10 vizualizări 17 iul 2007

Vasile Dâncu şi-a anunţat, ieri, demisia din funcţia de vicepreşedinte al PSD, reclamând faptul că Mircea Geoană îi încalcă dreptul la „libertatea de gândire” şi atacând „managementul politic” al conducerii partidului. Gestul lui Dâncu vine pe fondul unor dispute dure din interiorul PSD, la capătul cărora Grupul de la Cluj (din care Dâncu face parte) a ieşit înfrânt. Punctul culminant l-a constituit declaraţia „de independenţă” pe care a făcut-o Mircea Geoană, vinerea trecută, în Comitetul Executiv al PSD, când, simţind că aripa clujenilor a pierdut partida în PSD, a afirmat: „Eu nu sunt un produs al Grupului de la Cluj, eu sunt produsul lui mama şi-al lui tata şi al vieţii mele de până acum”.

Vasile Dâncu nu şi-a anunţat colegii despre decizia sa de a demisiona, nici măcar pe cei mai apropiaţi. Singurul care a avut ştiinţă despre intenţia lui Dâncu a fost Ioan Rus, liderul Grupului de la Cluj. De altfel, Dâncu, prezent ieri la Bruxelles, la Parlamentul European, şi-a trimis demisia, sub forma unei scrisori deschise adresate lui Mircea Geoană, via Biroul de presă al PSD Cluj. Iată textul scrisorii: „În ultimele luni, partidul pune în practică o strategie şi o serie de tactici pe care le consider a deteriora imaginea publică şi credibilitatea PSD ca partid de opoziţie, iar soluţiile propuse de mine sunt, în mod sistematic, respinse.

În plus, hotărârea dumneavoastră de a-mi interzice să dau interviuri presei, «pe teme strategice», reiterată la ultimul Comitet Executiv Naţional, mă pune în imposibilitatea de a răspunde sarcinilor pe care le am ca vicepreşedinte pentru analiză politică şi comunicare.

Ca intelectual de stânga, nu pot accepta pierderea libertăţii de gândire şi a capacităţii de expresie a analizei critice. Sunt sigur că şi Domnia Voastră preţuiţi aceste valori eterne ale social-democraţiei”. În finalul scrisorii, Vasile Dâncu precizează că decizia sa este una individuală: „Gestul meu este un act de voinţă individuală şi nu implică în nici un fel Organizaţia PSD Cluj sau alte organisme politice din care fac parte”.

Rus, între PD şi disidenţa în PSD

Ce face acum Ioan Rus? Aceasta este întrebarea pe care şi-au pus-o, ieri, aproape toţi liderii PSD cu care am vorbit. De la înscăunarea lui Mircea Geoană preşedinte al PSD, Ioan Rus a jucat, în permanenţă, rol de eminenţă cenuşie în PSD. De multe ori, mitul a precedat realitatea, despre Rus spunându-se că este cel care-l ţine în sfori pe Mircea Geoană până la momentul în care va vrea el însuşi să preia frâiele partidului. Tot despre Rus s-a spus, în mare parte justificat, că a fost principalul artizan al detronării lui Adrian Năstase din funcţia de preşedinte executiv al PSD.

Mulţi îşi aduc aminte că semnalul mazilirii lui Năstase a fost dat iarna trecută, la Poiana Braşov, când Ioan Rus a insistat că „este timpul separării bărbaţilor de curve”. Tot lui Ioan Rus i se atribuie şi eliminarea din prima garnitură a partidului a lui Miron Mitrea. Deşi toată lumea din partid bănuieşte implicarea lui Rus în alegerea lui Titus Corlăţean în funcţia de secretar general în dauna lui Mitrea, până acum nu au apărut probe concrete ale implicării liderului Grupului de la Cluj în acest „puci”.

În schimb, există foarte multe mărturii legate de un alt „puci” pe care Ioan Rus l-a încercat în PSD. Imediat după referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, Rus a încercat eliminarea lui Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc, pe care i-a acuzat că au împins partidul într-o aventură dezastruoasă. În şedinţa în care Rus a încercat îndepărtarea celor doi, Mircea Geoană „a trădat”, nesupunând la vot propunerea. A fost primul semnal că Geoană doreşte să se îndepărteze de Grupul de la Cluj şi, în special, de Ioan Rus, pe care preşedintele PSD a început să-l considere drept o ameninţare directă. Totodată, a fost primul moment în care Grupul de la Cluj a constatat că este minoritar nu numai în partid, ci şi în conducerea din Kiseleff.

În fine, vinerea trecută, Geoană a dat semnalul clar că nu mai joacă cu Grupul de la Cluj, bazându-se, în schimb, pe organizaţia PSD Bucureşti, a lui Marian Vanghelie, şi pe organizaţiile din Moldova şi Oltenia. „S-a văzut clar în şedinţă că Dâncu şi Rus sunt un corp străin: nimeni nu-i mai lua în seamă, nimeni nu le mai asculta propunerile. De fapt, au şi plecat înainte de terminarea şedinţei”, povesteşte un martor prezent la şedinţă.

Prin urmare, ce face Rus? Unii apropiaţi spun că, cel mai probabil, va urma o perioadă de disidenţă în PSD, nicidecum o plecare în trombă spre PD, aşa cum circulă din ce în ce mai insistent unele zvonuri. „Unde să plece? Unde să plecăm acum, înainte de europarlamentare?!”, se întreba retoric, ieri, Ilie Sârbu, unul dintre liderii Grupului de la Cluj.


Picătura care a umplut paharul: regizarea împăcării cu Vanghelie


Dâncu a suferit o grea umilinţă vinerea trecută, când Geoană l-a pus să se împace cu Marian Vanghelie, în timp ce unii vicepreşedinţi, precum Dan Nica, imortalizau momentul cu telefoanele mobile, pentru a-l arăta apoi ziariştilor. Potrivit unor surse din partid, acela a fost momentul în care Dâncu a decis să demisioneze.


Încă o demisie: Ovidiu Natea


Şeful departamentului de Agricultură din PSD, Ovidiu Natea de la Mureş – asociat şi el Grupului de la Cluj – l-a anunţat pe Mircea Geoană, încă de vineri, că renunţă la funcţie, deoarece nu mai poate veni la Bucureşti. „Agricultura este o treabă mult prea serioasă ca să fie condusă de la distanţă. Demisia mea n-are legătură cu Dâncu”, ne-a explicat, ieri, Natea.


Liviu Dragnea: „Mă gândesc dacă mai am ce să conduc”


Desemnat, alături de Vasile Dâncu, şef al campaniei electorale pentru europarlamentare, vicepreşedintele Liviu Dragnea a declarat, ieri, că demisia colegului său schimbă planurile: „Pe mine mă pune serios pe gânduri şi mă face să mă gândesc încă o dată dacă este cazul să mă implic în campanie. Vasile Dâncu era un sprijin extrem de important. Mă gândesc dacă mai am ce să conduc în această campanie”.

Citește și: