Nicolae Oprea
598 vizualizări 15 apr 2019

Gabriela Firea a invitat, luni, liderii celor cinci grupuri politice din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti la o reuniune de lucru pentru a discuta despre situaţia juridică a patru companii municipale: Compania Municipală Consolidări, Compania Municipală Parking Bucureşti, Compania Municipală Eco- Igienizare Bucureşti şi Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti.

„Colegii din opoziţie critică activitatea primarului pentru că nu sunt din partidul lor, dar până la urmă suntem cu toţii trimişi de cetăţeni la primărie să-şi facă meseria. (…) Aşa cum am găsit o soluţie în cazul Companiei Termoenergetica, sunt convinsă că şi în cazul altor domenii vom găsi soluţii tehnice, viabile. Astăzi vom discuta despre patru dintre companii. Toate companiile despre care am vorbit în această perioadă au fost înfiinţate conform unei legi care este încă în vigoare, au fost înfiinţate cu foarte multă bună-credinţă, pentru servicii de calitate la preţuri corecte”, a declarat, luni, Gabriela Firea, la şedinţa cu liderii grupurilor de consilieri din cadrul CGMB.

Primarul general spune că aceste companii au fost înfiinţate pentru „a lupta cu hoţia”.

„Companiile s-au înfiinţat tocmai pentru a lupta cu hoţia de la PMB. Ştiu că am supărat cele 5-6 firme care au căpuşat bugetul Capitalei, dar eu merg mai departe (…). De interes este să omorâm companiile municipale pentru că le-a creat Gabriela Firea. Este un model (modelul de companii – n.r.) folosit de mari capitale, doar în Bucureşti nu trebuie să funcţioneze. Totuşi, cred că putem ajunge la un acord să salvăm măcar câteva dintre aceste companii, pentru a avea servicii de calitate la preţuri corecte”, mai susţine Gabriela Firea.

În ceea ce priveşte Compania de Consolidări, primarul general a declarat că în curând vor fi consolidate complet 5 clădiri din Capitală.

„Vom avea în scurt timp 5 clădiri consolidate complet, 70 sunt deja puse în siguranţă. E un lucru greu care s-a produs, s-a muncit din greu, această companie trebuie salvată”, a mai susţinut Firea.

Liderul grupului PNL, Cristian Olteanu, crede, însă, că dezbaterea de luni ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu doi ani.

„Această dezbatere ar fi trebuit să aibă loc acum doi ani. Orice schimbare în cadrul modelului de conducere administrativ al oraşului ar trebui să aibă loc după o dezbatere. Nu a avut loc, de aceea am votat împotrivă. V-am spus şi atunci că din punctul nostru de vedere trebuie să fie majoritate absolută, iar după ce chiar instanţa a spus asta, nu ar trebui să dezbatem noi. Trebuie să ne conformăm. Nu trebuie să confirmăm dacă instanţa spune că au fost înfiinţate ilegal. (…). Noi aici nu suntem 55 de cetăţeni care se reprezintă pe ei, suntem aici să reprezentăm întregul oraş. Întregul oraş trebuie să ştie cum se cheltuie banul public”, a precizat Cristian Olteanu.

La rândul ei, Roxana Wring, liderul consilierilor USR din CGMB, spune că decizia instanţei este definitivă şi că nu ar trebui încălcată.

”Decizia instanţei este definitivă şi nu poate fi încălcată. Pe oportunitate, chiar dacă s-ar găsi o formulă juridică - pe care în acest moment nu o văd - nu este oportun să înfiinţăm companii municipale care vor fi conduse de PSD - ALDE. Am văzut cu toţii lipsa de transparenţă, modul cum se fac angajările şi risipa bugetului local. Contrar celor afirmate de doamna Firea, multe dintre aceste companii au preţuri mai mari decât preţurile pieţei. Nu vom vota aceste patru proiecte. Companiile ar trebui dizolvate. Ei spun că vor să respecte decizia Curţii de Apel, dar dacă era aşa, ar fi făcut-o până acum”, a spus Roxana Wring.

Citește și: