Loredana Ficiu
229 vizualizări 9 oct 2017

Administratorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş, Cristian Toma, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că, în urma căderilor de zăpadă din ultimele 24 ore, stratul de zăpadă pe Transfăgărăşan, la altitudini de peste 1600 de metri, atinge aproape un metru.

„Lucrătorii Districtului Drumuri Naţionale de la Piscul Negru lucrează pentru îndepărtarea zăpezii şi lărgirea părţii carosabile. Şi Salvamont Argeş este prezent în zonă cu patrulă de permanenţă la baza de salvare montană Cota 2000”, a spus Cristian Toma.

Potrivit acestuia, duminică seara cinci tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 22 de ani, au rămas blocaţi pe Transfăgărăşan din cauza viscolului. Aceştia au fost salvaţi de echipele Salvamont şi Jandarmeria Montană Argeş.

„Duminică seara i-am ţinut la noi, la baza de salvare de la cota 2.000, până au reuşit cei de la Drumuri să deszăpezească drumul, pentru că ningea, viscolea puternic şi lucrau, dar în spatele lor se troienea la loc zăpada. Cei cinci tineri au plecat luni dimineaţă, la ora 05.30, unul dintre ei era şofer pe un camion, pe comunitate, avea cursă şi trebuia să plece. (...) Au trecut undeva spre Bâlea pe la 20.30, au stat acolo, au făcut poze, i-a prins întunericul şi nu i-a ajutat nici autoturismul, zăpada foarte mare”, a spus sursa citată.

Administratorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş sfătuieşte turiştii să nu se aventureze pe munte în aceste zile.

„Să rămână în zona cabanelor, pentru că şi pe munte, dacă e să meargă, cât ar fi de echipaţi, zăpada este viscolită. În zilele următoare se încălzeşte, stratul este deja destul de mare şi se pot produce avalanşe”, a spus Cristian Toma.

Şi salvamontiştii din judeţul Prahova recomandă turiştilor să nu se aventureze pe munte, traseele turistice montane din Munţii Bucegi şi Munţii Ciucaş fiind declarate temporar închise.

Citește și: