Diana Parvulescu
293 vizualizări 19 mai 2015

Senatorii şi deputaţii din Comisiile pentru cultură şi media din Parlament trebuiau să dezbată, marţi, rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune pe anii 2013 şi 2014, după ce, săptămâna trecută, a fost dezbătut în Comisiile pentru buget şi finanţe contul de execuţie bugetară al SRTv, care a primit aviz negativ.

Şedinţa de marţi a fost amânată, pentru a doua oară, din cauza lipsei cvorumului, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor afirmând că neparticiparea celorlalţi parlamentari este "o decizie politică".

"Aseară am primit informaţia din partea Senatului cum că grupul parlamentar al PSD din Senat nu va participa astăzi la şedinţă, din cauza faptului că colegii de la UDMR au luat decizia de a nu participa la şedinţă până când nu se vor discuta şi rapoartele de activitate pe anul trecut ale celorlalte instituţii, precum Societatea Română de Radiodifuziune, Consiliul Naţional al Audiovizualului, Agerpres şi aşa mai departe. Nu vedem de ce grăbim lucrurile de asemenea manieră pentru a discuta numai şi numai raportul de activitate al unei singure instituţii, SRTV, în situaţia în care toate rapoartele de activitate pe anul trecut au fost depuse. Singura explicaţie este că se doreşte o schimbare politică a conducerii Televiziunii Române, care şi aşa este într-o situaţie financiară nu tocmai plăcută, lucru care credem că ar duce la agravarea acestei situaţii financiare", a spus Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor.

Totodată, Gigel Ştirbu a spus că preşedintele-director general al SRTv, Stelian Tănase, nu a fost prezent la şedinţa comună a Comisiilor pentru cultură din Parlament pentru că acesta este în concediu medical. " (...) Cred că aici ar fi trebuit să se prezinte directorul financiar al instituţiei, dar, din câte cunosc, colegii de la Senat au trimis adresă că şedinţa nemaiputând să se ţină din cauza lipsei de cvorum atunci domniile lor nu au mai participat astăzi la aşa zisa presupusă şedinţă. Sper din toată inima că vom ajunge la un consens şi că, în următoarea perioadă, vom reuşi să discutăm nu numai raportul de activitate al TVR şi toate celelalte rapoarte ale instituţiilor care sunt sub directa coordonare a Parlamentului şi, implicit, a Comisiilor reunite pentru cultură", a mai spus preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor.

El a subliniat că PSD a făcut "această presiune pentru discutarea numai a raportului TVR, iar domniile lor astăzi au luat decizia să nu se prezinte la această comisie". " (...) dacă dumneavoastră înţelegeţi ceva, vă rog să mă lămuriţi şi pe mine, că eu chiar nu mai înţeleg această situaţie, în sensul în care (PSD, n.r.) forţează reunirea Birourilor Permanente, forţează convocarea acestor Comisii reunite pentru cultură, domniile lor nu se prezintă la această şedinţă. Nu PNL este cel care l-a propus pe domnul Stelian Tănase, el a fost propus de către Guvern, de către premier. Nu noi trebuie să ne pronunţăm asupra execuţiei de cont bugetar, s-a dat un aviz negativ la Comisiile de buget, dar se ştie foarte bine că este un vot politic în cele două Comisii de buget", a mai declarat Gigel Ştirbu.

De asemenea, el a spus că ar trebui să existe o decizie politică, "dar, văzând declaraţiile domnului premier de ieri, tare mi-e frică că Guvernul nu va lua o decizie în următoarea perioadă, mai ales că suntem în an preelectoral, urmează alegeri locale şi alegeri generale anul viitor, sunt convins, cunoscând modalitatea de acţiune a PSD, sunt convins că, în cursul anului acesta şi cred că şi anul viitor, nu vom vedea o decizie a guvernanţilor vizavi de această instituţie extrem de importantă a statului român".

Primul pas pentru demiterea Consiliului de Administraţie (CA) al TVR şi implicit a lui Stelian Tănase de la conducerea SRTv a fost făcut pe 12 mai, când Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat un aviz negativ contului de execuţie bugetară al Societăţii Române de Televiziune pe anul 2014. Avizul negativ a fost transmis Comisiilor reunite pentru cultură şi media ale Parlamentului, care trebuie să stabilească data la care va fi convocată şedinţa comună.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei pe 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR. În conferinţa de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Tot atunci, reprezentanţi ai TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

Legea audiovizualului prevede că respingerea raportului de activitate duce la demiterea Consiliului de Administraţie şi a preşedintelui-director general al TVR.

Citește și: