2430 vizualizări 30 dec 2013

După gafa de vineri seara când a postat pe contul lui de Facebook o poză cu Regele Mihai, sugerând că a luat cina cu acesta la Săvârşin, Victor Ponta a revenit duminică cu o altă serie de fotografii „de la masă”. De această dată, Ponta a luat masa cu Ghiţă Ciobanul, devenit celebru dintr-o reclamă Vodafone. Pe numele lui din acte Gheorghe Dănuleţiu, Ghiţă pare obişnuit cu celebritatea, dar asta nu înseamnă că nu poate fi şi el surprins atunci când în prag de An Nou se trezeşte la uşă cu premierul Victor Ponta şi cu Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, ambii împreună cu soţiile şi copiii.

S-a întâmplat duminică dimineaţă, la fix o zi de la întoarcerea sa din Capitală, unde Ghiţă Ciobanul din Jina are un magazin în Piaţa Progresul. „A fost o surpriză”, spune Ghiţă Ciobanul pentru gândul. Întrebat cum de a ajuns premierul tocmai la el în gospodărie, gazda răspunde simplu: "cu maşina, pe neanunţate".

„L-am primit ca şi când venise în vizită la mine. Vă daţi seama că fiind premierul României mi-a făcut mai mare plăcere. Faptul că a ajuns la noi în comună premierul, după ce în vară a ajuns şi preşedintele Băsescu, e ceva. Pot să mă mândresc de comuna din care provin!”, zice cel mai cunoscut cioban al României.

Ca o gazdă bună, Ghiţă şi-a invitat oaspeţii la masă. "Una naturală", după cum ne povesteşte enumerând bucatele pe care ai lui le-au pregătit: „Am servit mămăligă, carne de miel, balmoş, lapte gros”, spune Ghţă, precizând că nu a primit reclamaţii pentru meniu.

Mai mult, spune că a avut timp să stea şi de vorbă cu premierul şi cu şeful de la Agricultură, dar nu despre fonduri europene, ci despre tradiţii şi despre muncă. "Am vorbit despre tradiţiile noastre. Pe noi nu ne interesează aşa de mult fondurile europene, cât ne interesează să ne lase aşa cum am fost", dezvăluie Ghiţă subiectele întâlnirii.

"Noi prin muncă am reuşit să ajungem ce suntem. S-o pus impozite, s-o pus carte de muncă, şi la ciobani e mai greu de ţinut carte de muncă, că nu stau. Îi aduci astăzi şi peste două săptămâni s-au dus dracu”, spune Gheorghe Dănuleţiu, cel care a pus Jina pe harta conştiinţei publice. Bărbatul mai spune că le-a cerut celor doi oficiali ai Guvernului să îi lase pe ciobani în pace, aşa cum au fost mereu. „Să ne lase aşa cum am fost noi, că noi păstrăm nişte tradiţii încă”, explică Ghiţă.

„Având în vedere că noi am făcut lucrurile astea din moşi strămoşi, asta nu e neapărat o afacere ( n.r. oieritul), asta e o tradiţie. Nu e aşa cum se vede din alte părţi că, dacă eşti cioban, gata faci afaceri. Noi facem asta din moşi-strămoşii noştri”, le-ar fi spus el demnitarilor, care l-au întrebat cu ce l-ar putea ajuta.

Deşi au petrecut două-trei ceasuri împreună, Ghiţă Ciobanul spune că nu şi-a făcut neapărat şi o impresie despre premier.  „Nu ai cum să-ţi faci o părere despre om în două ore, când ai avut mai multă lume acolo. Dar e om deştept dacă o ajuns cine o ajuns”, concluzionează gazda.

Diplomat spune că nu ştie cui îi va da votul la anul, la alegerile prezidenţiale.  „Am prea multe lucruri înainte ca să mă gândesc aşa departe. Sunt lucruri la care să mă gândesc înainte”, spune Ghiţă, care se declară total dezinteresat de politică. „Politica o fac oamenii de acolo. Noi am învăţat să muncim”, afirmă acesta.

Şi tot pentru că e om muncitor, Ghiţă nu trage de pe urma celebrităţii sale şi nici nu vrea profit de pe urma vizitei lui Victor Ponta şi a lui Daniel Constantin la el în gospodărie. Întrebat dacă va creşte preţul la produsele pe care le vinde la Bucureşti, pentru că - deh, acum produsele lui au fost gustate şi de şeful Executivului - Ghiţă susţine că asta nu se va întâmpla:  „Dumneavostră credeţi că aţi putea să fac acest lucru doar pentru că a venit domnul premier aici? N-o să scumpesc produsele pentru că munca m-a făcut om”.

După vizita de la Jina însă, şi el, la fel ca premierul, a postat pe contul de Facebook o fotografie însoţită de acest mesaj: "Oaspeţi de seamă la noi, la Jina".

 

Citește și: