171 vizualizări 9 feb 2011

Începută în 2006, seria operaţiunilor anticorupţie îndreptate împotriva vameşilor români a consemnat încercări timide de a pune capăt fenomenului, dar şi acţiuni spectaculoase, cu ofiţeri acoperiţi şi aparatură de interceptare montată în birourile suspecţilor. Gândul vă prezintă harta corupţiei din vămile româneşti, aşa cum a fost conturată prin dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie.

Ploieşti
În 2006, 13 vameşi din Ploieşti au fost aduşi la sediul DNA, pentru audieri. Au fost arestaţi, iar procesul durează de patru ani.

Otopeni
Una dintre primele operaţiuni anticorupţie declanşate de DNA la Vamă a fost în 2006, când 18 vameşi, toată tura de dimineaţă, au fost acuzaţi că au luat 8.000 de şpăgi. Procesul lor este încă pe rol.

Petea
În martie 2008, un vameş de la Biroul Vamal Petea a fost trimis în judecată de DNA, după ce a încercat să ofere mită anchetatorilor. Vameşul i-a promis procurorului de caz suma de 15.000 de euro, pentru ca acesta să nu îl trimită în judecată.

Albiţa
În 2008, fostul Şef al vămii Albiţa, Ghiţă Berbece, şi interlopii Vasile Rodideal, Radu Bogdan Ionuţ şi Nicu Cercel au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, pentru iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat care introducea ilegal ţigări în ţară. Valoarea estimată a prejudiciului cauzat bugetului de stat era de aproximativ un milion de euro.
Moldova Veche

În decembrie 2008, Gheorghe Milutin, şeful vămii din portul Moldova Veche şi adjunctul său, Gheorghe Tismănaru, au fost trimişi în judecată pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la contrabandă. Vameşii i-ar fi ajutat pe contrabandişti să facă trafic cu ţigările din duty-free-uri.

Bechet
În octombrie 2008, procurorii craioveni au început urmărirea penală împotriva a şase vameşi din Vama Bechet. Procurorii i-au acuzat pe vameşi de furt calificat, complicitate la furt calificat, fals intelectual şi uz de fals. Aceştia au fost cercetaţi pentru că au sustras ţigări netimbrate, descoperite într-un TIR. La începutul acestui an, vameşii au fost achitaţi în instanţă.

Ialomiţa
Trei vameşi de la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Ialomiţa - Compartimentul Accize au fost trimişi în judecată, în 2009, pentru luare de mită, după ce au cerut şpagă de la mai multe persoane pentru a nu le face controale.

Arad
În decembrie 2009, DNA Timişoara a trimis în judecată opt persoane printre care şi trei angajaţi ai Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Arad, pentru abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, vameşii nu ar fi făcut controale la două firme implicate în evaziune fiscală cu produse petroliere. Prejudicial a fost estimat la 4 milioane de euro.

Neamţ
În noiembrie 2009, DNA a trimis în judecată patru angajaţi ai Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Neamţ, directorul RAR Neamţ şi un om de afaceri local. Potrivit anchetatorilor, un om de afaceri a achiziţionat ilegal, de la diverşi furnizori, zece tone motorină şi alte tipuri de produse petroliere, pe care le-a depozitat în interiorul locuinţei sale. Pentru a nu plăti accize, acesta a apelat la directorul RAR care l-a convins pe şeful vămii Neamţ să nu efectueze niciun control.

Sibiu
DIICOT a început urmărirea penală împotriva lui Adrian Şerban, directorul-adjunct al Vămii Sibiu, şi împotriva altor cinci vameşi, în 2010. Aceştia sunt cercetaţi pentru sprijinirea unei reţele de traficanţi, care ar fi introdus în ţară câteva TIR-uri de parfumuri în valoare de 8 milioane de euro.

Nădlac
Acuzaţi că ar fi pretins şi primit mită de la stafful tehnic al formaţiei AC/DC, patru angajaţi din Vama Nădlac ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România au scăpat de urmărire penală din lipsă de probe. Cercetarea iniţială a vizat zece angajaţi care erau pe tură în Vama Nădlac în momentul în care stafful tehnic al trupei AC/DC a părăsit ţara.
CNADNR anunţa iniţial că Ambasada României la Paris a primit o plângere din partea reprezentanţilor celebrei trupe, în care aceştia reclamau că li s-a cerut o şpagă de 1500 de euro.

Galaţi
În decembrie 2010, DIICOT Galaţi a trimis în judecată 10 persoane pentru contrabandă cu ţigări. Potrivit procurorilor, grupul de traficanţi era ajutat de trei vameşi de la Vama Galaţi şi doi poliţişti de la Poliţia de Frontieră. Prejudiciul la bugetul de stat calculat de procurori se ridică la 1,5 milioane de lei.

Timişoara
La începutul lunii trecute, DIICOT Timiş a început urmărirea penală împotriva lui Aurel Matiut, şeful Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara, şi a patru vameşi. Vameşii au fost acuzaţi că au sprijinit o reţea de traficanţi care introduceau ţigările în România în TIR-uri care în acte transportau cărămizi.

Halmeu
DNA a cerut, la începutul acestei luni, arestarea preventivă a omului de afaceri Liviu Florian, pentru că ar fi primit 130.000 de euro de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal. Nicoleta Dobrescu a ocupat funcţia de şef al vămii Halmeu timp de şase luni şi este implicată într-un alt dosar cercetat de DNA. În acelaşi dosar a ajuns să fie audiat însuşi şeful Vămii, Radu Mărginean.

Siret
În urmă cu câteva zile, peste 50 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost aduşi la Bucureşti, pentru audieri, fiind acuzaţi de luare, dare de mită şi implicare în sprijinirea reţelelor de contrabandă cu ţigări de la Vama Siret.
Moraviţa şi Naidăş
Procurorii DNA au ridicat, în această săptămână, 140 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la graniţa cu Serbia, aceştia fiind acuzaţi de luare de mită şi implicare în contrabandă de ţigări. Suspecţii au fost aduşi la Bucureşti cu elicopterul.

Citește și: