Mihaela STOICA
41722 vizualizări 23 apr 2014

Un bărbat a fost găsit în a doua zi de Paşte mort, pe marginea unui drum european care trece prin judeţul Brăila. Cauza neoficială a morţii sunt câinii, care efectiv l-ar fi sfâşiat de viu. În aceeaşi zonă, în urmă cu o lună, a fost găsită o femeie sfâşiată de câini după ce anterior fusese ucisă cu lovituri de cuţit. Primarul comunei afirmă, însă, că pe raza localităţilor pe care le păstoreşte nu există câini maidanezi sau care să umble liberi pe străzi şi că nu are de ce să ia măsuri. Anchetatorii afirmă că la locul unde a fost găsită victima erau urme de câini foarte mari. Reprezentanţii fermei din zonă, unde se află câini ciobăneşti, spun că patrupedele lor nu umblă libere şi că au văzut circulând pe acolo maidanezi.

Golgota lui nea Stan

Brăileanul în vârstă de 52 de ani, originar din oraşul Însurăţei, care se întorcea pe jos de la spital pentru că nu mai avea bani la el pentru transport, a murit chiar în ziua de Paşte devorat de câini. Trupul bărbatului a fost găsit abia a doua zi, la doar câţiva metri de locul în care în urmă cu o lună şi jumătate a fost descoperit cadavrul mutilat de câini al unei femei. Subiectul a fost adus în atenţia publică de un ziarist de la publicaţia locală Infobrăila: Golgota lui nea’ Stan. Satul “fara caini”, unde au fost sfasiati doi braileni.

Trupul bărbatului, pe nume Stan Iavaz, a fost găsit abia luni seara după un apel necunoscut la 112, între localităţile Albina şi Unirea, la 15 km de Brăila şi vizavi de Drumul European 584, în apropiere de o fermă unde se află câini ciobăneşti.

Surse din rândul anchetatorilor au afirmat, pentru gândul, că trupul bărbatului era eviscerat, carnea fiind smulsă de pe o mare parte a corpului, nemaiavând niciun organ intern.

"Am reuşit să găsesc puţin sânge la nivelul capului şi un rest de plămân. În rest, nu avem ce să spunem pentru că era un cadavru sub formă de carcasă, era eviscerat. Am mai găsit foarte puţine elemente din el. Era capul, erau părţile de la braţe, de la cot, restul era cam ros, mai ales pe partea stângă. Ca şi coaste era peretele toracic anterior, spatele mai avea ceva piele pe el. Tot în interior era gol, nu exista abdomen, pelvis, numai oase erau", a declarat pentru gândul dr. Gina Ilie, şef Serviciu Medicină Legală Brăila.

Necropsia nu este, însă, gata. Medicul legist afirmă că analizele de sânge pe care le aşteaptă nu vor influenţa, însă, rezultatul final al necropsiei. "Lucrurile sunt evidente. A  fost omorât de câini. Probabil că victima mergea un pic cam greu din cauza accidentului suferit cu o zi înainte", precizează şefa de la Medicină Legală Brăila .

A fost dus la spital cu ambulanţa, dar nu a mai avut bani să se întoarcă

În ajunul Paştelui, bărbatul, originar din oraşul Însurăţei, s-a accidentat după ce a căzut de pe bicicletă. În dimineaţa zilei de Paşte, Stan Iavaz a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul Sf. Spiridon din municipiul Brăila, unde medicii de la Ortopedie i-au acordat îngrijiri. Neavând  leziuni grave, medicii i-au dat drumul acasă după ce l-au bandajat. De la Brăila şi până în Însurăţei sunt aproape 50 de kilometri, pe care bărbatul a ales să îi facă pe jos, probabil, din cauza faptului că nu mai avea bani de întoarcere, au precizat pentru gândul surse judiciare. Potrivit acestora, în buzunarul sfâşiat al lui  Stan Iavaz s-au găsit 7 lei.

"Bărbatul a fost tras de câini din drum. Se vede cum a fost târât pe iarbă şi măcelărit, pur şi simplu. La faţa locului erau o multitudine de amprente de labă de câine. Aceste amprente puteau fi confundate aproape cu o labă de urs. Vorbim de câini foarte mari, de ciobăneşti mari. Nu discutăm de potăi din astea mici şi rele, vorbim de nişte câini supradotaţi care sfâşie", a mai spus pentru gândul dr. Gina Ilie, şef Serviciu Medicină Legală.

Trupul eviscerat al bărbatului a fost târât de câini într-o pantă care nu putea fi vizibilă de pe DE 584, astfel că a fost găsit abia luni seara. "Decesul a survenit duminică seara", a mai spus aceasta. Bărbatul sfâşiat de animale a fost transportat, în aceeaşi noapte, la Morga Spitalului Judeţean de Urgenţe Brăila, fiind identificat la scurt timp.

Cercetările în acest caz sunt abia la început. Prim-procurorul Fănel Mihalcea, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, a declarat pentru gândul că cercetările sunt în faza de început chiar dacă în afara muşcăturilor de câine nu au mai fost găsite alte urme de violenţă. "Aşteptăm necropsia scrisă. Atunci vom avea nişte concluzii provizorii", a spus acesta.

Prim-procurorul Fănel Mihalcea a mai spus că în ziua în care se presupune că a murit Stan Iavaz, bărbatul a fost văzut de către echipajul ambulanţei care l-a dus de dimineaţă la spital mergând pe jos către Însurăţei. Echipajul le-a declarat anchetatorilor că bărbatul se afla în apropierea zonei în care avea să fie găsit mort luni seară. Aceştia au mai spus că intenţionau să îl ia în ambulanţă, la întoarcere, şi să îl ducă în oraşul natal. 

"Dacă cumva nu se găsesc alte cauze ale morţii, ci numai muşcăturile, ancheta se dirijează către altă ipoteză de lucru, către stăpânul câinilor", a mai spus prim-procurorul Fănel Mihalcea.

Primar: "Nu am câini pe raza comunei"

Primarul comunei Tichileşti, liberalul Gicu Davidescu, afirmă că în localităţile pe care le administrează nu există maidanezi, ci doar câinii din curţile localnicilor şi cei care se află la ferme.

"Nu am câini pe raza comunei. Ăla (locul unde a fost găsit mort Stan Iavaz n.r.) este drum european. Eu ce să fac? Nu sunt, însă, tâmpit la cap, a murit un om. A rămas acum să constate procurorul. Dacă se va dovedi că sunt câini de la fermă, o să mergem să vorbim, împreună cu şeful de post şi cu poliţiştii de la Brăila, să îi ţină, dracului, închişi. Până nu stabileşte Procuratura, eu nu pot da un verdict", a declarat pentru gândul primarul comunei Tichileşti, liberalul Gicu Davidescu.

În aceeaşi zonă, însă, în data de 9 martie, o femeie, în varstă de 55 de ani, a fost ucisă, fiind înjunghiată de aproximativ 20 de ori. Cadavrul brăilencei a fost gasit de oamenii legii devorat de câini, iar atunci, medicii legişti nu au putut stabili cu exactitate numărul plăgilor produse prin înjunghiere de pe corpul femeii din cauza numeroaselor răni provocate de muşcăturile câinilor, scrie Infobraila.ro. Nici pana astăzi, criminalul Petriei Cretu nu a fost prins. De altfel, cazul a fost înregistrat cu autor necunoscut

Localnicii din satul Albina afirmă că preajma fermelor sunt câini, însă spun că nu trec prin acea zonă decât ziua şi mai ales în grupuri, pentru a nu fi atacaţi de aceste animale. "Sunt câini mari şi slobozi, dar şi la ferme pe acolo. Sunt înfometaţi şi sar imediat la tine. Nu mergem pe acolo că ştim ce ne aşteaptă, dar uite aştia care nu ştiu. Doamne fereşte! Uite asa sfârşesc mâncaţi de vii", afirmă Vasilica B. din satul Albina.

De cealaltă parte, proprietarii fermelor unde se află câini ciobăneşti spun că au văzut maidanezi prin zonă, care nu le aparţin. "Noi avem câinii legaţi, nu îi lăsăm liberi. Ştim că sunt mai mulţi pe aici, prin jur, dar nu sunt ai noştri", ne-a menţionat proprietarul fermei în vecinătatea căreia au fost găsite cele două cadavre.ini

Citește și: