Silviu Bănilă
4372 vizualizări 12 feb 2019

În primele zile ale anului, pe pagina de Facebook a Parohiei Lazu din judeţul Constanţa, era anunţat un eveniment deosebit: pe 5 ianuarie, urma să fie adusă în biserică Icoana Maicii Domnului din Ucraina facatoare de minuni ”Odighitria Baitalskaia”, cu ajutorul căreia au fost rezolvate probleme cotidiene sau duhovniceşti. ”Au fost înregistrate cazuri de tămăduiri de boli canceroase, îmbunătăţirea vederii, naştere de prunci în familiile ce nu aveau demult copii,” enumerau reprezentanţii parohiei câteva din minunile săvârşite de vestita icoană.

Pe 7 ianuarie 2019, pe pagina aceeaşi pagină se anunţa că icoana ”şi-a făcut datoria”!

”În această seară 07-01-2019, Icoana Maicii Domnului a început să lăcrimeze în Biserica din parohia noastră. Slavă să-i aducem Maicii Noastre. Icoana o să mai stea la noi în Parohie până joi 10.01.2019 ora 20:00.”

”Mirul s-a văzut în zona aceasta, a ochilor. Iar după aceea a început să izvorască şi în zona aceasta, deci, pe interior”, a declarat George Piţigoi, preotul parohiei Lazu.

Curioşi, jurnaliştii constănţeni au dat fuga la biserica din Lazu să vadă minunea, dar au fost dezamăgiţi: nici urmă de mir! 

”A izvorât mir din icoană, şi aseară şi azi dimineaţă,” a încercat să-i convingă preotul. ” Puteţi să mirosiţi mireasma mirului, doar pe partea cu Mântuitorul. Mir a curs foarte mult aseară, dar el se usucă foarte repede. Puţin se mai vede, ce s-a prelins azi dimineaţă, aici undeva, nu îmi dau seama. Aici se mai vede o brobonică, dar era plin. El se usucă foarte repede. Rămâne în schimb mireasma”.

Mai puţin ”duşi la biserică”, jurnaliştii au aflat că totul este o escrocherie prin care se profită de naivitatea credincioşilor.

”Am reuşit să găsim în mediul online nu mai puţin de ŞASE copii ale acestei icoane, diferite între ele, prezentate în diverse locuri drept originale”, precizează dezvăluiri.ro.

De pe urma icoanei, preoţii au primit donaţii de mii de euro, iar Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, declară că şi o replică a icoanei originale poate face minuni.

Faptul că icoana este o copie a fost confirmat de un preot din Ucraina, care are grijă de original. Copia ar fi produs 2.000-3.000 de euro pe zi, bani depuşi de credincioşi în cutia milei.

Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, ţine să-i liniştească pe enoriaşi: ”Nu întotdeauna autorităţile bisericeşti menţionează faptul că o icoană poate fi o copie, adică o realizare aproape identică a altei icoane. Credincioşii nu au de ce să se gândească că sunt înşelaţi pentru că, în realitate, puterea lui Dumnezeu lucrează prin orice icoană sfinţită”.

foto: Facebook / dezvăluiri.ro

 

Citește și: