Andreea OFIŢERU
59802 vizualizări 31 mar 2015

Pentru  cei 5 lei găsiţi în plus, inspectorii au dat o amendă de 6000 de lei şi au închis temporar centrul de copiere şi printare din Pasajul Universităţii. Firma de la Universitate mai are un punct de lucru la suprafaţă, în Piaţa Universităţii, în apropiere de intrarea în parcare.

„Ne-au închis pentru că au găsit un tips( n.r. ciubuc) de 5 lei. De exemplu, vine un client şi face o copiere la 70 de bani, îmi lasă 1 leu şi pleacă, şi acele tips-uri se strâng. Pentru chestia asta ne-a închis punctul de lucru din pasaj. Ne-am şi rugat de dânşii să nu ne pună şi sigiliu pentru că noi acolo avem utilajele care sunt de 10.000 de euro. Ne-am rugat cam o jumătate de oră de ei. Au un comportament de parcă ei erau stăpânii noştri. Şefului meu da, ok, îi permit să ţipe la mine, dar nu la oricine. Adică, până la urmă, cine eşti tu, ANAF-ul? Şi, ok, vii şi mă controlezi, şi ce faci? Vii să ţipi la mine? N-ai nici măcat cei 7 ani de acasă”, a spus Radu Socaciu, reprezentantul centrului Copi&Print.

„Amenda este de peste 6.000 de lei. Şi cu închiderea punctului de lucru. E strigător la cer. Dacă mă prindea cu 1.000 de lei, cu 500 de lei, cu 300 de lei peste, bun, mai spuneam, nu aveam nicio justificare. Dar din moment ce noi avem copiere, unde cred că avem printre cele mai mici preţuri, vine clientul, pleacă satisfăcut şi mai lasă şi ăia 30 de bani sau 25 de bani, măruntul”, a mai spus Radu Socaciu.

Centrul de copiere de la Universitate nu este singurul închis în zonă. Alte două  magazine de la metrou, unde se vindeau fructe şi produse alimentare au fost închise în urma controalele comisarilor de la ANAF. Însă, acest lucru îl ştiu numai vecinii chişcurilor respective, niciun anunţ nu spune că pe acolo au trecut inspectorii ANAF.

Firmele din Centrul Capitalei închise pentru sume modifice nu sunt singurele controlate de inspectorii ANAF.

Un număr de 177 de magazine şi localuri au fost închise în întreaga ţara de către agentii Antifraudă, după ce a intrat în vigoare, de la 1 martie, noua Ordonanţa de Urgenţă ce permite sigilarea acestora pentru sume nejustificate găsite în casa de marcat. În multe dintre cazuri, inspectorii ANAF au închis firmele pentru sume mici. De exemplu, un magazin de carne din Suceava a fost închis pentru 50 de lei în minus în casierie. De asemenea, un alt local a fost amendat pentru o sticlă de palincă nedeclarată. În total, ANAF a dat  778 de amenzi în valoare de 3,8 milioane de lei, confiscări de 550.000 de lei şi suspendarea temporară a activităţii în 174 de puncte de lucru ale agenţilor economici.

Cum răspunde conducerea ANAF

Pe de altă parte, reprezentanţii ANAF au precizat luni într-un comunicat de presă că jurnaliştii au selectat „prin omisiune” acţiunile instituţiei în vederea "conceperii materialelor de presă" şi că acest lucru nu face altceva decât să contribuie "într-o manieră consistentă" la informarea defectuoasă, prezentând "în mod eronat eforturile depuse de Direcţia Antifraudă".

"Reiterăm pe această cale şi faptul că acţiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă o linie secundarã de activitate a ANAF, tratatã însã cu aceeaşi seriozitate de către ANAF. Linia prioritarã de acţiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea şi instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică", se arată într-un comunicat transmis de ANAF, în care sunt reluate rezultate ale activităţii Direcţiei Antifraudă în 2014 şi în primele două luni din acest an.

Potrivit ANAF, 90% dintre cazurile instrumentate anul trecut de Direcţia Antifraudă au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar în primele două luni din 2015 procenajul dosarelor de peste 1 milion de euro a fost de 87% din totalul sesizărilor penale înaintate organelor de anchetă.

Referitor la suspendarea activităţii unui restaurant PUB pentru doar 3,18 lei, ANAF menţionează că diferenţa între raportul emis de casa de marcat şi monetarul reprezentând încasările zilei a fost de 1.596,7 lei.

"Despre Cofetăria Codrina din Timişoara s-au publicat ştiri, din nou fără a ne fi solicitată poziţia, prin care a fost prezentată o situaţie fără corespondenţă cu realitatea, respectiv suspendarea activităţii pentru un plus de 1,5 lei în casa de marcat. În fapt, inspectorii DRA Deva nu au verificat deloc activitatea SC Codrina SRL. În legătură cu materialele apărute în presă legate de confiscarea "urzicilor unei bătrânici" de către Direcţia Antifraudă, fără a fi întrebaţi în legătură cu veridicitatea informaţiei, precizăm că acest lucru este, de asemenea, nereal. Acest gen de activităţi nu intră în sfera acţiunilor întreprinse de DGA", se mai spune în comunicatul ANAF.

UPDATE: Întrebaţi luni  despre cazurile de evaziune fiscală din Centrul Capitalei, reprezentanţii ANAF au răspuns că nu au o monitorizare a cazurilor şi că nu au răspuns pe loc cu privire la acest lucru. Marţi, reprezentanţii ANAF au trimis către gândul numai un comunicat in care arătau care este evoluţia gradului de conformare de când au început controalele. În schimb, tot marţi, reprezentanţii ANAF au trimis către Hotnews un raport întocmit pe 31 martie 2015 în care spun că firma de xerox din Pasajul Universităţii nu elibera bonuri fiscale în timp ce comisarii erau la coadă. În urma verificării s-a constat că 29 lei erau în plus în gestiune.

Redăm mai jos raportul ANAF, aşa cum a fost trimis către Hotnews:

"Ne-am deplasat în data de 27.03.2015 in Bucureşti, Pasajul Universitatii, Sectorul 3 la magazinul Uni Fax & Copy Center al societatii LEGENG COM SRL, în vederea efectuării unor verificări privind respectarea regulilor de corned pentru vânzarea cu amănuntul către populatie a diferitelor produse. Vineri în data de 27.03.2015 în jurul orei 12:00 am atruns în incinta magazinului Uni Fax & Copy Center din Pasajul Universităţii find îmbrăcaţă în uniforma de serviciu, unde  ne-am aşezat Ia rând, în faţa noastră erau patru persoane care fiecare au cumpărat  diverse produse şi cărora nu le-a fost eliberat bon fiscal, cu noi de faţă, de către domnul Bărbulescu Marian care în acel moment vindea şi trebuia să opereze în casa de marcat toate vânzările eliberând pentru acestea bon fiscal, aşa cum rezultă şi din nota explicativă pe care a dat-o în faţă noastră fără niciun fel de presiune şi nesilit de nimeni. Pe timpul controlului menţionez ca administratorul societăţtii domnul SHAMS ALI a făcut  în repetate rânduri presiuni asupra noastră pentru a nu închide activitatea, a da o amendă mai mică şi pentru a nu afişa anunţul de atentionare pentru neemiterea bonului fiscal conform O.U.G 28/1999Precizăm faptul că pe întreaga perioadă a desfăşurarii controlului s-a folosit un ton amabil, am avut un comportament politicos şi diplomat în conformitate cu prevederile statutului funcţionarului public şi cu prevederile OUG 74/2013 şi HG 520/2013 In legatura cu  persoana care apare în materialele video, domnul RADU SOCACIU, uzate pe site-ul gandul.info, menţionăm faptul că nu era de faţă. La momentul controlului erau de faţă administratorul societăţii domnul SHAMS ALI şi încă trei angajaţi: ROSTEA CRISTIAN GHEORGHE, SABANOVICI DAN MARIAN SI BARBULESCU MARIA "

 

 

Citește și: