30 vizualizări 19 dec 2008

În prag de Crăciun, Gheorghe Botorog, protestatarul Braşovului, şi-a radicalizat protestul: a intrat în greva foamei, cocoţat într-un copac din faţa prefecturii! Aceasta după ce, săptămâna trecută, în urma ordinului prefectului Emil Niţă de a fi îndepărtat de la poarta instituţiei, unde obişnuia să-şi strige oful, omul a fost cotonogit zdravăn de câţiva poliţişti comunitari, care l-au luat apoi pe sus şi l-au internat cu forţa la Spitalul de Neuropsihiatrie. „Au tăbărât pe mine, m-au umplut de pumni şi picioare, m-au băgat în dubă şi m-au internat cu forţa la nebuni. Şi după aia s-au dus imediat la Procuratură şi mi-au făcut plângere, că eu am sărit la ei şi i-am bătut. M-au ţinut la nebuni trei zile, până când doctorii s-au convins că n-am nimic cu capu’ şi m-au externat. Da’, când să plec acasă, m-am pomenit cu doi poliţai, care m-au luat cu forţa din spital şi m-au dus la Procuratură, să dau declaraţii, da’ n-am vrut şi după vreo două ore m-au lăsat să plec”, spune Botorog.

„Nici vorbă ca eu să fi dat ordin să-l bată şi să-l ducă la Neuropsihiatrie, am cerut doar să nu mai fie lăsat la intrarea în prefectură şi în parcare, ce au făcut comunitarii e treaba lor, să răspundă!”, s-a apărat prefectul Niţă. Odată liber, Botorog s-a întors imediat la „serviciu”, reluându-şi înjurăturile la adresa primarului Scripcaru, pe care, de mai bine de cinci ani, îl spurcă zilnic pentru că i-a confiscat şi i-a trimis la abator o duzină de vaci şi capre, găsite păscând în parcul din centrul oraşului. Jandarmii din paza prefecturii însă, nici gând să-l mai lase să se apropie de „obiectiv”, drept care, miercuri dimineaţă, scăpat o clipă de sub supravegherea lor, protestatarul s-a cocoţat în vârful unui copac din faţa instituţiei, de care s-a legat la iuţelă cu un lanţ, anunţând apoi că a intrat în greva foamei „până când o să cad mort de-aici”!

Singura reacţie a autorităţilor la gestul său a fost, până acum, aducerea unui echipaj suplimentar de jandarmi, pentru a-l supraveghea, plus, în fiecare zi, o scurtă „inspecţie” a unei asistente de la „Salvare”. Însă, cu toate rugăminţile acesteia, Botorog nici gând să coboare din copac, astfel că, vineri dimineaţă, femeia n-a mai stat pe gânduri şi s-a aburcat şi ea în copac, ca să-i poată lua tensiunea şi o probă de sânge pentru stabilirea glicemiei!

 

Citește și: