Raluca ION
9187 vizualizări 13 feb 2014

O piesă de pe coloana sonoră a filmului de animaţie „Despicable Me 2” a reuşit în doar două luni să provoace o epidemie de veselie în marile oraşe ale lumii. Din Paris până în Antananarivo, din Montreal până în Dubai, de la Berlin până în Tunis, oamenii se filmează dansând fericiţi pe piesa "Happy", a lui Pharrell Williams, în malluri, pe străzi, în restaurante, ori spitale, într-o frenezie ce te duce cu gândul la un Gangnam Style ori Harlem Shake, faza pe oraşe.

Videoclipul "Happy" filmat pe străzile Parisului

Totul a început când, la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, Pharrell Williams a lansat piesa împreună cu un videoclip lung de 24 de ore, postat pe site-ul 24hoursofhappy.com şi vizualizat de peste 7 milioane de ori. Prezentat drept cel mai lung clip din lume, acesta vorbeşte despre cât de pline de bucurie pot fi cele mai banale momente ale unei zile, fie că se petrec pe stradă, acasă, la magazin, la sala de antrenamente ori la metrou. Piesa, care durează 3 minute şi 53 de secunde, se repetă, pe parcursul întregii zile, în timp ce patru sute de oameni, printre care celebrităţi precum Steve Carell, Jamie Fox, Magic Johnson sau Jimmy Kimmel îşi dansează viaţa.

100.000 de vizualizări pe YouTube într-o singură zi

La două luni după ce primul oraş, Parisul, şi-a făcut propria versiune prescurtată a clipului lui Pharrell Williams, fenomenul „Happy” a ajuns şi la Bucureşti. Şi nu printr-unul, ci prin două videoclipuri. Într-unul dintre ele, creat de regizorul Virgil Nicolaescu, cunoscut pentru filmul „Naşa”, apar nume din lumea filmului sau a muzicii, precum Andi Vasluianu, Sore Mihalache sau Raluca Aprodu, alături de oameni obişnuiţi. „Văzându-i la filmări nu îţi dădeai seama cine sunt actorii profesionişti şi cine sunt ceilalţi. Între ei exista parcă o legătură de familie. Am fost impresionat de felul în care oamenii au lucrat împreună şi au filmat la -17 grade Celsius”, spune Victor Stancu, co-producător al clipului regizat de Virgil Nicolaescu. Mesajul lor, acela de a lăsa grijile de-o parte şi de a te bucura de viaţă, a adunat, în doar o zi de când a fost postat pe YouTube, peste 100.000 de vizualizări.

Virgil Nicolaescu: „Am vrut să las o amintire pentru Bucureşti”

Inspirat de videoclipul lui Pharrell Williams, regizorul filmului „Naşa” s-a gândit în urmă cu două săptămâni să aducă puţină veselie pe străzile Capitalei. „Mi s-a părut o idee genială pe moment, nu ştiam că mai făcuseră şi alţii, din alte oraşe ale lumii, acelaşi lucru. Am văzut apoi clipurile pe YouTube, dar nu am renunţat, mai ales că toate sunt făcute foarte frumos şi pentru că nu promovează nimic altceva decât fericirea”, spune Virgil Nicolaescu. Şi-a sunat câţiva prieteni şi le-a povestit despre ideea sa: aceea de a prezenta lumii un oraş încântător, al oamenilor veseli şi entuziaşti. „Am vrut să las o amintire pentru Bucureşti şi am avut alături de mine o echipă care ştie să vadă Bucureştiul cu aceşti ochi. Noi credem că avem un oraş urât, dar francezii şi americanii care au venit aici au fost fascinaţi de el”, a spus regizorul. Spune că proiectul lui Pharrell a avut un asemenea succes în lume dintr-un motiv extrem de simplu: nu vinde nimic şi oferă bucurie pur şi simplu. „Este o carte de vizită pentru fiecare oraş şi pentru fiecare om. Vrei să îţi prezinţi oraşul şi vrei să arăţi că eşti fericit”, mai spune regizorul, care spune a filmat fără niciun alt buget decât „banii de buzunar”.

Brancardierul: „Când vedem că oamenii suferă, le mai spunem o glumă să-i scoatem din amărăciune”

Videoclipul începe în Pasajul Englez, cu un tânăr subţire, elegant şi zâmbitor, care primeşte, în uşa unui magazin o pălărie. „Este un prieten de-al nostru, seamănă un pic cu Pharrell, şi îi spuneam Pharrell în sus, Pharrell în jos, până când am ajuns să-i spunem Fănel”, povesteşte regizorul. Şofer de meserie, „Fănel” poate aspira acum la o carieră actoricească. La fel şi Gavril Bumb care are 55 de ani şi împinge, în clip, targa pe care se află un pacient pe holurile unui spital. Rolul său nu este cu nimic deosebit de cel din viaţa reală, pentru că Bumb este brancardier la secţia de Ortopedie a Spitalului Universitar. Întocmai precum colegul său, care execută pentru ochii publicului o scenă de break dance.

După 30 de ani petrecuţi în spital, Gavril Bumb are un fel aparte de a se gândi la veselie. „Aici la spital e cu totul altceva. Noi doi suntem nişte brancardieri cu haz, când vedem oamenii că suferă, că le este frică, le mai spunem un banc, mai facem o glumă ca să îi scoatem din starea aia de amărăciune. Noi nu doar că trebuie să fim fericiţi în meseria noastră, trebuie să-i facem şi pe alţii fericiţi”, spune brancardierul.

Sore: „Această piesă parcă ar fi coloana sonoră a sufletului tău”

Pentru actriţa şi cântăreaţa Sore Mihalache, filmările la „Happy”, în variantă românească, au fost o bucurie: „Cred că s-a văzut asta. M-am simţit foarte bine, mi-a plăcut mai ales faptul că nimeni nu joacă vreun rol, fiecare este el însuşi”. Are o explicaţie pentru succesul pe care ideea lui Pharrell Williams l-a avut în lumea întreagă. „În primul rând, conceptul original a fost unul simplu, extrem de uşor de reprodus. Apoi piesa are ceva special, care te inspiră: parcă ar fi coloana sonoră a sufletului tău”, spune actriţa.

Victor Stancu, co-producătorul clipului, compozitor şi organizator de evenimente, a locuit 20 de ani în Germania şi 15 în Marea Britanie, iar acum s-a întors în România. A văzut că românii privesc de multe ori lucrurile într-o lumină destul de tristă. „Cred că acesta este meritul unui astfel de videoclip, te ajută să schimbi unghiul din care priveşti realitatea. Câteodată e bine să tragi o linie şi să te gândeşti că nu te ajută cu nimic să priveşti lumea aşa şi să schimbi abordarea”, crede Victor Stancu. Pentru regizorul Virgil Nicolaescu această experienţă a fost una „absolut superbă. Toată bucuria pe care am avut-o când am creat acest videoclip mi se întoarce odată cu reacţiile celor care îl vizionează”.

Irina Grigore, studentă la actorie: „Fericirea este molipistoare”

Cel de-al doilea videoclip care aduce fenomenul „Happy” pe străzile Bucureştiului a fost realizat de un fotograf şcolit în Danemarca, pe nume Tudor Cioroiu, şi de Irina Grigore, studentă în ultimul an la actorie, căreia i-a venit această idee în timp ce se afla la o petrecere. „Acolo am tot ascultat piesa asta şi am văzut energia pe care a creat-o. M-am gândit să fac şi eu asta, şi l-am cooptat pe Tudor şi pe 15 prieteni, şi ei studenţi la actorie”, spune Irina Grigore, care a vrut să arate lumii faţa frumoasă a Capitalei. S-au întâlnit, s-au gândit împreună la câteva locuri de filmare şi după două zilea au început proiectul. Filmările au fost făcute cu camera foto a lui Tudor, iar muzica pe care au dansat actorii a venit de la un telefon mobil. „Iniţial am vrut să-i introducem şi pe trecători în videoclip, însă românii sunt reticenţi în faţa camerelor de luat vederi. Aşa că am renunţat la această idee. Lucrurile au mers destul de uşor, au existat câteva cadre pe care le-am regizat, însă în rest totul a mers de la sine”, povesteşte Tudor Cioroiu.

La o zi după ce a fost încărcat pe YouTube, videoclipul a strâns peste 35.000 de vizualizări. L-au văzut şi francezii care au făcut pentru prima dată o versiune prescurtată a clipului lui Pharrell. „Au fost încântaţi, le-am povestit că Bucureştiul se numea pe vremuri Micul Paris şi au putut observa asemănarea în unele detalii”, spune Irina Grigore. Cum s-a ajuns la un fenomen „Happy” în întreag lume este uşor de înţeles pentru ea. „Fericirea este molipsitoare. Când te duci într-un loc şi vezi că cineva râde, îţi vine şi ţie să râzi. Cred că lumea s-a săturat de ştiri triste”, crede studenta la actorie. Tudor Cioroiu este convins că românii au motive să fie optimişti: „Important este să vezi lucrurile frumoase, să cauţi ceea ce este bun. Suntem peste două milioane de bucureşteni şi aproape 20 de milioane de români, cred că este un motiv pentru care am rămas cu toţii în ţara asta. Eu am avut ocazia să rămân în Danemarca, dar m-am întors acasă”.


 

"Happy", în Berlin

"Happy" în Budapesta

 

"Happy" în Antananarivo

"Happy" în Barcelona

”Happy” în Moscova

 

”Happy” în Cracovia

”Happy” în Sydney

Citește și: