Mihaela Gidei
3095 vizualizări 14 feb 2019

”Este şi culpa domnului Năstase şi a organelor de Poliţie,” a declarat în faţa instanţei Judecătoriei Sectorului 1, avocatul lui Ilie Năstase. ”A avut o atitudine sinceră. A precizat că nu credea că săvârşeste o infracţiune că refuză prelevarea de sânge. (...) Legat de-a doua faptă, distanţa dintre cele două fapte este mică. Între 4 dimineaţa şi 11 când, a mers la camera de gardă pentru că prezenta leziuni grave care i-ar fi pus viaţa în pericol. Stătuse 3 ore la Mina Minovici (institutul de Medicină Legală, n.r.), stresul post traumatic cauzat de încătuşare starea emoţională era de înţeles. (...) Nu s-a urcat la volan, a luat scuter pentru că avea permis de conducere eliberat la Monaco, potrivit căruia avea dreptul să conducă acel scuter. Nu a ştiut că dreptul de a conduce i-a fost suspendat”.

Totodată, avocatul a solicitat în numele clientului său, posibilitatea de a se îndrepta fără a-i fi pătat cazierul.

”Nu mi se pare normal că agentul de Poliţie care trebuie să prevină faptele contravenţionale şi penale să decidă să-l urmărească din spate şi să-l lase să producă infracţiunea. (...) Domnul Năstase a spus că poate presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii. Nu a mai fost condamnat la închisoare. (...) Nu solicităm clemenţa, dar să daţi posibilitatea să se îndrepte altfel decât cu pătarea cazierului. Inculpatul are peste 70 de ani, conduita lui îl precede. Prezenta echimoze pe tot trunchiul, cu toate acestea nu a fost tras la răspundere responsabilul. Solicităm amânarea aplicării unei pedepse pentru ambele fapte, să stabiliţi termen de încercare de 2 ani.”

La rândul său, chemat în faţa instanţei, Ilie Năstase a spus: ”Regret foarte mult situaţia. Am şi eu o familie, copii şi regret”.

Vara trecută, poliţiştii rutieri au fost nevoiţi să blocheze maşina lui Ilie Năstase, din cauză că fostul jucător de tenis a plecat de pe loc după un schimb de replici cu un agent, chiar dacă acesta l-a somat să oprească şi i-a cerut să se legitimize, a anunţat şeful Brigăzii Rutiere a Capitalei. Năstase a refuzat să i se facă testul alcooscopic şi a devenit agresiv cu poliţiştii, motiv pentru care a fost necesară încătuşarea acestuia şi dus pentru recoltarea de probe biologice la sediul INML.

Fostului jucător de tenis i-a fost întocmit un dosar penal privind infracţiunea de refuz de prelevare a mostrelor biologice, a fost amendat şi cu 1.000 de lei şi a fost lăsat să plece acasă.

Ulterior, după câteva ore, Ilie Năstase a fost prins din nou în trafic, în zona Şoselei Ştefan cel Mare, când făcea un viraj stânga peste linia continuă, cu un scuter, fără a avea dreptul de a conduce. Pentru faptul că a trecut peste linia continuă, fostul jucător de tenis a fost amendat cu încă 1.305 lei şi 6 puncte de penalizare.

Ilie Năstase i-a acuzat pe poliţiştii care l-au ridicat că au fost brutali, punându-i cătuşe.

"Nu am vrut să dau testul (n.r.: cu etilotest) şi mi-au pus cătuşele, pentru că nu au crezut că am băut două beri. Nici nu trebuia să îmi oprească carnetul pentru acea alcoolemie. Au fost puţini brutali cu mine, la 72 de ani. Erau şase în lateral şi unul în spate. Am urme de la cătuşe, am şi pe spate. M-au împins, cum puteam să fug. Poate dacă eram terorist? Mă ustură şi mă doare. Cred că ar trebui să folosească capul înainte de picioare şi forţa", a declarat pe atunci, Ilie Năstase.

Citește și: