Maria MANOLIU
1194 vizualizări 24 nov 2011

Parcarea subterană de la Universitate va fi gata până la sfârşitul lunii mai. Acesta este ultimul termen anunţat joi, pe şantierul de la Universitate, de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Odată cu parcarea subterană va fi finalizată şi reamenajarea piaţetei de deasupra parcajului subteran. Cele patru statui, mutate provizoriu în Parcul Izvor, se vor reîntoarce la Universitate la sfârşitul lunii martie.

La sfârşitul lunii septembrie, la ultima vizită pe care a făcut-o pe şantierul de la Universitate, primarul Oprescu a promis că statuile vor fi aduse înapoi până la sfârştul lunii decembrie şi că parcarea va fi gata în luna martie. Acum, lucrările de construcţii la parcarea subterană au ajuns la nivelul doi, au fost finalizaţi pereţii mulaţi exteriori şi pilonii, s-a turnat placa pentru nivelul subteran 1, iar până la sfârşitul săptămânii viitoare va fi turnată şi placa pentru nivelul 2.

"Îndată ce betonul se maturează se va putea trece la amenajarea piaţetei de deasupra parcării subterane. Sper ca atât parcarea subterană cât şi piaţeta să fie gata până în mai", a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Ce a mai rămas de făcut la parcarea subterană

Până la sfârşitul anului, reprezentanţii Primăriei Capitalei promit să finalizeze săpăturile care vor atinge cota maximă de minus 12 metri. Acum, cu săpăturile s-a ajuns la o adâncime de minus 7 metri. În ianuarie, graficul arată că ar trebui să înceapă construcţia tunelului prin care vor intra maşinile din strada Toma Caragiu, iar în martie ar trebui turnată ultima placă a parcării.

De altfel, sfârşitul lunii martie este termenul pe care Primăria Capitalei l-a fixat pentru finalizarea întregii structuri, readucerea celor patru statui, începerea lucrărilor de finisare şi de arhitectură. La sfârşitul lunii mai parcarea va trebui pregătită pentru exploatare.

Un loc de parcare va costa echivalentul a 0,38 euro pe oră

Parcarea subterană de la Universitate va avea 420 de locuri pentru maşini şi 21 pentru motociclete.

Iniţial ea trebuia construită doar pe două niveluri şi ar fi trebuit să aibă 300 de locuri pentru autoturisme şi 25 pentru motociclete. Din cauză că în timpul săpăturilor arheologice s-au descoperit ziduri ale unei foste mănăstiri, care au trebuit conservate, s-a hotărât ca parcarea să fie construită pe trei niveluri rezultând un număr mai mare de locuri.

Parcarea se construieşte în parteneriat public-privat, municipalitatea punând la dispoziţie terenul, iar investitorul privat, consorţiul de firme Inter Parking Hispania SA, Terra Test Cimentaciones SL, Alius Inversiones SL şi Simex SA, suportă atât costurile legate de mutarea statuilor, cât şi pe cele legate de construcţia parcajului subteran.

Potrivit directorului Direcţiei Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei, Bogdan Hreapcă, "perioada de concesiune este de 49 de ani. Redevenţa este între 4 şi 50 la sută din venitul încasat anual de firmă. Patru la sută pentru încasări anuale mai mici de 470.000 de euro şi 50 la sută pentru încasări mai mari sau egale cu 1.700.000 de euro". Pentru un loc de parcare şoferii vor plăti echivalentul a 0,38 de euro pe oră.

Spaţiul din jurul statuilor va fi reamenajat urbanistic cu 500.000 de euro

La sfârşitul lunii martie, cele patru statui care acum sunt mutate temporar în Parcul Izvor vor fi reamplasate pe vechile locuri de la Universitate. În spatele lor, întreaga zonă va fi reamenajată urbanistic.

Aceasta va avea zone semipietonale pavate cu piatră cubică, lampadare, bănci şi vegetaţie înaltă în zona străzii Academiei. Statuile vor fi puse în valoare de o esplanadă construită din piatră nobilă. Valoarea investiţiei în reamenajarea Pieţei Universităţii se ridică la 500.000 de euro şi este posibil să mai crească în funcţie de materialele folosite.

La festivitatea de premiere a proiectului care a câştigat reamenajarea spaţiului suprateran Parcaj Universitate, primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a spus că "lucrările vor fi executate tot de firma care construieşte parcarea subterană".

Citește și: