Aura STAN
Mihai SCHIAU
12932 vizualizări 7 sep 2011

Marţi, puţin după miezul nopţii, suporterii care au urmărit meciul România-Franţa (scor 0-0), fie pe stadion, fie pe ecranele din baruri, s-au strâns în Centrul Vechi al Capitalei, pentru a dezbate partida.

Printre ei, s-au numărat şi foarte mulţi francezi. La o masă de pe strada Lipscani s-au strâns vreo opt-nouă, fiecare cu o bere în faţă, sorbind cu poftă din ea şi comandând alta imediat ce se termină. Râd, glumesc şi nu prea sunt interesaţi de fotbal, deşi se vede clar că au urmărit meciul: au tricouri ale naţionalei Franţei sau alte accesorii cu însemnele Cocoşului Galic.

Marc, un tip de culoare, cu o bentiţă roşu-alb-albastră, spune că a urmărit partida pe un ecran, dar nu cu foarte mare atenţie. "E bine, eficacitatea noastră a fost maximă", spune francezul despre echipa sa naţională, după ce Benzema şi compania au tras doar câteva şuturi spre poarta României, dar au smuls un egal.

Întrebat ce jucători români cunoaşte, Marc răspunde Adrian Mutu şi îşi duce aproape instantaneu mână la nas, simulând că se droghează. Apoi, îşi reaminteşte de Hagi, Chivu şi Pantilimon, dar şi de un oarecare "George", care nu se ştie exact cine e.

"Aveţi câini vagabonzi, dar şi parcuri. Băsescu a făcut treabă"

Marc Frimiot are 25 de ani şi e student la calculatoare, la Politehnica Bucureşti. Despre Capitala noastră spune că e un oraş frumos, chiar dacă are mulţi câini vagabonzi. "Îmi plac parcurile, mai ales Izvor şi Herăstrău, unde ador să mă dau cu barca", mărturiseşte Marc.

Despre cel mai nou simbol al Bucureştiului, Naţional Arena, spune că "e impecabil". "Băsescu a făcut treabă bună, finala Europa League 2012 se va desfăşura la Bucureşti", spune Marc, încurcându-l pe preşedintele ţării cu primarul Capitalei.

Totuşi, în opinia francezului, echipa României nu merită un stadion aşa de frumos. "Fără Adrian Mutu, România e out. Toţi ceilalţi jucători au cam aceeaşi valoare, sunt mai slabi. Dar Mutu e la fel de bun ca Franck Ribery (n.r. liderul naţionalei Franţei)", spune Marc. Totuşi, francezul spune că nici echipa lor nu e mai brează: "Nici Franţa nu e o echipă tare, antrenorul e nou, are probleme în alcătuirea lotului".

Marc îşi ia sticla de bere de pe masă şi soarbe cu sete. Centrul Vechi este unul dintre motivele pentru care îi place în Bucureşti. "Totuşi, aveţi probleme cu infrastructura", remarcă el, arătând spre mai multe clădiri dărăpănate de pe Lipscani.

Şi-au "tatuat" ambele steaguri tricolore pe obraji

Câteva străzi mai încolo, pe Şelari, un alt grup de francezi. Aceştia nu folosesc însă scuza lui Marc, care spunea că "je ne parle bien romaneşte", ci se exprimă într-o combinaţie originală dintre limba lui Blanc şi a lui Măţel.

Edouard şi prietenii lui lucrează de câţiva ani buni în România şi au fost cu toţii să vadă meciul pe stadion. Au stat în galeria Franţei, dar şi-au "tatuat" pe faţă ambele steaguri. Edouard are un drapel pe fiecare obraz, în timp ce un prieten al său a fost mai original: are steagul Franţei pe frunte şi tricolorul nostru pe post de mustaţă.

Sticlele şi paharele de bere de pe masa lor, cele mai multe goale dar încă înspumate, dovedesc că nu prea au chef să vorbească despre meci. "A fost un meci plictisitor, zero la zero pe toate planurile. Cred că s-au tras două şuturi în 90 de minute", spune Edouard.

Întrebat cu cine a ţinut, francezul oferă un răspuns surprinzător, dar diplomat: "Cu oricine, dar să văd spectacol. Prefer ca echipa mea să piardă un meci spectaculos decât să câştige unul plictisitor".

Unul dintre prietenii lui Edouard, Guillaume, un afacerist de 50 de ani, spune că nu e nevoie de un motiv special pentru a bea o bere bună. "Nu avem nimic de celebrat după meci, nu îţi trebuie o ocazie să ieşi cu prietenii", spune francezul.

"Bucureştiul e un oraş ieftin, iar româncele sunt foarte frumoase"

Edouard şi prietenii săi au rămas, însă, impresionaţi de Naţional Arena. Nu atât de construcţie, pentru că au şi ei Stade de France sau Parc des Princes, cât de atmosferă. "A fost fantastic, suporterii au cântat în continuu, probabil pentru că a fost primul meci", spune Edouard.

Întrebat galeria cărei echipe şi-a făcut mai bine datoria pe Naţional Arena, Edouard spune că, fără dubiu, românii. "La număr egal de suporteri, putem să facem o comparaţie. Dar când au fost o mie de francezi şi cincizeci de mii de români, nu se poate", spune francezul.

De altfel, tânărul pare să aprecieze mai mult ţara noastră decât cea în care s-a născut. "Bucureştiul e mult mai ieftin decât Parisul. Acolo, o bere de două ori mai mică decât asta pe care o beau eu acum costă de două ori mai mult decât dau aici", spune el. Demonstrativ, scoate o bancnotă de cinci lei, cu care îşi plăteşte halba. Dă să plece, dar chelneriţa îi atrage atenţia. "Româncele sunt mai frumoase decât franţuzoaicele", conchide el, după care părăseşte localul.

COMENTEAZĂ ACEST SUBIECT ŞI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Citește și: