Nicolae Oprea
418 vizualizări 7 nov 2019

„Aici, în estul Europei se cunoaşte această ameninţare ce vine dinspre răsărit, ca să nu numesc şi statul respectiv, dar îl ştiţi. Această ameninţare este într-un fel percepută în Estul continentului, de statele de la frontiera estică a NATO şi în alt fel percep statele care nu sunt la frontiera estică. Altfel percep Spania, Portugalia, sau Italia şi altfel statele care sunt aici. Pentru unele din statele europene, problema sudului este poate mai importantă decât probleme estului”, a precizat, miercuri, Teodor Frunzeti, în cadrul Conferinţei internaţionale Gândirea Militară Românească, cu tema "Securitatea şi Apărarea între istorie, teorie şi politici publice".

Potrivit acestuia, cantitatea de armamament deţinută de Rusia este în prezent de trei ori mai mare decât acum 5 ani.

„Există o postură ameninţătoare şi agresivă a Rusiei în Marea Neagră, odată cu ocuparea ilegală a Crimeei şi cu militarizarea ei, fiindcă în Crimeea există în momentul de faţă o cantitate de armament de trei ori mai mare decât acum cinci ani. Şi nu e vorba nu doar de cantitate, ci şi de calitate şi de posibilităţile acestor arme. Şi nu de mult s-a încheiat un exerciţiu organizat de forţele strategice ale Federaţiei Ruse privind modalităţile de utilizare a arsenalului nuclear”, a mai precizat Frunzeti.

Generalul (r) Teodor Frunzeti este consilier în Departamentul pentru securitate - Administraţia Prezidenţială, fost rector al UNAp şi fost şef al SMFT.

Statul Major al Apărării organizează, în perioada 6-7 noiembrie, la Cercul Militar Naţional, Conferinţa ştiinţifică internaţională Gândirea Militară Românească, cu tema "Securitatea şi Apărarea între istorie, teorie şi politici publice". Activitatea se desfăşoară în contextul împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Statului Major al Apărării şi a 155 de ani de la înfiinţarea revistei Gândirea Militară Românească.

Citește și: