Mihaela Gidei
1085 vizualizări 16 nov 2018

”În urma intervenţiei administraţiei, precum şi a interpretării Legii 62/2011, nu a fost însuşită ideea că activitatea metroului este o activitate continuă, aşadar suntem nevoiţi să amânăm greva propriu-zisă cu minim două zile. Astfel Consiliul General USLM a fost întrunit şi a hotărât continuarea conflictului colectiv de muncă prin greva generală începând cu ziua de miercuri, 21.11.2018, între orele 04.00-16.00, pe perioadă nedeterminată. Considerăm de asemenea că aceste două zile ajută la dezamorsarea conflictului colectiv de muncă pentru a evita neplăcerile publicului călător”, a transmis Ion Rădoi, preşedintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM).

Joi, între orele 4:00 şi 6:00, Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM) a organizat o grevă de avertisment joi, între orele 04:00 - 06:00, când trenurile nu au circulat.

Consiliul General al USLM a respins, la începutul săptămânii, ultima ofertă de creştere salarială lansată de Metrorex şi a decis să continue conflictul de muncă.

Acceptarea majorărilor salariale cerute de sindicaliştii de la Metrou, care au delanşat conflictul de muncă, ar duce la o creştere a preţului biletului la 4 lei, de la 2,5 lei pentru o călătorie, a declarat miercuri seara, ministrul Transporturilor, Lucian Şova. ”Aşa ceva nu poate fi acceptat”, consideră ministrul, care i-a avertizat pe sindicalişti că fiecare oră care trece fără a fi semnat contractul colectiv de muncă înseamnă o scădere de un procent din majorările salariale convenite.

Şova îi acuză pe sindicalişti şi pe liderul sindical Ion Rădoi de şantaj. Ministrul susţine că Rădoi vinde sindicaliştilor iluzii, solicitând, în cadrul negocierilor, o creştere salarială de 42%. O asemenea creştere salarială ar fi ilegală, susţine Şova, pentru că trebuie corelată cu creşterea productivităţii.

Până în prezent, au avut loc opt runde de negocieri minister-sindicate. În ultimii patru ani, majorările salariale de la metrou au fost de 9% în 2015, de 12% în 2016, de 21% în 2017.

Salariile la metrou sunt de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, de 8.000 de lei pentru mecanici şi de 5.300 de lei pentru personalul care lucrează noaptea. La salarii se adaugă beneficii: tichete de masă de 12 lei/zi, reducere de 75% la biletele de tren, 75% la abonamente, permis pentru 6 călătorii CFR şi reducere de 99% la cazare la hotelul Zamora din Buşteni, hotel ce aparţine sindicatelor.

Ministerul dezminte informaţiile legate de problemele de siguranţă a traficului de la metrou. ”În 39 de ani nu am avut niciun incident major”, aminteşte Şova. Ministerul crede că liderul Ion Rădoi a adus prejudicii Metrorex în ultima perioadă, vorbind despre riscuri de securitate în exploatarea metroului. ”Nu există niciun element care să pună în pericol viaţa şi integritatea călătorilor”, crede Şova.

 

”Am văzut (n.red. - declaraţiile ministrului Transporturilor, Lucian Şova, de miercuri seara). Am văzut toate minciunile pe care le-a înşirat. În viaţa lui n-a ajuns o zi în metrou. Mi-e greu să aplec urechea la măgăriile afirmate acolo,” a precizat Rădoi.

Legat de faptul că o majorare a salariilor de la Metrou ar duce la scumpirea preţului biletului, preşedintele USLM a afirmat că ”este o altă prostie, o idioţenie”.

”Este subvenţionată călătoria în funcţie de câţi călători sunt şi cu asta basta. Ce legătură are una cu alta? Nu este nimic. Va răspunde în faţa instanţei pentru abuz în serviciu. Nici nu are rostul în presă”, a subliniat Rădoi.

 

Citește și: