Alexandra Mortu
15108 vizualizări 8 nov 2019

Principala schimbare pe care ar putea întâmpina persoanele care vor să obţină carnetul de şoferi este cea de la proba practică la care poliţistul nu va mai participa.

Se pare că schimbarea ar putea fi implementată cu ajutorul companiei Microsoft care are în dezvoltare aplicaţia HAMS (Harnessing AutoMobiles for Safety).

Aceasta ar putea deveni înlocuitorul „tehnologic” al poliţistului întrucât poate analiza candidatul şi „comportamentul lui auto” cu ajutorul unor parametri prestabiliţi.

Aplicaţia va stoca şi analiza comportamentul auto al cursantului în timpul mersului, în intersecţii, la parcare sau în situaţiile de acordare de prioritate.

Aplicaţia poate fi folosită pe telefoanele de tip smartphone, ceea ce presupune localizarea prin GPS, precum şi înregistrarea video. În plus, acestea trebuie montate pe parbriz prin intermediul unui giroscop.

„Folosim dispozitive cu senzori pentru a construi un mediu virtual pentru maşini. Obiectivul este cel de monitorizare a stării şoferului, dar şi modul în care este condusă maşina în condiţiile de drum în care se află”, au explicat reprezentanţii Microsoft.

Se pare că aplicaţia trebuie să aibă acces la ambele camere video ale telefonului pentru a înregistra şi analiza traseul parcurs de cursant, apoi „cu ajutorul giroscopului şi acceşerometrului, sotfware-ul poate citi datele telemetrice şi poate astfel analiza reacţiile şoferului”, au menţionat specialiştii.

Unul dintre avantajele utilizării unei astfel de aplicaţii ar putea fi corectitudinea în evaluarea probei. 

 

Citește și: