care coordonează preoţii militari din structurile Internelor. Faţă de Regulamentul precedent, emis de liberalul Radu Stroe, în cel al lui Oprea sunt detaliate atribuţiile acestei Secţii Religioase, care însă existau şi până acum.

„Secţia de asistenţă religioasă reprezintă MAI în relaţiile BOR, cultele şi asociaţiile religioase de stat”, arată Ordinul ministrului Gabriel Oprea.

Această Secţie este compusă din trei preoţi militari ortodocşi, care coordonează activitatea celorlalţi 15 preoţi militari din structurile teritoriale ale MAI, de la Jandarmerie şi Pompieri, a explicat pentru gândul Marius Tache, directorul Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice din MAI, cel care va conduce ierarhic şi Secţia de Asistenţă Religioasă.

Secţia respectivă va întocmi un raport anual privind activitatea „în domeniul asistenţei/educaţiei moral-religioase creştin-ortodoxe, care sunt aduse la cunoştinţa Sfântului Sinod al BOR”, mai arată Ordinul lui Gabriel Oprea. Raportul dat BOR este acelaşi pe care preoţii militari îl dau şi în cadrul bilanţului anual al MAI, însă nu este făcut public, aşa cum este bilanţul anual al MAI, a explicat pentru gândul Marius Tache.

Preoţii din MAI au şi atribuţii de control, pentru a veghea asupra „protecţiei spirituale a personalului”.  „Efectuează controale tematice privind modul de aplicare a prevederilor instrucţiunilor specifice, pe linia asistenţei/educaţiei moral-religioase, în structurile MAI, urmărind organizarea şi desfăşurarea acestor activităţi, asigurarea protecţiei spirituale a personalului, respectarea drepturilor şi libertăţilor de conştiinţă ale persoanei, acordând îndrumare şi sprijin de specialitate”, spune ordinul ministrului Afacerilor Interne.

„Orice structură a MAI are şi o atribuţie de control, cei trei preoţi ai acestei Secţii pot vedea, pe această linie de muncă a lor, ce a făcut preotul de la garnizoana Jandarmeriei, de exemplu. Nu o să vină la Rutieră, să vadă ce fac colegii de acolo”, spune Marius Tache.

Printre atribuţiile Secţiei de Asistenţă Religioasă de la MAI se mai numără:

cooperarea cu Patriarhia şi eparhiile locale, cu celelalte biserici, culte sau asociaţii religioase în vederea asigurării asistenţei religioase pentru toate categoriile de personal, indiferent de confesiune.

Iniţierea şi organizarea de simpozioane/convocări pe probleme de asistenţă/educaţie moral-religioasă în cadrul programelor de pregătire continuă a personalului MAI.

Elaborarea de studii şi articole cu conţinut spiritual şi moral-religios pentru uzul personalului MAI.

Efectuarea periodică de vizite pastorale la persoanele reţinute în aresturile poliţiei, acordând asistenţă religioasă reţinuţilor de confesiune creştină ortodoxă şi mediind pentru asigurarea asistenţei religioase celor de alte religii sau confesiuni, în cazul în care sunt asemenea solicitări.

Asigurarea suportului de specialitate necesar bunei desfăşurări a acţiunilor umanitare iniţiate de conducerea MAI.

Ortodoxia acoperă celelalte rituri religioase

Preoţii militari ai MAI erau organizaţi în trecut ca o unitate separată în MAI. Ei se ocupă de obicei cu asigurarea serviciilor religioase în garnizoanele MAI şi la ceremoniile organizate de MAI. De obicei, orice înaintare în grad sau comemorare are şi o componentă religioasă, pe care o asigură preoţii militari din Secţia de Asistenţă Religioasă.

În Regulamentul emis de Gabriel Oprea, ortodoxia predomină, chiar dacă se face referire şi la asigurarea cooperării cu celelalte rituri religioase din România. De altfel, cei 3 preoţi militari de la structura centrală a MAI sunt cu toţii ortodocşi. Totuşi, oficialii MAI dau asigurări că nu există discriminări.

„De fiecare dată când s-a sărbătorit Ziua Eroilor, în numele celor care au murit în misiune, preoţii noştri au chemat câte un reprezentant de la fiecare rit religios”, spune Marius Tache.

Săptămâna trecută, Guvernul a alocat 14 milioane lei pentru finanţarea a 13 mănăstiri, catedrale şi centre eparhiale.

 

 

Citește și: