Raluca Pancu
5347 vizualizări 12 oct 2016

Un urs, observat miercuri dimineaţă, aproape de centrul Sibiului, într-o zonă intens circulată, a ţinut autorităţile pe jar care preţ de trei ore nu au reuşit să îl tranchilizeze şi au procedat la împuşcarea lui, în curtea unei fabrici. Asta deşi, potrivit şefului Poliţiei Sibiu, Tiberiu Iulian Ivancea, peste 50 de persoane din cadrul Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei Locale, ISU s-au implicat.

„Poate părea o măsură extremă (împuşcarea - n.r.), dar nu s-a reuşit tranchilizarea lui şi exista şi pericolul ca un urs rănit să devină mai agresiv. Facem investigaţii şi stabilim cauzele care au dus la acest eveniment, dar şi de unde a venit acest urs. S-a deschis un dosar penal pentru uz de armă”, a explicat Ivancea.

„După trei ore, ursul a fost imobilizat. Ideea a fost ca ursul să fie imobilizat prin tranchilizare. Din păcate, se deplasa cu o viteză foarte mare. Practic a traversat tot oraşul şi tot timpul echipele de intervenţie au fost după el. Situaţia devenea tot mai gravă, cu atât mai mult cu cât a trecut prin zona mai multor unităţi şcolare şi, în final, situaţia a impus măsura împuşcării. Este clar că e un animal sălbatic”, a declarat şi prefectul Sibiului, Cristian Roman.

Imaginile filmate arată momentul în care ursul este împuşcat

Cu toate acestea, intervenţia ar putea fi considerată drept una "haotică", în condiţiile în care nu există o procedură care să stabilească cine ia decizia şi cine comandă, în astfel de situaţii. Astfel, şi aici, nu este clar de ce nu s-a reuşit tranchilizarea animalului şi, mai mult, nu există o evaluare obiectivă a situaţiei care să justifice împuşcarea lui.

"Noi credem că e necesar ca, în astfel de situaţii, să existe o procedură scrisă şi agreată de la început. Din câte am văzut, domnul prefect a declarat că nu există o procedură, nu există un plan în astfel de cazuri. Având în vedere că astfel de situaţii au existat şi vor exista, în continuare, va trebui să se creeze un plan care spune pas cu pas pentru autorităţi, pentru că sunt foarte multe autorităţi: a fost poliţia, a fost jandarmeria, au fost vânătorii, a fost DSVSA", a declarat, pentru Gândul, Magor Csibi, directorul WWF Danube Carpathian Programme România.

Csibi este de părere că acest caz arată, o dată în plus, cât de necesară este înfiinţarea Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice, despre care vorbea şi ministrul Mediului,Cristiana Paşca-Palmer, săptămâna trecută, care "să aibă oameni antrenaţi pe tranchilizare, dar în acelaşi timp şi să poată lua decizia urgentă şi pe loc: ce trebuie făcut".

"Pentru că altfel, evident, din punctul de vedere al unui poliţist sau al unui jandarm sau al unui vânător, s-ar putea spune că ei au protejat vieţi umane, dar nu există o certitudine sau nu există o evaluare obiectivă a situaţiei. Nu se ştie cine a luat decizia. Soluţia care e: dacă cineva nu are experienţă de a trage, chiar dacă există o armă cu tranchilizante, dacă nu are experienţa să folosească acel om arma, e extrem de greu să intervină, mai ales într-o astfel de situaţie agitată. Dacă e prima dată când trage cu un tranchilizant într-o astfel de situaţie, foarte probabil nu va avea mare succes. Tocmai de aceea, SUAS-ul asta spune: să existe vânători, să existe medic veterinar, să existe varianta "tranchilizare" şi varianta "eliminare", iar varianta tranchilizare trebuie să fie făcută de cineva care se pricepe, iar acest lucru, SUAS-urile unde sunt zone de conflict animal-om în România, trebuie să fie operaţionale cât mai repede", a explicat Csibi.

Deşi nu era vorba de un urs ajuns la maturitate, "asta nu înseamnă că nu poate să rănească un om sau nu poate să pună în pericol un om", mai spune Magor Csibi. Însă, din nou, se pune următoarea întrebare: cine evaluează situaţia?

"Evaluează şeful jandarmilor, evaluează şeful poliţiei sau evaluează şeful vânătorilor care, de obicei, se pricepe foarte bine la arme, mult mai puţin la urs. SUAS-ul era soluţia identificată, acel serviciu care ar trebui să existe în toate zonele în care s-au înregistrat şi se înregistrează astfel de conflicte", a mai afirmat Csibi.

Potrivit acestuia, WWF România comunică cu specialişti şi s-a reuşit tranchilizarea unor urşi mult mai mari decât cel de la Sibiu, după cum se poate observa în video-ul de mai jos:

La rândul său, preşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni”, Cristina Lapis, susţine că acţiunea de prindere şi ucidere a ursului a fost ilegală.

„E o crimă să omori un ursuleţ care nu reprezintă un pericol, care nu a atacat şi nu a făcut rău la nimeni. Au alergat trei ore după el, timp în care acest urs nu a manifestat nicio formă de agresivitate. Nu a sărit, nu a atacat. El era flămând şi speriat şi ei ar fi trebuit să îl apere, nu să îl împuşte. Ar fi trebuit să îi creeze un culoar şi să-l trimită înapoi în pădure, să îl înconjoare într-o curte.(...) Era un urs brun. Aceste animale sunt protejate prin Convenţia de la Berna, care este o convenţie ratificată de România prin legea 13/1993. Aceasta interzice capturarea, omorârea, exploatarea, folosirea urşilor în orice condiţii. Pentru orice exemplar de urs omorât trebuie o decizie a Ministerului Mediului şi acesta raportează la Europa câţi urşi a omorât anual.(...) Mi-e milă de cel care a apăsat pe trăgaci”, a declarat, pentru Mediafax, Cristina Lapis.

Totodată, reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Naturii "Animal Life" au criticat decizia autorităţilor de a ucide animalul.

"Observăm din nou că lipsa de colaborare şi lipsa unui protocol pentru situaţii de urgenţă care implică animale au dus la împuşcarea inutilă a unui animal. Ne oferim sprijinul pentru crearea unui cadru de discuţii şi a unui cadru de colaborare pentru instituţiile responsabile şi organizaţiile din domeniul protecţiei animalelor", se precizează pe site-ul asociaţiei.

Faţada unui teatru din Sibiu, iluminată în roşu în amintirea puiului de urs

Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Gong”, din Sibiu, a declarat că faţada teatrului va fi iluminată în roşu, în amintirea puiului de urs împuşcat miercuri dimineaţa.

"Ne-am făcut griji, desigur. Siguranţa locuitorilor oraşului şi a turiştilor este primordială. E regretabil, totuşi, că acest pui de urs a fost împuşcat şi nu tranchilizat. Pentru a ne exprima regretul pentru acest pui de urs care a trecut pe lângă teatrul nostru, am decis să iluminăm faţada clădirii cu patru bare led de exterior”, a spus Adrian Tibu.

 

 

 

Citește și: