Gandul.info
Gabriel Pecheanu
944 vizualizări 17 sep 2017

"Sunt toate autorităţile în alertă. Săptămâna viitoare este obligatorie implementarea unui sistem de alertă prin reţelele de telefonie mobilă pe fiecare zonă. Cine e în zona de acoperire pe zona în pericol, să primească automat această aleră pe telefonul mobil. Dacă am văzut în filme, poate fi şi implementat", a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3. 

Tudose a mai declarat şi că se gândeşte să propună operatorilor de telefonie un sistem automat prin care să fie anunţaţi toţi cei care se află în raza de acoperire că în zona în care se află urmează a se produce fenomene meteo periculoase.

”Sunt ţări unde funcţionează un fel de alertă telefonică dacă e furtună puternică într-o zonă. Operatorii de telefonie să fie obligaţi să trimită o avertizare. Ar trebui implementat şi la noi. O să încercăm să vedem cum se poate face asta tehnic şi cât de disponibili sunt operatorii la aşa ceva. Deocamdată acestea sunt primele estimări. Toată lumea e în alertă să verificăm să nu mai fie cazuri identice. Toată lumea e în alertă, slavă Domnului că s-a întâmplat pe zi şi se poate interveni la vedere”, a mai spus premierul Mihai Tudose.

Premierul a precizat că a solicitat ajutorul armatei pentru a elibera drumurile.

„A fost o urgie, transmit şi eu sincere condoleanţe. Din punct de vedere guvernamental e celulă de criză la Ministerului de Interne, la nivelul Prefecturii Timiş. Am făcut şi eu o evaluare, copaci căzuţi, acoperişuri rupte. (...)Important e ce se întâmplă la spitalul judeţean, care mi-a dat o veste bună, în afară de cele cinci morţi, unul dintre copii a fost deja operat, al doilea copil este pregătit pentru operaţie, cu diagnostic optimist. Nu ne putem lupta cu vremea. Toată zona medicală este concentrată pe cei răniţi”, a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3.

El a spus că la nivelul Guvernului este prevăzut un buget pentru calamităţi şi comunităţile lovite de furtună vor fi ajutate.

"E foarte posibil ca pagubele să fie uriaşe. Este o primă evaluare. Noi avem în buget prevăzut un buget pentru calamităţi, vom ajuta comunităţile. Înţeleg că şi la Buziaş a fost la fel de grav, şi acolo au fost doi decedaţi", a mai spus premierul.

 

Citește și: