51 vizualizări 22 mai 2008

Păstaia cu care îţi încingi mijlocul, capsula anticutremur, vaze iluminate care ţin floarea proaspătă şi două luni, peşte cu puţine oase, bijuterii şi prafuri tămăduitoare, dispozitive de relaxare oculară, mecanisme lemnoase de recuperare medicală sau haine SF, care conservă energia şi protejează de razele ultraviolete. Acestea sunt câteva dintre inovaţiile expuse, până sâmbătă, 24 mai, în Sala Paşilor Pierduţi a Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi, la Salonul Internaţional de Inventică. Printre născocirile brevetate se numără şi centura de siguranţă care preia stimulii de presiune şi de impact la accident rutier, substanţe pentru regenerare osoasă sau proteze mandibulare pentru persoanele cu paradontite.

Traian Stănciulescu şi Ariţia Poenari, cercetători ai Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” Iaşi, au inventat hainele care – funcţie de croială, culori, imprimeuri şi tratament nanotehnologic – conservă energia trupului. “Aceste haine permit un consum redus de energie din partea corpului, energie care poate fi folosită de om în alte scopuri”, a precizat Ariţia Poenari despre vestimentaţia care are şi scut UV.

Nicolae Bujoreanu cu titulatură de “doctor habilitat în ştiinţe agricole”, cercetător moldovean, a născocit la nivel de morfogeneză metode şi remedii pentru rod pomicol îmbelşugat şi de calitate, rezistenţă a fructelor, recoltare optimă şi conservare îndelungată cu uleiuri eterice şi compuşi ecologici inofensivi. Academicianul Valentin Celac, tot doctor “habilitat” la Chişinău, a născocit soiuri noi de leguminoase, între care păstaia de 80 cm, cu care îţi poţi încinge mijlocul, dar bogată în proteine. Doctorul în ştiinţe Constantin Antohi s-a axat pe energia viitorului: fasciculul variabil de radiaţie (leed).

Pe lângă paharele care rămân fără lumină pe măsură ce se golesc, dispozivitul cu diode luminescente şi grupuri de leed-uri a fost aplicat şi unor vaze care ţin în viaţă chiar şi două luni florile tăiate. Mănăstirile se numără printre clientela profesorului pentru că ledurile montate în abajururi tip lumânare consumă nici 2 W. Constantin Prisecaru, inginer pensionar care a pus la punct dispozitive din lemn pentru relaxare dar mai ales de recuperare medicală, căuta sponsori pentru a i se omologa invenţiile, dispus fiind să le doneze unui centru de recuperare. “Mi-au cerut 100 euro de dispozitiv şi 200 ron. Eu am cinci invenţii, de unde atâţia bani din pensie?”, se întreba inventatorul în timp ce explica, cu cârja pe post de arătător, inovaţiile.

 

Citește și: