Andreea Unturica - Mediafax
Florin Gheţău
412 vizualizări 11 mai 2014

Protestatarii s-au adunat în zona Parcului Expoziţiei din Iaşi, unde au fost marcaţi cu vopsea roşie sute de arbori, iniţiatorii acţiunii invocând faptul că însemnarea copacilor se face doar atunci când aceştia urmează a fi tăiaţi.

Reprezentanţii grupului «Iaşiul iubeşte teii» au solicitat Primăriei sistarea imediată a oricăror acţiuni de tăiere a copacilor din municipiu şi întocmirea în regim de urgenţă a Registrului Local al Spaţiilor Verzi. Printre participanţii la acţiune s-au numărat Mandache Leocov, fost director al Grădinii Botanice din Iaşi, Ionel Lupu, preşedinte al Asociaţiei Dendro-Ornamentale "Anastasie Fătu” Iaşi şi scriitorul Liviu Antonesei.

"Unii se cred stăpânii Iaşiului, iar noi trebuie să le arătăm că sunt doar nişte slujitori ai oraşului. Îi cerem primarului Gheorghe Nichita să se oprească, după ce anul trecut a tăiat toţii teii de pe bulevardul Ştefan cel Mare”, a spus scriitorul Liviu Antonesei.

La rândul său, fostul director al Grădinii Botanice din Iaşi, Mandache Leocov, a afirmat în faţa participanţilor la protest că Parcul Expoziţiei a fost amenajat în anul 1823 şi că, ulterior, a rezistat în perioada comunismului, dar că nu înţelege de ce acum, "când protejarea mediului este foarte importantă, copacii sunt tăiaţi cu sutele".

La finalul protestului, care a durat o oră şi jumătate, participanţii au lipit pe copacii marcaţi cu vopsea roşie afişe cu mesajul «Acesta este un marcaj de tăiere».

În urmă cu câteva zile, aproximativ 500 de arbori din Parcul Expoziţiei şi Parcul Copou din Iaşi au fost marcaţi cu vopsea roşie, reprezentanţii Primăriei ieşene susţinând că angajaţii Ocolului Silvic au identificat copacii bolnavi, care sunt în pericol de prăbuşire.

Ulterior, conducerea Primăriei Iaşi a explicat că nu toţi copacii însemnaţi cu vopsea roşie vor fi tăiaţi, ci se va face o analiză amănunţită a situaţiei acestora.

Joi, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a spus că dacă specialiştii vor concluziona că acei arbori trebuie tăiaţi se va trece la tăierea lor. Totodată, edilul ieşean i-a acuzat pe cei care critică tăierile din arbori din municipiu ca fiind "isterici, cretini şi bolnavi mintal".

"Dacă specialiştii spun că trebuie să tăiem, vom tăia, dacă nu, nu. Unii isterici, care au făcut campanie electorală de un an şi ceva de zile, spun că se taie teii din Iaşi. Nişte cretini, nu pot să spun altfel. Avem 11.600 de tei în Iaşi. Nu este nicio acţiune de tăiere a copacilor. Este aberant ce fac unii... Sunt bolnavi mintal”, a afirmat primarul Gheorghe Nichita.

Participanţii la protestul de duminică au acuzat derapajul verbal al primarului Nichita.

O nouă acţiune de protest organizată de societatea civilă ieşeană este programată sâmbăta viitoare.

Florin Gheţău, corespondenti@mediafax.ro

Citește și: