Pilotul Adrian Iovan şi o studentă, despre care Ministerul Apărării a anunţat că se numeşte Aurelia Ion, au murit într-un accident aviatic de luni, petrecut în Munţii Apuseni. Cei doi se aflau într-o aeronavă medicală care a plecat, în cursul după-amiezii, din Bucureşti şi urma să ajungă la Oradea, pentru o prodedură de prelevare de organe pentru transplant. În afară de Adrian Iovan şi studenta de 23 de ani, în aeronava care a aterizat forţat pe un drum forestier, se mai aflau alte cinci persoane, printre care şi pe purtătorul de cuvânt de la Spitalul Elias, dr. Valentin Calu. Supravieţuitorii sunt acum internaţi la Cluj, în stare stabilă.

UPDATE 13:30 Ministerul Apărării Naţionale a anunţat numele studentei decedate: „Sublocotenentul Aurelia Ion, ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti, a decedat luni, 20 ianuarie, în urma accidentului aviatic ce a avut loc în Pasul Ursoaia, judeţul Cluj. Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, efectua un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni. De-a lungul studiilor, tânăra s-a implicat voluntar în numeroase activităţi pe linie medicală”, a transmis MApN.

Aurelia Ion// FOTO: Google+

Pilotul Adrian Iovan a murit în urma rănilor, iar Aurelia Ion a murit în urma unui stop cardio-respirator. Victimele au fost găsite după mai mult de 5 ore de la primirea primului apel la 112, însă primii care au ajuns la oamenii din epava avionului au fost localnicii din zonă şi pădurarii, nu echipajele de intervenţie.

În condiţiile în care avionul a aterizat forţat în jurul orei 16.00, iar primii salvatori - pădurari şi localnici, au ajuns la epavă cu aproximativ cel puţin cinci ore mai târziu, se ridică o întrebare: De ce autorităţile au reuşit să ajungă la epavă de abia după şase ore? Un prim răspuns a fost oferit de şeful Salvamont Sibiu: pe munte, de multe ori metoda localizării prin triangulaţie nu funcţionează, din cauza semnalului telefonic foarte slab.

De asemenea, o altă întrebare care se pune este cum a ajuns studenta în acel avion? Tânăra care se afla la bordul aeronavei era studentă la Institutul Medico-Militar din Bucureşti, care este în subordinea ministerului Apărării Naţionale şi făcea practică la Institutul Fundeni."Condiţiile în care tânăra a ajuns acolo nu vi le pot da. Se face o anchetă în acest sens. Din punct de vedere legal, un student care face practică nu ar fi trebuit să urce la bordul unei astfel de aeronavei care era plecată într-o astfel de misiune. Vreau să precizez că studenta nu făcea parte din echipa de prelevare a organelor. Câteodată entuziasmul tinerilor studenţi aflaţi în practică în spitale depăşeşte orice imaginaţie", a declarat prof. dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.

De partea cealaltă, reprezentanţii de la  ministerul Apărării Naţionale au declarat pentru gândul că tânăra se afla, cel mai probabil, la bordul aeronavei care s-a prăbuşit luni la decizia medicul care a coordonat întreaga operaţiune: Radu Zamfir. 

Reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au declarat pentru gândul că nu pot oferi informaţii cu privire la apelurile primite la Serviciul Unic de Urgenţă 112 de la persoanele aflate la bordul aeronavei care s-a prăbuşit luni în Beliş, judeţul Cluj. “Sunt date cu character personal. Legea ne interzice furnizarea lor chiar şi în cazuri excepţionale”, a declarat Adrian Fulea, purtător de cuvânt de la  Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Marius Pop/Mediafax

gândul vă prezintă mai jos filmul evenimentelor din Apuseni, de la momentul prăbuşirii, până la momentul în care victimele rămase în viaţă au fost transportate la spital. În total, aproximativ 10 ore.

ORA 16.00 (aproximativ). Un avion medical de tip Britten Norman Islander 2, având 7 persoane la bord, anunţă că are probleme. Pilotul Adrian Iovan are ultima comunicaţie cu controlorii de trafic aerian de la Romatsa, după ce trecuse de Sibiu. El anunţă că va coborî la o altitudine de 2.100 de metri, mai mică decât cea normală, pentru că nu vede nimic din cauza ceţii.

ORA 16.16. Avionul se prăbuşeşte la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, în zona Beliş, pe Muntele Petreasa. La bord se află pilotul Adrian Iovan, un copilot, o studentă pe post de asistentă medicală şi patru medici: dr. Valentin Calu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, dr. Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, medicul coordonator al echipei care trebuia să ajungă la Oradea pentru a preleva organe de la un pacient în moarte clinică, dr. Cătălin Pivniceru, de la Spitalul Regina Maria, şi dr. Sorin Ianceu, chirurg la Spitalul Municipal din Oradea. Echipajul plecase de la Bucureşti la Oradea, pentru prelevarea mai multor organe pentru transplant. Doctorul Calu sună la 112 pentru a anunţa că avionul s-a prăbuşit şi începe să le acorde primul ajutor colegilor săi.

ORA 16.34. Dr. Calu o sună din epava avionului pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta. „Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir". Medicul dă foc obiectelor din bagajul său - papuci, halat, after-shave, pentru a se putea încălzi.

ORA 17.23. Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Ion Burlui, anunţă că toate cele şapte persoane de la bordul aeronavei sunt în viaţă şi că răniţii sunt îngrijiţi de unul dintre medicii de la bordul aeronavei. Burlui spune că are informaţii doar de la cei aflaţi în avion şi că nu se poate pronunţa asupra stării lor de sănătate. Şeful Poliţiei Judeţene, Tudor Grindean, dă o veste îngrijorătoare: nu se cunoaşte exact unde s-ar fi prăbuşit avionul. Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, spune că a fost anunţat în urmă cu jumătate de oră de incident şi că va pune de la dispoziţia echipelor de salvatori elicoptere şi ''tehnică specială de căutare'', însă numai ''dacă vremea va permite şi ţinând cont de faptul că se înserează''.

ORA 17.27. Oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că au localizat avionul, pe raza localităţii Fântânele din judeţul Cluj, lângă un lac de acumulare. Spre locul accidentului sunt trimise trei ambulanţe, două maşini de intervenţie pentru victime multiple şi un elicopter de la SMURD Mureş. Surse medicale precizează, pentru televiziuni, că un prim echipaj de intevenţie, format din jandarmi montani, este la faţa locului, că toţi cei 7 răniţi sunt în viaţă şi că urmează să fie transportaţi la Cluj.

ORA 17.38. Elicopterul trimis de SMURD Mureş în zona accidentului se retrage din cauza ceţii. "Condiţiile meteo nu permit aterizarea, astfel că elicopterul a fost nevoit să se retragă", spun oficiali din MAI. În acest condiţii, la locul accidentului urmează să intervină trei ambulanţe, două maşini de intervenţie pentru victime multiple şi jandarmii montani, despre care surse medicale au precizat anterior că ar fi ajuns deja la faţa locului. Coordonatorul SMURD Mureş, medicul Cristian Boeriu, anunţă că, ''din câte a înţeles'', se organizează echipe de căutare terestră: ''pompierii din Alba şi Cluj, posibil şi Jandarmeria montană''.

ORA 18.30. Echipele de intervenţie trimise unde a aterizat forţat avionul cu medici nu pot găsi locul unde se află epava, care a fost localizată aproximativ într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri. Salvamontiştii primesc coordonatele de la Serviciul 112, însă acestea acoperă o arie mult prea mare pentru o localizare exactă, de doi pe doi kilometri. Unul dintre salvamontişti vorbeşte la telefon cu doctorul Calu, care îşi foloseşte aplicaţia Google Maps de pe telefonul mobil pentru a le da indicii echipelor de salvare despre locul în care se află.

ORA 18.37. Toate cele şapte persoane aflate în avionul cu medici care a aterizat forţat au fracturi şi răni, anunţă surse medicale pentru Mediafax. „Toţi cei şapte sunt conştienţi, însă au suferit fracturi şi răni, iar majoritatea lor nu se pot mişca”.

ORA 19.11. Consiliul Judeţean Cluj anunţă că primele echipe de salvare, respectiv salvamontişti din Beliş, ar fi ajuns la locul unde se află avionul care avea la bord echipaj medical şi care a aterizat forţat într-o zonă accidentată de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor, găsindu-le pe victime în zona Pasului Ursoaia. Informaţia se dovedeşte a fi falsă.

ORA 19.57. Şeful Ocolului silvic de la Poiana Horea spune că echipele de intervenţie caută, la pas, în toată zona Ursoaia, şi că la operaţiune participă şi aproximativ 200 de localnici. El povesteşte că în zonă, unde este zăpadă, terenul este foarte accidentat, cu pante de până la 45 de grade. La rândul său, primarul localităţii Beliş, Viorel Crainic, spune că în zonă semnalul telefonic este foarte slab şi că temperatura este în jur de 0 grade Celsius. Şeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ, care participă şi el la operaţiunea de căutare a victimelor, transmite că în zona unde a aterizat forţat avionul zăpada este "până la brâu". El mai spune că echipele de căutare încearcă să facă zgomote pentru a fi auzite de către victime. Din judeţul Cluj, în zona Poiana Horii pleacă 15 salvamontişti pentru a participa la operaţiunile de salvare a victimelor accidentului aviatic. De asemenea, 27 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj pleacă spre zona Poiana Horii pentru a ajuta la salvarea răniţilor în accidentul de avion.

ORA 20.16. Premierul Victor Ponta anunţă, la postul de televiziune B1 TV, că supravieţuitorii aterizării forţate din Cluj sunt în viaţă, dar sunt "răniţi foarte grav". "Sper să îi găsească pe supravieţuitori", spune Ponta. Potrivit acestuia, problema a fost legată de localizare. "S-a reuşit localizarea cu aproximaţie", spune Ponta, menţionând că supravieţuitorii sunt "răniţi foarte grav".

ORA 20.20. Coordonatorul echipei de transplant, Victor Zota, vorbeşte la telefon cu unul dintre medicii din avionul prăbuşit. ''Mi-a spus că doi dintre cei care se aflau în avion şi-au pierdut cunoştinţa", a spus Zota.

ORA 20.47. Medicii şi echipajul avionului sunt căutaţi în continuare, la patru ore şi jumătate de la accident, de peste 70 de pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti şi salvamontişti, potrivit IGSU. MAI anunţă că, la faţa locului, condiţiile sunt foarte greoaie, respectiv zăpadă care, pe alocuri, depăşeşte 50 de centimetri, teren împădurit, în pantă, şi vizibilitate redusă. Oficiali din IGSU spun că operaţiunea de căutare se desfăşoară "în cerc", fiind acoperite sectoare a căror restrângere ar urma să ducă la găsirea victimelor.

ORA 21.30 Cei care au reuşit să găsească victimele sunt localnicii şi pădurarii, Cornel Olar, şeful de post din comuna Horea anunţând acest lucru la 112. Salvamontiştii ajung şi ei la epava avionului şi la cele 7 victime, după aproximativ 5 ore de la aterizarea forţată. Urmează ca salvatorii să organizeze evacuarea victimelor de pe munte şi transportul la spital. Unul dintre răniţi este în stare critică şi este transportat de către săteni pe braţe până în localitatea Petreasa, de unde urmează să fie preluat de ambulanţă. Asistenta este în stare critică, iar Adrian Iovan este în continuare încarcerat în carlinga avionului. "I-am găsit, nu sunt într-o stare prea bună, vă daţi seama. Acum le facem foc pentru că le este frig. Sunt şapte persoane, iar o femeie este într-o stare mai gravă", anunţă Gheorghe Giurgiu, unul dintre localnicii din Petreasa.

ORA 22.30. O echipă de la Salvamont Bihor ajunge la locul accidentului, la mai bine de şase ore de la primirea primului apel la 112. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Marescu, spune că avionul a fost găsit în zona Vârfului Petreasa, iar la faţa locului au ajuns doar pădurarii şi localnicii din Horea şi salvamontiştii din Bihor. Alina Marescu spune că două persoane au fost coborâte de către localnici şi pădurari pe braţe până într-o zonă unde se aflau maşini de teren. Ele aparţin clubului Transylvania Offroad.

ORA 22.35. O persoană grav rănită în accidentul de avion este coborâtă de către echipele ISU de la locul unde a avut loc aterizarea forţată la un drum unde sunt mai multe ambulanţe SMURD, iar un echipaj al SMURD Cluj face manevre de resuscitare. "Este o persoană în stare foarte gravă, se efectuează manevre de resuscitare", declară purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Andrei Biriş. Este vorba despre asistenta medicală care avea să moară.

ORA 22.55. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Marescu, spune că o persoană din cele şapte aflate în avionul care a aterizat forţat a murit, iar celelalte şase victime au fost preluate de echipele de salvare şi vor fi coborâte până în comuna Horea, de unde vor fi preluate de ambulanţe. Alina Marescu a spus că persoana decedată este un bărbat, fără a oferi alte detalii. Ulterior, s-a dovedit că este vorba despre pilotul Adrian Iovan.

ORA 23.00. Dan Mircea Petrescu, de la Salvamont Bihor, care a participat la misiunea de salvare, anunţă că pilotul Adrian Iovan a murit, el fiind încarcerat în carlinga avionului, şi că asistenta medicală se află în acest moment în stop cardio-respirator. Celelalte 5 victime au fost preluate de salvatori.

ORA 23.28. Secretarul comunei Horea, Cornel Olar, spune că avionul a fost găsit cu ajutorul pădurarilor, care au tras focuri de armă astfel încât să fie auziţi de răniţi, iar aceştia să îi ghideze, după apropierea la care se auzeau sunetele împuşcăturile, spre locul unde se aflau. Unul dintre localnicii care au ajuns primii la locul accidentului spune că pilotul Adrian Iovan era deja mort când au ajuns salvatorii la el, fiind prins între fiarele avionului. "Avionul e praf. Oamenii au fost coborâţi pe tărgi, cu pături. Acolo nu se poate ajunge nici cu tractorul", a spus localnicul, la un post de televiziune.

ORA 23.58. Studenta rănită grav a încetat din viaţă, în ciuda intervenţiei echipei de prim ajutor care i-a făcut manevre de resuscitare. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor, confirmă că în urma tragediei aviatice două persoane au murit: un bărbat şi o femeie. "5 persoane sunt în viaţă. Starea uneia este critică, având fracturi la membrele inferioare şi în stare de şoc. Pacienţii au fost preluaţi cu ajutorul unor maşini de teren şi se îndreaptă spre stradă, unde vor fi preluaţi de ambulanţă. Pacienţii vor fi transferaţi la Huedin şi Cluj", a spus Borcea.

ORA 00.24. Răzvan Petrescu, copilotul avionului, este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple.

ORA 02.49. O ambulanţă SMURD în care se află unul dintre răniţii din accidentul aviatic, un bărbat cu picioarele fracturate, ajunge la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) 1 din Cluj-Napoca, acesta fiind conştient.

ORA 04.09. Alţi doi răniţi în accidentul aviatic ajung la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) 1 din Cluj, cu o autospecială SMURD de transport victime multiple. Cele două victime, doi bărbaţi, sunt imobilizaţi, amândoi având gulere medicale la gât, iar unul dintre ei este înfăşurat într-o folie protectoare. Primul rănit, medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, care a ajuns la UPU 1 Cluj-Napoca în jurul orei 2.40, în stare de conştienţă, cu o ambulanţă SMURD, are răni la şold, el fiind supus investigaţiilor medicale.

ORA 04.50. Ultimii doi răniţi sunt aduşi, marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30, la Unitatea de Primiri Urgenţe 1, din Cluj-Napoca, unul cu o ambulanţă SMURD de Terapie Intensivă Mobilă de la Bihor, iar celălalt cu o autospecială SMURD cu echipaj de prim ajutor. Conform unor surse din rândul medicilor, înainte de a ajunge la UPU 1, bărbatul adus cu ambulanţa SMURD de Terapie Intensivă Mobilă a fost supus unui test la computer tomograf într-o altă clinică clujeană, rezultatele fiind "promiţătoare", în sensul că nu au fost descoperite fracturi craniene.

ORA 06.15. Medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea, declară, marţi dimineaţă, că toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic de la graniţa judeţelor Alba şi Cluj sunt conştiente şi au fost internate la Terapie Intensivă, nefiind necesar transferul lor în alte oraşe.

Citește și: