155 vizualizări 9 feb 2011

Începută în 2006, seria operaţiunilor anticorupţie îndreptateîmpotriva vameşilor români a consemnat încercări timide de a punecapăt fenomenului, dar şi acţiuni spectaculoase, cu ofiţeriacoperiţi şi aparatură de interceptare montată în birourilesuspecţilor. Gândul vă prezintăharta corupţiei din vămile româneşti, aşa cum a fost conturată prindosarele instrumentate de procurorii anticorupţie.

Ploieşti
În 2006, 13 vameşi din Ploieşti au fost aduşi la sediul DNA, pentruaudieri. Au fost arestaţi, iar procesul durează de patru ani.

Otopeni
Una dintre primele operaţiuni anticorupţie declanşate de DNA laVamă a fost în 2006, când 18 vameşi, toată tura de dimineaţă, aufost acuzaţi că au luat 8.000 de şpăgi. Procesul lor este încă perol.

Petea
În martie 2008, un vameş de la Biroul Vamal Petea a fost trimis înjudecată de DNA, după ce a încercat să ofere mită anchetatorilor.Vameşul i-a promis procurorului de caz suma de 15.000 de euro,pentru ca acesta să nu îl trimită în judecată.

Albiţa
În 2008, fostul Şef al vămii Albiţa, Ghiţă Berbece, şi interlopiiVasile Rodideal, Radu Bogdan Ionuţ şi Nicu Cercel au fost trimişiîn judecată de procurorii DIICOT, pentru iniţiere, constituire,aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat careintroducea ilegal ţigări în ţară. Valoarea estimată a prejudiciuluicauzat bugetului de stat era de aproximativ un milion deeuro.
Moldova Veche

În decembrie 2008, Gheorghe Milutin, şeful vămii din portulMoldova Veche şi adjunctul său, Gheorghe Tismănaru, au fost trimişiîn judecată pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şicomplicitate la contrabandă. Vameşii i-ar fi ajutat pecontrabandişti să facă trafic cu ţigările din duty-free-uri.

Bechet
În octombrie 2008, procurorii craioveni au început urmărirea penalăîmpotriva a şase vameşi din Vama Bechet. Procurorii i-au acuzat pevameşi de furt calificat, complicitate la furt calificat, falsintelectual şi uz de fals. Aceştia au fost cercetaţi pentru că ausustras ţigări netimbrate, descoperite într-un TIR. La începutulacestui an, vameşii au fost achitaţi în instanţă.

Ialomiţa
Trei vameşi de la DirecţiaJudeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Ialomiţa - CompartimentulAccize au fost trimişi în judecată, în 2009, pentru luare de mită,după ce au cerut şpagă de la mai multe persoane pentru a nu le facecontroale.

Arad
În decembrie 2009, DNA Timişoara a trimis în judecată opt persoaneprintre care şi trei angajaţi ai Direcţiei Judeţene de Accize şiOperaţiuni Vamale Arad, pentru abuz în serviciu. Potrivitprocurorilor, vameşii nu ar fi făcut controale la două firmeimplicate în evaziune fiscală cu produse petroliere. Prejudicial afost estimat la 4 milioane de euro.

Neamţ
În noiembrie 2009, DNA a trimis în judecată patru angajaţi aiDirecţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Neamţ, directorulRAR Neamţ şi un om de afaceri local. Potrivit anchetatorilor, un omde afaceri a achiziţionat ilegal, de la diverşi furnizori, zecetone motorină şi alte tipuri de produse petroliere, pe care le-adepozitat în interiorul locuinţei sale. Pentru a nu plăti accize,acesta a apelat la directorul RAR care l-a convins pe şeful vămiiNeamţ să nu efectueze niciun control.

Sibiu
DIICOT a început urmărirea penală împotriva lui Adrian Şerban,directorul-adjunct al Vămii Sibiu, şi împotriva altor cinci vameşi,în 2010. Aceştia sunt cercetaţi pentru sprijinirea unei reţele detraficanţi, care ar fi introdus în ţară câteva TIR-uri de parfumuriîn valoare de 8 milioane de euro.

Nădlac
Acuzaţi că ar fi pretins şi primit mită de la stafful tehnic alformaţiei AC/DC, patru angajaţi din Vama Nădlac ai CompanieiNaţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România au scăpatde urmărire penală din lipsă de probe. Cercetarea iniţială a vizatzece angajaţi care erau pe tură în Vama Nădlac în momentul în carestafful tehnic al trupei AC/DC a părăsit ţara.
CNADNR anunţa iniţial că Ambasada României la Paris a primit oplângere din partea reprezentanţilor celebrei trupe, în careaceştia reclamau că li s-a cerut o şpagă de 1500 de euro.

Galaţi
În decembrie 2010, DIICOT Galaţi a trimis în judecată 10 persoanepentru contrabandă cu ţigări. Potrivit procurorilor, grupul detraficanţi era ajutat de trei vameşi de la Vama Galaţi şi doipoliţişti de la Poliţia de Frontieră. Prejudiciul la bugetul destat calculat de procurori se ridică la 1,5 milioane de lei.

Timişoara
La începutul lunii trecute, DIICOT Timiş a început urmărirea penalăîmpotriva lui Aurel Matiut, şeful Direcţiei Regionale pentru Accizeşi Operaţiuni Vamale Timişoara, şi a patru vameşi. Vameşii au fostacuzaţi că au sprijinit o reţea de traficanţi care introduceauţigările în România în TIR-uri care în acte transportaucărămizi.

Halmeu
DNA a cerut, la începutul acestei luni, arestarea preventivă aomului de afaceri Liviu Florian, pentru că ar fi primit 130.000 deeuro de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal. Nicoleta Dobrescu aocupat funcţia de şef al vămii Halmeu timp de şase luni şi esteimplicată într-un alt dosar cercetat de DNA. În acelaşi dosar aajuns să fie audiat însuşi şeful Vămii, Radu Mărginean.

Siret
În urmă cu câteva zile, peste 50 de poliţişti de frontieră şivameşi au fost aduşi la Bucureşti, pentru audieri, fiind acuzaţi deluare, dare de mită şi implicare în sprijinirea reţelelor decontrabandă cu ţigări de la Vama Siret.
Moraviţa şi Naidăş
Procurorii DNA au ridicat, în această săptămână, 140 de poliţiştide frontieră şi vameşi de la graniţa cu Serbia, aceştia fiindacuzaţi de luare de mită şi implicare în contrabandă de ţigări.Suspecţii au fost aduşi la Bucureşti cu elicopterul.

Citește și: