17 vizualizări 31 mai 2006
In numele homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor si travestitilor, organizatia Accept, structura care numara doar 54 de membri, cere legalizarea casatoriei si parteneriatului intre persoane de acelasi sex. Anuntul a fost facut ieri, in cadrul unei conferinte de presa care a marcat deschiderea oficiala a celei de-a treia editii GayFest in Romania. Sambata, sustinatorii organizatiei Accept isi vor clama dorinta pe strazile Capitalei prin organizarea unui mars sub sloganul "Aceleasi drepturi, aceleasi obligatii!"

"Romania este pe punctul de a se integra in Uniunea Europeana, care respecta in mod total drepturile comunitatii LGBT (homosexuali, lesbiene, bisexuati si travestiti, n.n.) si le ofera protectie. Noi nu suntem diferiti, suntem doar femei si barbati care se iubesc", a explicat  ieri Diane Fischer, lesbiana declarata si, totodata, episcop al Metropolitan Community Church. Insa, pana si Romanita Iordache, presedinta Accept, recunoaste ca in Uniunea Europeana doar Belgia, Danemarca, Olanda si Spania accepta casatoria intre homosexuali. In opinia ei, asta nu inseamna ca celelalte tari UE nu respecta drepturile minoritatilor sexuale. O fac prin legiferarea parteneriatului intre persoane de acelasi sex, lucru care in Romania nu este inca posibil.

La noi, legiferarea casatoriei intre homosexuali, lesbiene, bisexuati si travestiti ar  implica modificarea Codului Familiei, adica a unei legi organice pentru care este nevoie de votul a jumatate plus unu din votul tuturor parlamentarilor. Nici legiferarea parteneriatelor nu e mai simpla - tot la Codul Familiei se ajunge. Aceste parteneriate - concubinaj, in limbaj comun - nu sunt recunoscute ca forma legala de unire a destinelor nici macar pentru cuplurile heterosexuale. Situatia este similara si in Italia.

"Ne dorim dezbateri, reactii, in care sa explicam de ce a venit timpul ca Romania sa adopte o lege care sa raspunda unor nevoi reale ale cetatenilor romani", a mai declarat Romanita Iordache. Cati cetateni au o "nevoie reala" de legiferarea casatoriei intre homosexuali nu este clar. La zece ani de la infiintarea organizatiei Accept si la cinci ani de la abrogarea din Codul Penal a articolului care incrimina afisarea in public a unei relatii homosexuale, presedinta Accept nu stie care este numarul estimativ al minoritatii sexuale din Romania. "Exista studii academice, estimari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii care arata ca, la nivel mondial, intre 5% si 10% din populatia totala are inclinari homosexuale. Nu avem insa o evaluare a numarului de homosexuali din Romania.  In nici o tara nu se stie numarul homosexualilor, lesbienelor, bisexuatilor si transexualilor. Asta nu are nici o legatura cu optiunea sexuala, ci cu dorinta de vizibilitate a membrilor comunitatii", a explicat Romanita Iordache.

Citește și: