Biro ATTILA
Sorina Ionaşc
38704 vizualizări 11 dec 2014

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a explicat pentru gândul că a sesizat guvernul că DNA are nevoie de un buget mai mare pentru 2015. Şefa DNA mai susţine şi că iniţial reducerea anunţată a fost de 20%. Ea a mai explicat şi faptul că, după intrarea în vigoare anul acesta a noilor coduri, costurile de funcţionare ale parchetelor a crescut.

Reproşul adus de Kovesi Guvernului

“În mod normal reducerea bugetului Ministerului Public se va aplica şi la DNA. Nu aş putea să vă spun sigur care va fi bugetul DNA pentru că cu toate insistenţele noastre de a obţine un răspuns de la Ministerul Public, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor nu am am primit informaţiile solicitate. Probabil această reducere se va aplica şi DNA. Pot să vă spun că am făcut mai multe demersuri în momentul în care s-a discutat proiectul de buget, iniţial am fost anunţaţi de o reducere de 20%. Am făcut demersuri la ministrul Justiţiei şi la ministrul delegat pentru Buget şi le-am adus la cunoştinţă suma de care are nevoie DNA pentru 2015 pentru ca acestă instituţie să poată funcţiona şi activitatea să nu fie blocată", a declarat Kovesi, pentru gândul.

Întrebată ce explicaţie a primit din partea oficialilor guvernamentali, şefa DNA a primit răspundul clasic: "nu sunt bani la buget". De altfel, ea a explicat că la elaborarea bugetului, trebuie respectate prevederile legale, şi anume să existe o filă distinctă de buget pentru DNA.

"Această filă era trimisă către Palament unde bugetul DNA era discutat. M-aş bucura ca şi celelalte unităţi de parchet să primească bugetele de care au nevoie. În cursul anului 2013 DNA a indisponibilizat bunuri în valoare de 300 milioane euro iar până acum în 2014 avem indisponibilizate bunuri de 200 milioane euro. În aceste condiţii noi am cerut 25 de milioane euro. Raportat la câţi bani am indisponibilizat şi bugetul solicitat diferenţa este net în favoarea DNA. Problema bugetului am semnalat-o încă de la intrarea în vigoare a noilor coduri. Există o dispoziţie legală potrivit căreia suspecţii şi persoanele pe care le cercetăm pot solicita expertize, iar aceste expertize sunt obligatorii. Astfel că este evident că vor creşte şi costurile de funcţionare a DNA”, a mai spus Kovesi.

Preşedinta ÎCCJ: „Credeţi că, cu un buget mai mic, se uşurează activitatea instanţei?

În acelaşi sens s-a exprimat şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, care susţine că este nevoie de un buget echilibrat pentru ca puterea judecătorească să-şi poată desfăşura activitatea la un nivel calitativ superior. De altfel, ea a reiterat faptul că politicienii au discreditat justiţia în mai multe rânduri prin discursurile lor, ceea ce, din nou, a afectat imaginea justiţiei.

"Noi toţi, indiferent că suntem reprezentanţi ai puterii judecătoreşti, executive sau legislative, trebuie să înţelegem că separaţia puterilor în stat nu înseamnă antagonismul puterilor în stat, ci reprezentanţii lor trebuie să înţeleagă că bine public implică o activitate conncentrată sistemul de justiţie pentru a lucra la nivelul calitativ la care s-a angajat implică, în mod deosebit, ca în România să existe o legislaţie clară, coerentă, stabilă, resurse materiale şi umane suficiente. Cerem un buget echilibrat, nu un buget mai mare, pentru toate instanţele şi parchetele din ţară. Credeţi că cu un buget mai mic se uşurează activitatea instanţei?", a spus Livia Stanciu.

În plus, preşedinta Înaltei Curţi a adăugat că va formula o serie de amendamente atunci când va fi chemată în Parlament la dezbaterile pe buget.

Pe de altă parte, ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, a spus că, de fapt, bugetul creşte. În explicaţia sa, titlurile executorii care ar trebui plătite în 2015 sunt trecute în cadrul bugetului Ministerului de Finanţe.

"Bugetul Ministerului Public, unde e şi DNA, creşte. Titlurile executorii pe care trebuie să le plătim anul viitor nu sunt introduse în bugetul Ministerului Public, aşa cum ne-am înţeles cu FMI, le trecem la Ministerul Finanţelor. În afară de cheltuielile de personal, bugetul nu scade, ba dimpotrivă creşte. Bugetul creşte şi nu scade", a explicat Vâlcov, la Digi 24.

Comunicatul transmis de DNA

DNA a transmis următorul comunicat, referitor la reducerea bugetelor parchetelor. “În urma publicării, pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice, a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (D.N.A) a constatat următoarele:

1.În anexele la proiectul de lege sus menţionat nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015.

2.Din analiza filei centralizatoare pentru întregul Minister Public se constată că valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mică decât execuţia bugetară pe 2014. În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc şi o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcţionări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanţi, materiale şi servicii cu caracter funcţional).

3.Subliniem că, luând în considerare fondurile minime necesare bunei funcţionări a activităţii în anul 2015, conducerea D.N.A. a solicitat iniţial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparaţie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea iniţială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiţiei, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere, atât valorile cerute, cât şi menţinerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare.

4.Aducem în atenţia opiniei publice că, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituţia a indisponibilizat bunuri şi bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro” - sursa: Comunicat DNA

Citește și: