Andrei Luca POPESCU
59986 vizualizări 10 iun 2015

Procurorul DNA Jean Nicolae Uncheşelu a devenit ţinta PSD şi a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după ce premierul Victor Ponta a dezvăluit vineri că el este cel care are în lucru dosarul său penal, în care este acuzat de spălare de bani, fals în înscrisuri şi complicitate la evaziune fiscală, după ce ar fi primit bani şi o maşină sport de la casa de avocatură a lui Dan Şova, în schimbul unei munci avocaţiale pe care nu ar fi prestat-o.

Imediat după anunţul de vineri, că Victor Ponta este urmărit penal şi că DNA cere deputaţilor şi avizul pentru urmărirea sa penală pentru conflict de interese, pentru că l-a numit pe Dan Şova ministru după ce ar fi primit bani şi foloase materiale de la el, procurorul DNA a fost luat la ochi. 

Credeţi că este normal ca într-o ţară democratică, cu regim parlamentar, un procuror, poate a cărui pricepere profesională nu pot să o apreciez, dar am posibilitatea să îmi pun nişte semne de întrebare – câtă experienţă are la 27 de ani şi câtă responsabilitaet are – să răstoarne două guverne în decurs de o lună de zile, să zicem?”, a fost de părere Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.

PSD a bagatelizat ancheta DNA şi implicit pe procurorul Uncheşelu, arătând într-un comunicat de presă adresat cancelariilor şi jurnaliştilor din străinătate că este vorba despre un caz „construit ca unul politic, nu ca unul judiciar, menit să dărâme Guvernul şi să schimbe majoritatea parlamentară” şi că Victor Ponta „a fost pus sub acuzare de procurori înainte să fie audiat sau să i se ofere şansa de a lămuri acuzaţiile, care au legătură cu fapte din 2007-2008, care au provocat un prejudiciu de 10.000 de euro - şi au depăşit deja perioada de prescripţie”.

CITEŞTE AICI CARE SUNT PUNCTELE SLABE ALE APĂRĂRII LUI PONTA

Cine este procurorul care îl anchetează pe Victor Ponta: 7 rechizitorii într-un an, dosar pentru fratele lui Bercea Mondialu’

Jean Uncheşelu are 37 de ani, nu 27 aşa cum a încercat să îl prezinte preşedintele Senatului, şi este căsătorit cu Alina Marcela Uncheşelu, judecătoare la Judecătoria Craiova, secţia Civilă. Tot acolo a profesat şi judecătorul Marin Oprea, rudă de gradul doi cu soţia lui Uncheşelu (unchi sau frate), care s-a mutat însă la Tribunalul Dolj, la secţia Contencios Administrativ.

Jean Uncheşelu a venit în mai 2014 la DNA, în urma unui interviu la care a fost notat cu calificativul „foarte bine”, alături de alţi 7 procurori. La data respectivă, Uncheşelu avea o vechime de 6 ani în magistratură şi venea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, unde fusese şi purtător de cuvânt.

Conform unui răspuns al DNA pentru gândul, procurorul Jean Uncheşelu lucrează la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, condusă de procurorul Claudiu Dumitrescu. Până în prezent, la DNA Uncheşelu a întocmit 7 rechizitorii, adică dosare penale care au fost trimise în judecată, anchetând cazuri de fraude cu fonduri europene, luare şi dare de mită şi abuz în serviciu.

Conform unor surse din DNA, Jean Uncheşelu a obţinut deja şi două condamnări în dosarele sale, în perioada de un an de când este la DNA, Uncheşelu fiind considerat un procuror eficient în secţia sa. Printre cei anchetaţi şi trimişi în judecată de el la DNA se numără un oficial al Ministerului Agriculturii şi diverşi oameni de afaceri, însă nici un nume sonor pentru scena publică.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, de unde a venit la DNA, Uncheşelu a avut în lucru un dosar al lui Adrian Mititelu, fostul finanţator al Universităţii Craiova, precum şi pe unul al fratelui lui Bercea Mondial, Vasile Anghel zis Amar Generalu’, conform aceloraşi surse.

UPDATE 16.06 Conform unui răspuns al Parchetului Judecătoriei Craiova pentru gândul, procurorul Jean Uncheşelu a activat la unitatea de parchet respectivă timp de 3 ani, între februarie 2011 şi mai 2014, când a plecat la DNA. În această perioadă, Uncheşelu a trimis în judecată 196 de rechizitorii, finalizând 3.628 de dosare. Gama de infracţiuni anchetate de Uncheşelu a fost extrem de largă, dată fiind competenţa unui parchet de judecătorie: infracţiuni de mică corupţie, infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie cele de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată cu consecinţa dobândirii de către alte persoane de avantaje patrimoniale, evaziune fiscală, şantaj, tâlhărie, furt, falsificare de monedă sau alte valori, loviri sau alte violenţe, înşelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, conducere fără permis şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Inamicul PSD numărul 1. Traseul profesional al „tânărului” procuror Uncheşelu, de la profesor de sport la anchetatorul primului-ministru

Posted by Gandul on Wednesday, June 10, 2015

Ce făcea acum 12 ani procurorul care îl anchetează pe Victor Ponta. Traseul de la şcoala din Brădeşti la DNA Bucureşti

Cu 12 ani ani în urmă însă, la 25 de ani, Jean Uncheşelu nu avea nici în clin nici în mânecă cu justiţia. În 2003, Jean Nicolae Uncheşelu încerca titularizarea pe un post de profesor de educaţie fizică în judeţul Dolj. Nu prinde repartizare, obţinând media 7,80 la examenul de titularizare. În 2004, Uncheşelu este profesor de sport la şcoala „Ion Grecescu” din Brădeşti, localitate la 25 km de Craiova. În 2005, Uncheşelu se mută cu postul în altă localitate, la şcoala din Dăneţi, la 50 km de Craiova.

Conform unui răspuns DNA pentru gândul, Jean Uncheşelu a absolvit trei facultăţi la Universitatea Craiova – Drept, Ştiinţe Economice şi Educaţie Fizică şi Sport. De aici, explicaţia pentru cei câţiva ani de activitate ca profesor de sport, din tinereţe.

Cariera juridică a lui Jean Uncheşelu începe în 2007, când este admis la Institutul Naţional al Magistraturii, pe care l-a absolvit în 2009, ca procuror. În 2009 este procuror stagiar la Parchetul Judecătoriei Zalău şi apoi la cel al Judecătoriei Deva, până în 2010.

În această perioadă, soţia sa Alina Uncheşelu profesează ca avocată la casa de avocatură Turculeanu & Stănciulescu din Craiova – Ion Turculeanu fiind decanul Baroului Dolj, până în 2015. Ea iese din avocatură în ianuarie 2009 şi devine procuror la Parchetul Judecătoriei Deva, la fel ca soţul ei. La sfârşitul anului 2009, Alina Uncheşelu susţine un interviu la CSM, pentru a deveni judecător la Craiova, justificând că doreşte să „profeseze acasă”, pentru că are un copil de 1 an şi 9 luni de crescut.

Acest lucru se întâmplă abia un an mai târziu, în decembrie 2010, când Alina Uncheşelu este admisă ca judecătoare la Judecătoria Craiova, secţia Civilă, unde profesează şi în prezent.

În 2011, Jean Uncheşelu revine şi el la Craiova, ca procuror al Parchetului Judecătoriei Craiova, unde profesează până în 2014, deţinând şi funcţia de purtător de cuvânt.

În această perioadă dinainte de a ajunge la DNA, Uncheşelu a avut în lucru dosare de înşelăciune, evaziune fiscală şi mică corupţie, fapte aflate în competenţa parchetelor la care activa.

Averea soţilor Uncheşelu nu impresionează, conform declaraţiilor de avere. În 2011, o dată cu achiziţionarea unui apartament în Craiova, apar şi două credite de 102.000 euro, din care în prezent mai există doar unul de 66.000 de euro, scadent în 2016. În 2009, cei doi soţi aveau fiecare apartamentul său în Craiova, în prezent mai există doar unul. Tot în 2009, apare şi un credit de 15.000 de euro, achitat între timp. Soţii Uncheşelu deţin un Peugeot 207 şi un Hyundai Grandeur fabricat în 2008 şi cumpărat în 2010.

Colegul procuror al lui Uncheşelu, condamnat pentru că vindea informaţii din dosar contra favoruri sexuale

Un caz mediatizat de presă şi care îl implică şi pe procurorul Jean Uncheşelu este cel al procurorului craiovean Dragoş Cristian Cerăceanu, condamnat în septembrie 2014 la doi ani de închisoare cu suspendare. Uncheşelu nu a fost însă anchetator, ci victimă în acest dosar, el apărând de altfel ca martor în faţa instanţei.

Procurorul Cerăceanu era colegul lui Uncheşelu de la Parchetul Judecătoriei Craiova. El a sustras informaţii dintr-un dosar instrumentat de Uncheşelu şi le-a furnizat unei femei care era anchetată, sperând să obţină în schimb favoruri sexuale.

Pe scurt, în 2013 Jean Uncheşelu ancheta un dosar în care două angajate de la o casă de amanet din Craiova erau acuzate de delapidare şi fals în înscrisuri, după ce sustrăseseră peste 370.000 de lei din casierie, întocmind documente false, conform Evenimentului Zilei. Colegul său procurorul Dragoş Cerăceanu l-a spionat pe Uncheşelu, s-a uitat în dosarul său şi i-a dat informaţii despre cum îi sunt ascultate telefoanele şi când ar urma să fie reţinută uneia dintre femeile anchetate, o tânără de 24 de ani.

În schimbul informaţiilor, procurorul Cerăceanu a sperat să obţină favoruri sexuale din partea tinerei, însă a fost respins. Procurorul ar fi mers chiar la căminul studenţesc unde locuia tânăra.

Cazul procurorului care l-a spionat pe Uncheşelu a fost preluat de DNA Craiova, care l-a trimis pe Cerăceanu în judecată în iunie 2013, acesta fiind condamnat definitiv în septembrie 2014, la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Citește și: