Raluca Pancu
24671 vizualizări 30 iul 2017

Ministrul Muncii susţine că ordonanţa nu va viza exclusiv militarii, ci „se referă la tot ce înseamnă pensii speciale”. 

"Ne-am hotărât ca termenul de intrare în vigoare să fie undeva la 15 septembrie. Adică cei care vor dori să iasă, vor putea să o facă, începând de mâine până la 15 septembrie. Însă ei trebuie să ştie că nu li se mai actualizează pensiile în raport cu cei din activitate, ci li se indexează cu rata inflaţiei (...) Trebuie să stopăm o creştere aberantă (...) A fost o legislaţie specială, pentru anumite categorii. Această ordonanţă pe care o pregătim, săptămâna viitoare, nu se referă doar la sistemul de apărare, ordine publică. Se referă la tot ce înseamnă pensii speciale, inclusiv la funcţionarii parlamentari, care sunt pe un alt sistem decât contributivitatea", a spus Lia Olguţa Vasilescu, duminică seară, la Antena 3.

Olguţa Vasilescu a argumentat că, în actualele condiţii, statul nu şi-ar mai fi putut permite, peste patru ani, să susţină pensiile speciale.

"La o pensie de 30.000, acum statul nu-şi permite să plătească 60.000 peste câţiva ani . Ghici ce, economia nu produce atât (...) Nu mai putem să se dubleze în următorii patru ani pentru că statul.nu îşi mai permite să le susţină", a spus Lia Olguţa Vasilescu. 

Totodată, ministrul Muncii a dat asigurări că nu va fi tăiată nicio pensie şi că vârsta de pensionare nu va fi schimbată.

"Ne-am stabilit câteva principii - nu scădem nicio pensie aflată în plată (...) Va trebui să intervenim asupra actualizării, nu vrem să intrăm în tăierea vreunei pensii. Am promis că nu venim ca Emil Boc să tăiem pensii şi salarii, dar e clar că va trebui să luăm o decizie în ceea ce priveşte actualizarea", a spus Vasilescu, catalogând actualele legi drept unele "aberante" şi "care trebuie corectate".

Ţuţuianu: "Va fi un timp suficient, de o lună jumătate-două, în cadrul căruia oamenii să aibă posibilitatea să aleagă"

Aceeaşi poziţie a avut-o şi ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, care declara anterior, la un alt post de televiziune, că dacă se vor face anumite modificări la legea pensiilor, ele nu vor intra în vigoare peste noapte şi că nu există nicio intenţie a Guvernului să taie vreo pensie.

„Va fi un timp suficient, de o lună jumătate-două, în cadrul căruia oamenii să aibă posibilitatea să aleagă: fie rămânerea în sistem, fie, pentru cei care vor să se pensioneze pe actuala legislaţie, să poată să facă acest lucru”, spunea Ţuţuianu, în cadrul unei intervenţii telefonice la RTV.

În acelaşi timp, Ţuţuianu a punctat faptul că există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de 30-35.000 lei, el arătând că acest lucru nu e normal şi că se vor face corecţii, el arătând că algoritmul de calcul al pensiilor militare va fi păstrat.

„Există o analiză privind situaţia unor pensii care depăşesc nişte lucruri care sunt normale. Ca să putem să dăm un exemplu, există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe lună. (...) Vreau să reitez încă o dată câteva situaţii care nu pot continua aşa: pensii de 30-35.000 lei pe lună. Algortimul de calcul de astăzi permite ieşirea la pensie cu un venit mai mare decât salariul celui care lucrează. Nu cred că este o normalitate acest lucru. Sunt lucruri care trebuiesc clarificate”, mai spunea Ţuţuianu.

Gândul a scris că Ministerul Muncii ia în calcul să schimbe regulile în privinţa pensiilor speciale. În urmă cu trei luni, Olguţa Vasilescu anunţa că „sistemul trebuie corectat”, iar acum la Ministerul Muncii este în lucru un proiect de ordonanţă care schimbă regulile în privinţa pensiilor speciale pentru militari, poliţişti şi serviciile secrete, lucru confirmat, duminică seară, de ministrul Muncii.

Intenţia de a „corecta” pensiile speciale a fost anunţată public încă din aprilie de ministrul Muncii.

„De regulă, pe pensiile speciale ies cu 120% din venitul brut din ultimele luni. Asta înseamnă un salariu de 2.000 lei, la care adăugăm sporuri de până la 1.000 de lei, ies cu pensia de 3.000 - 3.500 de lei, şi vorbesc la nivel minim. Sunt pensii care ajung şi la 45.000. Sunt foarte multe care trec de 20.000 de lei. Pensiile speciale, deocamdată, sunt îngheţate până când vom intra în întreg sistemul de pensii. Noi vrem ca imediat după ce ieşim din Legea salarizării să ne concentrăm pe pensii. Ideea e să stea liniştiţi, că nu vrem să scădem nicio pensie în România. Dar vrem să corectăm cu foarte mare atenţie sistemul, pentru că, dacă mai mergem în haosul acesta, unii vor fi asistaţi social, iar alţii vor fi cu nişte pensii care vor fi mai mult decât îndestulătoare pentru România”, declara, într-un interviu, în luna aprilie, Olguţa Vasilescu.

Peste 100 de milioane de euro lunar pentru pensiile speciale

Pensiile speciale plătite de stat foştilor angajaţi din domenii precum Apărare, Afaceri Interne, Parlament, corp diplomatic sau magistraţi însumează 479,5 milioane de lei, potrivit datelor furnizate Mediafax, de structurile în domeniu.

În baza răspunsurilor primite de MEDIAFAX de la instituţiile implicate, putem nota că, spre exemplu Ministerul Apărării Naţionale (MApN) are în plată 76.080 de persoane, cu o pensie specială medie de 3.229 de lei, suma totală lunară plătită în contul acestora ridicându-se la 245,6 milioane de lei. Există şi o pensie maximă plătită de MApN, în cuantum de 29.992 de lei lunar, dar desigur MApN nu dezvăluie identitatea beneficiarului acestei pensii, reţinând doar că este vorba despre un „fost director de regie autonomă”.

Alt exemplu vine de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Aici, un număr de 10.073 de persoane câştigă o pensie specială medie de 3.047 de lei, ceea ce presupune un efort bugetar de 228,7 milioane de lei, lunar.

Alt exemplu: 204 senatori încasează pensii speciale în sumă totală de 3,9 milioane de lei, tot lunar. Ceea ce înseamnă peste 19.000 de lei lunar pe cap de parlamentar beneficiar al unei pensii speciale.

Astfel că totalul general, cumulat numai pe baza informaţiilor transmise pentru MEDIAFAX de către instituţiile plătitoare, se ridică la 479,5 milioane de lei, bani de care beneficiază – sub formă de pensii speciale – aproximativ 95.000 de persoane, lună de lună.

 

Citește și: