Daniela Timofti
580 vizualizări 12 sep 2018

În manualul de Matematică şi Explorarea Mediului pentru elevii din clasa I-a, scris de autorii Tudora Piţilă şi Cleopatra Mihăilescu, la pagina 25 este o greşeală. Iniţial, informaţia este scrisă corect, însă când propoziţia este reluată, aceasta este greşită: “Citim: 12 este mai mare decât 16”.

De asemenea, au fost depistate mai multe greşeli de punctuaţie şi dezacorduri şi în manualul de Limba Română pentru elevii din clasa a VI-a. De exemplu, într-un text nu se face acordul între subiect şi predicat. Astfel, propoziţia este: “Castelul medieval aveau”.

Totodată, se observă o incoerenţă la denumirea operelor literare, care sunt scrise între ghilimele, iar ulterior cu text italic.

Ministerul Educaţiei Naţionale susţine că iniţial, manuscrisul avea chiar mai multe greşeli, care au fost corectate de redactor.

“În acest manuscris, au fost corectate mai multe greşeli, această eroare fiind remediată iniţial de către redactor, însă în amplul proces de inserare a corecturilor în manual de către tehnoredactor, aceasta se pare că a fost omisă. Atât în manuscrisele aferente clasei I, cât şi în cele pentru clasa a II-a au fost sesizate şi corectate numeroase erori. Specificăm că varianta electronică a manualului de Matematică şi Explorarea Mediului - clasa I a fost deja corectată şi postată pe platforma manuale.edu.ro”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Educaţiei Naţionale, citând din răspunsurile Editurii Didactice şi Pedagogice.

Reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor pretind ca Editura Didactică şi Pedagogică să-şi asume greşeala, chiar dacă este minoră.

“Este o greşeală pe care Editura Didactică şi Pedagogică trebuie să şi-o asume. Este una minoră, practic vorbim de o singură greşeală la nivel de manual, dar pe care trebuie să şi-o asume şi să facă astfel încât să nu mai apară astfel de greşeli. (...) Chiar dacă putem discuta despre timpul limită pe care l-au avut ca să elaboreze aceste manuale, totuşi nu putem vorbi despre astfel de greşeli”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Asociaţiei Părinţilor, Iulian Cristache.

Citește și: