355 vizualizări 7 iul 2014

Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Horea Dorin Uioreanu, arestat în altă cauză, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În acelaşi dosar, procurorii au sesizat instanţa de judecată cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei de către Anca Elena Albu, la data faptelor subofiţer în cadrul Serviciului Român de Informaţii - Direcţia Judeţeană de Informaţii Cluj, acuzată de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată şi de către mama acesteia, Silvia Bălaj, acuzată de complicitate la această infracţiune.

Şi Mihnea Remus Iuoraş, subprefect al judeţului Cluj la data faptelor, va fi judecat în baza recunoaşterii vinovăţiei, acesta fiind acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Cluj.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2013-2014, Horea Uioreanu ar fi determinat-o pe subofiţerul SRI Anca Elena Albu să-i permită accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, la care aceasta avea acces în virtutea exercitării atribuţiilor de serviciu.

"Scopul urmărit de Uioreanu Horea-Dorin era să valorifice aceste date în interes personal şi să contracareze eventualele acţiuni ale organelor judiciare care ar viza angajarea răspunderii sale penale. Solicitarea acestor informaţii nedestinate publicităţii a fost făcută de preşedintele CJ Cluj pe fondul demersurilor subofiţerului de a se transfera în cadrul Serviciului de Informaţii Externe cu ajutorul primului menţionat", au scris procurorii militari în actul de sesizare a instanţei.

Fostul subprefect de Cluj, subofiţerul SRI şi mama sa şi-au recunoscut vinovăţia şi au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Astfel, subofiţerul SRI Anca Elena Albu şi-a recunoscut faptele şi a fost de acord cu o încadrare juridică pedepsită cu 3 ani de închisoare cu suspendare.

Fostul subprefect Mihnea Remus Iuoraş şi-a recunoscut faptele şi s-a înţeles cu procurorii pentru o încadrare juridică pedepsită cu 2 ani de închisoare, pentru care se solicită amânarea executării pedepsei cu 2 ani.

Mama subofiţerului SRI, Silvia Bălaj, şi-a recunoscut faptele şi a încheiat un acord cu procurorii, pentru o încadrare juridică pedepsită cu 2 ani de închisoare, pentru care se cere amânarea executării cu 2 ani.

Citește și: