Cristina ANDREI
12037 vizualizări 8 apr 2016

Patriarhia Română a remis vineri un comunicat de presă prin care arată că doreşte să facă nişte precizări concrete referitoare la atitudinea Bisericii Ortodoxe Române faţă politică şi faţă de campaniile electorale. Astfel, Sfântul Sinod al BOR menţionează că, din respect pentru cetăţenii săi şi pentru opţiunea politică a fiecăruia, „preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret.

BOR mai arată şi că Sfintele Canoane interzic arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei să facă politică partinică şi să fie membri ai vreunui partid politic. De asemenea, feţelelor bisericeşti nu le este permis să candideze la alegerile parlamentare sau locale şi nici să ocupe funcţii de demnitar sau înalt funcţionar public la nivel central sau local.

„Totuşi, Sfântul Sinod, aplicând principiul iconomiei (dispensă), în vederea împlinirii misiunii sociale la care sunt chemaţi clericii în viaţa comunităţilor pe care le păstoresc, a aprobat ca, în situaţii excepţionale, preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor", se arată în comunicatul Patriarhiei.

Dacă se întâmplă ca preoţii să fie aleşi de cetăţeni, aceştia vor fi suspendaţi de la slujirea în biserică pe durata campaniei electorale, iar reprezentanţii BOR arată că aceştia trebuie să adopte un comportament demn, cu respectarea legislaţiei în vigoare. În comunicat se mai precizează şi că bisericile nu trebuie folosite sub nicio formă în scopuri electorale.

„Sfântul Sinod reaminteşte faptul că Biserica Ortodoxă Română nu susţine vreun partid politic sau vreo ideologie politică, însă îndeamnă pe toţi cetăţenii să-i aleagă pe acei candidaţi care arată credinţă în Dumnezeu şi responsabilitate faţă de comunitate, apără şi susţin demnitatea vieţii umane, a familiei tradiţionale şi promovează educaţia şcolară integrală care îmbină cunoaşterea intelectuală cu formarea morală şi spirituală", concluzionează Patriarhia.

Citește și: