30 vizualizări 17 apr 2008

După mai bine de trei ani de contestaţii, procese şi renegocieri cu municipalitatea ieşeană, ieri au început lucrările proiectului Palas. În 2010 se preconizează inaugurarea uriaşului proiect din vecinătatea kilometrului zero, în spatele blazonul arhitectonic al Iaşiului, Palatul Culturii, care se vrea pus în valoare de noul ansamblu.

Cea mai, cel mai

Peste 200 milioane euro (cea mai mare plasare de capital privat făcută vreodată la Iaşi) va investi Iulius Grup în 12 hectare, pentru a obţine ceea ce partenerii concesiunii numesc “oază de verdeaţă în mijlocul oraşului”. Palas-ul este socotit cel mai mare ansamblu urbanistic multifuncţional care s-a construit în România. Anul trecut, proiectul a fost laureat cu marele premiu la Târgul Internaţional de Real Estate MIPIM de la Cannes. La inaugurare, Palas va include cel mai mare parc din ţară (peste 50.000 mp), cea mai mare parcare subterană (2.500 locuri), 42.000 mp spaţii comerciale, birouri clasa A, 19.000 mp spaţiu hotelier de 4 şi 5 stele, patinoar artificial, teatru de vară (cu amfiteatru, spaţii expoziţionale), spaţii de joacă pentru copii, pistă de role, cinematograf multiplex, locuinţe pe 70.000 mp, scuaruri, oglinzi de apă, fântâni muzicale.

Iulius Grup garantează că va construi pe 30% din totalul celor 12 ha şi va reface şi faţadele blocurilor din vecinătatea terenului concesionat. Circa 2 milioane euro va încasa anual municipalitatea din concesiune. 3.000 de locuri de muncă se asigură până la finalizarea lucrărilor, iar 2.000 vor fi permanente din 2010.

Într-o primă etapă, se va consolida versantul Palatului Culturii, etapă care depăşeşte costuri de 6 milioane euro. Lucrările vor pune în valoare eventualele descoperiri arheologice, amplasamentul fiind cel al vechii Curţi Domneşti.

 

Citește și: