Loredana VOICULESCU
22365 vizualizări 22 sep 2014

“Hai, cine traduce la noi?”, întreabă uşor încurcat primarul Emanoil Savin, purtând cocarda tricoloră, în timp ce îi strânge mâna oaspetelui său, unul dintre fiii fostului lider cubanez Fidel Castro, tocmai coborât dintr-o maşină de teren, îmbrăcat lejer, în blugi şi cu un tricou. 

Pentru Alejandro Castro, edilul din Buşteni a pus la punct o primire ca la carte, cu pâine şi sare. Totul e pregătit, iar cameramanul nu ratează niciun detaliu, luând în prim plan la un moment dat codiţa oaspetelui cubanez.

Sesizând că invitatul său pare puţin nedumerit, primarul rupe din pâine o bucată pe care a muiat-o în sare, înainte de a o mânca. “Tradition”, i se adresează el, emoţionat, oaspetelui său.

Întrebat, la cald, ce îi place în România, Alejandro Castro spune că îi plac oamenii, care, vede bine, sunt primitori.

Tratat cu carne de mistreţ şi căprioară

Intră cu toţii în încăperea pregătiră pentru petrecere. În imagini apar borcane mari cu dulceaţă având etichete cu numele şi fotografia Simonei Halep. Deasupra capetelor petrecăreţilor, hălci de carne şi salam care atârnă peste masă, funii de usturoi, sticle cu vin din 1977 şi butoiaşe de zmeurată şi cireşată.

“Tradu-i că e de vânat aici”, îl îndeamnă primarul Savin pe translatorul de ocazie, o tânără care ştie spaniola. “E cerb, căprior”, arată primarul din Buşteni către hălcile de carne ce atârnă deasupra mesei îmbelşugate.

Drept mulţumire, oaspetele le-a adus gazdelor sale din România câteva trabucuri havaneze. 

„Vreau să beau, să mă distrez/ Am trabucul cubanez”

La câţiva metri, un lăutar începe să cânte la acordeon. “Ce mare mi-este mândria/Aţi venit în România/ Să beau şi să mă simt bine/ Alejandro lângă mine/ Vreau să beau, să mă simt bine/ Cu-Alejandro lângă mine/ Chiar dacă ne duci cu duba/ Vreau să mergem toţi în Cuba/ Vreau să beau să mă distrez/ Am trabucul cubanez / Alejandro cu dreptate/ Ţi l-a dat de calitate/ Alejandro când te chem/ Să vii mereu la Buşteni”, pare să improvizeze lăutarul.

Lângă el, primarul Savin îi ţine isonul. “Şi venim noi fuga, fuga// Dacă tu ne chemi în Cuba”, cânta edilul Savin, după cum se vede în filmarea trimisă gândul de reprezentanţii primăriei Buşteni. 

La un moment dat, oaspetele este servit cu cârnaţi, care atârnau deasupra capetelor petrecăreţilor.

"Spune-i că e picant”, avertizează, tare, o voce, pentru a se face auzită. Iar lăutarul nu ratează momentul. “Cu trabucul unicat/Nu-i cârnatul mai picant/Cu trabucul unicat/Noi avem salam picant/Asta e seară ca-n vis/Să ciocnească Alexis”, sună versurile improvizate.

Îl îndulcim cu "Simona Halep"

Pe un raft, lui Alejandro Castro îi sunt arătate borcane mari cu dulceaţă, purtând etichete pe care scrie „Dulceaţă de căpşuni Simona Halep”, „Dulceaţă de gutui Simona Halep”, „Dulceaţă de cireşe Simona Halep”, iar la câţiva metri sunt înşirate sticle de Fetească din “rezerva specială 1977”.

“Ia uite ce dulceaţă îi dăm. Îl îndulcim cu Simona Halep”, spune Savin, arătând spre camera video un borcan de gem pe care scrie numele jucătoarei de tenis.

Pregătirile au fost serioase. Pe butoiaşele din spatele oaspeţilor scrie mare „afinată”, „frăgată”, „ţuică”, „cireşată” şi „zmeurată”.

La un moment dat, pe masă este adus un nou fel de mâncare. „Oaie, miel, cârnaţi de mistreţ”, i se adresează primarul Savin fiului lui Fidel Castro. Lângă, mămăliga aburindă este tăiată cu o sfoară.

„Am să spun şi tu, şi io/Nu-l uit pe Fidel Castro”

“Nu contează cine sunt, tot cu-o lingură mănânc/N-am să uit cine am fost/Şi că am plecat de jos”, fredonează edilul din Buşteni, acompaniat de lăutarul a cărui imaginaţie debordează: „Am să spun şi tu şi io/Nu-l uit pe Fidel Castro/Nu contează cine sunt/Cu-Alexandro azi mănânc”.

Nu a fost singurul moment în care primarul din Buşteni şi-a dovedit calităţile sale vocale. În filmare acesta apare cântând. “Tinereţe tu mi-eşti dragă/Te iubesc o viaţă-ntreagă/Bătrâneţe poţi să pleci/Eu rămân tânăr în veci”, cântă Savin, versurile fiindu-i traduse în spaniolă la ureche oaspetelui cubanez.

Filmarea se încheie cu impresiile celor doi actori principali.

Discursul primarului pentru fiul dictatorului

“După cum vedeţi, între România şi Cuba nu există nicio diferenţă. Şi ei sunt la fel de petrecăreţi cum suntem şi noi. Cred că domnul Alejandro s-a simţit extraordinar aici la Buşteni. Îl aşteptăm cu familia prezidenţială să vină într-o vizită oficială să vină la Buşteni pentru că avem castelul Cantacuzino, putem să organizăm o petrecere pe cinste. O să mergem să facem şi noi o vizită la Havana, nu suntem fumători, dar am auzit că are foarte multe fete frumoase. Ceea ce avem şi noi”, a declarat primarul Emanoil Savin.

Nici oaspetele său nu s-a lăsat mai prejos. 

Întrebat ce i-a plăcut cel mai mult, Alejandro Castro spune că apreciază caracterul românilor. „Mi-a plăcut foarte mult lumea. Este foarte multă unitate între caracterul românilor şi cei din Cuba, sunt persoane deschise. Călduroase. Încă vedem partea bună a lucrurilor în viaţă”, a încheiat Alejandro Castro.

Contactat de gândul, primarul Emanoil Savin a ţinut să precizeze că vizita a fost una privată, mândrindu-se cu petrecerea pe care a organizat-o în cinstea acestuia.

"Alejandro Castro a fost într-o vizită privată, a fost şi pe la Constanţa, şi pe la castelul Dracula. El a mai fost în România când era mic, cu tatăl lui, pe vremea lui Ceauşescu. Atunci avea 15 ani. Acum şi-a făcut cu totul altă impresie despre România. Aici, la Buşteni, i-am făcut o petrecere. Lăutarii i-au compus câteva melodii", a declarat pentru gândul primarul din Buşteni, Emanoil Savin.

 

Citește și: