215593 vizualizări 30 oct 2015

UPDATE 18.38 MAI informează că până în prezent au fost identificate 81 de persoane rănite în incendiul de la Colectiv, în urma convorbirilor cu familiile şi aparţinătorii lor. Din noaptea trecută şi până în prezent, la cele 7 linii telefonice deschise în mod special de către Ministerul Afacerilor Interne pentru familiile victimelor, au fost înregistrate 1.071 de apeluri.

UPDATE 18.15 La Institutul de Medicină Legală au fost afişate numele a 23 dintre cele 27 de persoane care şi-au pierdut viaţa vineri noapte, în clubul Colectiv.

UPDATE 18.00 Asistenta Violeta Maria Naca, care a fost de serviciu vineri seară pe ambulanţă, povesteşte despre victimele de la Colectiv că plângeau, urlau, o implorau să le ia, ”curgea carnea de pe ele”. Un pompier i-a pus în braţe o fată de 18 ani: "Salveaz-o! Doamne, cât de tânără e!". CITEŞTE AICI întreaga ei mărturie.

UPDATE 17.50  Costin Mincu, unul dintre asociaţii Club Colectiv, deţine acţiuni la alte 11 firme implicate în cluburi şi organizări de concerte, din care trei în Constanţa.

UPDATE 17.00 Un marş dedicat victimelor incendiului de vineri seară din clubul Colectiv din Bucureşti este organizat prin intermediul platformei Facebook pentru duminică, începând cu ora 14.00, pornind din Piaţa Universităţii.

UPDATE 16.50 Mai multe cluburi din Bucureşti, între care se numără Bamboo, Fratelli, Gaia, Hard Rock Cafe şi Control, au anunţat că şi-au anulat petrecerile programate sâmbătă seară, cu prilejul sărbătorii de Halloween, din respect şi solidaritate cu victimele tragediei de vineri din clubul Colectiv.

UPDATE 16.30 Mihai Alexandru, unul dintre chitariştii formaţiei Goodbye to Gravity, care a concertat vineri seară în clubul Colectiv din Bucureşti, a decedat, potrivit unor surse apropiate familiei acestuia, citate de Mediafax. În incendiu a murit şi iubita lui Mihai Alexandru, Cătălina Ioniţă, cofondator al UrbanEye Film Festival din Bucureşti, potrivit aceloraşi surse.

UPDATE 16.10 Pe Facebook a apărut iniţiativa #nimeniincluburi, care îndeamnă oamenii să nu meargă în cluburi sâmbătă seară, din respect pentru victimele tragediei de la Colectiv. Mai mulţi artişti sau comedianţi şi-au amânat reprezentaţiile, din aceleaşi motive.

UPDATE 15.50 Primăria Capitalei a anunţat că asigură locurile de veci şi cheltuielile de înmormântare pentru cele 27 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din Clubul Colectiv, familiile victimelor putând să facă solicitare la numărul de telefon 0800.800.868.

"Prin dispoziţia Primarului General, se asigură, la solicitarea familiilor victimelor accidentului, locuri de veci gratuite şi se suportă cheltuielile de înmormântare. Solicitările se primesc la nr. tel. 0800.800.868", arată municipalitatea, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

UPDATE 15.18. Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină Buzău a fost deschis de urgenţă, sâmbătă dimineaţă, prin decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru ca populaţia să poată dona sânge pentru victimele incendiului din clubul Colectiv.

„Având în vedere tragicul eveniment petrecut în seara de 30 octombrie în Bucureşti, din care a rezultat un număr însemnat de persoane rănite, în cadrul şedinţei operative a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, desfăşurată în această dimineaţă, s-a decis, pentru sprijinirea unităţilor medicale din Capitală, ce au nevoie de cantităţi importante de sânge, deschiderea în mod excepţional a Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău, sâmbătă şi duminică, între orele 11.00-14.00”, se arată într-un comunicat de presă remis, sâmbătă, de CJSU Buzău.

UPDATE 15.15 Posturile de radio şi televiziune şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul în zilele de doliu naţional, în timp ce drapelul României va fi arborat în bernă în instituţii, dar şi de către cei care îl ţin arborat la domiciliu, a hotărât Guvernul.

UPDATE 14.45 O echipă de şase specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroşani investighează, alături de reprezentanţii altor instituţii, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv, din Bucureşti. Institutul din Petroşani este singurul specializat pe explozii şi incendii în medii toxice.

UPDATE 14.35 Vlad Ţelea, unul dintre chitariştii trupei Goodbye to Gravity, care a concertat vineri seară în clubul Colectiv din Bucureşti, a decedat, în timp ce ceilalţi patru membri ai formaţiei au fost răniţi şi sunt internaţi, potrivit informaţiilor deţinute în acest moment de casa de discuri Universal.

UPDATE 14.15 Premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului de Interne, Gabriel Oprea, şi secretarului de stat Raed Arafat să elaboreze un plan de verificare a tuturor cluburilor şi barurilor din toată ţară.

UPDATE 14.10 Andrei Găluţ, solistul trupei Goodbye to Gravity, care îşi lansa al doilea album, vineri seară, în clubul Colectiv, este în stare gravă la Spitalul Elias, cu arsuri şi intoxicaţie cu fum, fiind ventilat mecanic.

UPDATE 14.05  Toate balurile care ar fi urmat să fie organizate de către licee în cluburile din Bucureşti vor fi anulate, a decis Inspectoratul Şcolar al Capitalei.

UPDATE 14.00 Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat după o vizită la Spitalul de Arşi, că medicii şi spitalele au avut toate resursele necesare pentru a face faţă situaţiei. „Au tot ce le trebuie, medicii sunt toţi aici. E vorba de 10 pacienţi critici, 4 în stare gravă. Se fac toate eforturile, au tot ce le trebuie”, a spus Bănicioiu.

UPDATE 13.40 Printre victimele care şi-au pierdut viaţa în incendiul din Colectiv se numără un adolescent de doar 15 ani. Până acum au fost identificate doar 18 din cele 27 de persoane care şi-au pierdut viaţa vineri noapte, conform şefului INML, profesorul Dan Dermengiu.

UPDATE 13.10 Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, susţine că localul Colectiv a primit acordul de funcţionare legal, conform actelor cerute de lege. „Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare (...) Legea Poliţiei locale spune că pentru eliberarea acordului de funcţionare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comerţului. Locatarul dă declaraţie pe proprie răspundere despre ce activitatea pe care trebuie să o desfăşoare. Acordul de funcţionare însumează toate acordurile de la toate institituţiile”, a spus Piedone. El a prezentat actele respective.

Cu toate acestea, acordul de funcţionare viza activităţi de bar şi vânzare a băuturilor alcoolice.

UPDATE 13.00 Preşedintele Klaus Iohannis a venit la clubul Colectiv, unde a depus un buchet de flori şi a aprins o lumânare. El a intrat în club, spunând că a ţinut neapărat să vadă unde s-a întâmplat tragedia. „Este de neimaginat că în acel spaţiu au putut să fie atâţia oameni la un concert”, a spus Iohannis, adăugând că tragedia s-a produs pentru că „au fost ignorate norme simple”.

UPDATE 12.50 Procurorul general Tiberiu Niţu a anunţat că ancheta se face pentru omor calificat, pentru care pedeapsa este mare. Procurorii anchetează şi fapte de distrugere calificată.

UPDATE 12:30. Şase dintre cei 24 de pacienţi internaţi la Spitalul Universitar din Bucureşti sunt în stare foarte gravă, a declarat managerul unităţii medicale, Cătălin Cârstoiu, care a precizat că o singură persoană are o evoluţie bună şi a fost detubată, însă a rămas în continuare la terapie intensivă.

UPDATE 12:22. Medicii legişti ar urma să finalizeze sâmbătă procedura de identificare a celor 27 de persoane decedate în incendiul din clubul Colectiv, iar duminică să poată fi făcute autopsiile, spune directorul Institutului Naţional de Medicină Legală, Dan Dermengiu, precizând că identificarea e ”anevoioasă”.

UPDATE 11:44 Printre răniţii de la Floreasca se află şi un cetăţean german.

UPDATE 11:30 Profesorul Ioan Lascăr, de la Spitalul Floreasca a declarat sâmbătă că nu a mai văzut o astfel de mobilizare în spital de la Revoluţia din '89 încoace. "Este ca la război. Se operează simultan în mai multe săli de operaţie", a declarat profesorul Ioan Lascăr.

UPDATE 11:07 SRI anunţă că în Spitalul Clinic de Urgenţă Prof. dr. Agrippa Ionescu sau fost internate 7 persoane, dintre care 4 cu răni foarte grave şi 3 intoxicate cu fum. Dintre cele 7 persoane, două au cetăţenie spaniolă şi una cetăţenie italiană.

UPDATE 11:03 Preşedintele Klaus Iohannis a mers la Spitalul Floreasca. "Sper să reuşim să avem rezultatele anchetei foarte repede şi dacă este nevoie să schimbăm norme pentru a face ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple niciodată", a spus preşedintele Klaus Iohannis la ieşirea din spitalul Floreasca.

UPDATE 10:24. Zece dintre răniţii în incendiul din club, aflaţi la Spitalul de Arşi, sunt în stare gravă, cu arsuri pe corp, dar şi de "extremitate cefalică şi dezvoltare de arsuri de căi aeriene", prognosticul în cazul lor fiind foarte rezervat în condiţiile în care evoluţia se va vedea în zilele următoare.

UPDATE 10:07. Ancheta în cazul incendiului de vineri seară, din clubul bucureştean Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi 146 de răniţi, va fi preluată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare

UPDATE 09:37. Prioritatea anchetatorilor în acest moment, în cazul incendiului din clubul bucureştean Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi 146 de răniţi, este identificarea victimelor, urmând ca apoi să fie audiaţi răniţii care pot vorbi cu anchetatorii.

UPDATE 09:20.  Administraţia Prezidenţială a precizat că preşedintele va merge sâmbătă la Spitalul Floreasca, unde sunt internate victime ale incendiului de la Clubul Colectiv.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, face un apel către populaţie să nu aglomereze centrele de transfuzii, precizând că necesarul de plasmă şi sânge pentru victimele incendiului de la Club Colectiv "este asigurat în momentul de faţă" şi că "efortul trebuie conservat" pentru zilele următoare.

Raed Arafat: La IGSU nu există niciun document de autorizare pentru activităţile din Clubul Colectiv.  "La nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu există nicio solicitare, niciun document că ar fi fost emisă vreo autorizaţie pentru desfăşurarea activităţilor în locaţia respectivă", a spus Arafat.

UPDATE 08:56 Zece din cei 25 de răniţi internaţi la Spitalul Universitar sunt în stare critică, având arsuri severe, potrivit reprezentanţilor spitalului. 

UPDATE 07:40 Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate şi alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală, a anunţat, sâmbătă dimineaţă, secretarul de stat Raed Arafat, precizând că 17 dintre decedaţi nu au fost identificaţi.

Raed Arafat a precizat că apelul la 112  a intrat la 22:32, au fost mobilizate primele forţe şi au început deplasarea către locul incendiului, ajungându-se aici  la 22:43 de minute. în 11 minute.

Secretarul de stat a precizat că „la nivelul IGSU nu există niciun document, nicio solicitare pentru autorizarea activităţii din locaţia respectivă. Nu era emisă o autorizaţie din partea IGSU”

UPDATE 07.38 Guvernul anunţă că premierul Victor Ponta a convocat şedinţă de guvern astăzi la 12.30 pentru declararea doliului naţional timp de 3 zile, începând de astăzi.

Imagini de coşmar azi noapte în centrul Bucureştiului. Ceea ce urma să fie un eveniment de lansare a albumului trupei Goodbye to Gravity s-a transformat într-o tragedie, după ce focurile de artificii au aprins tavanul şi pereţii antifonaţi cu burete ai Clubului Colectiv. În câteva minute zeci de oameni şi-au pierdut viaţa, iar aproape 200 au fost răniţi: ultimul bilant 27 de morţi şi 146 de răniţi spitalizaţi.

În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creând o busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

„Erau uşile închise, nu aveam aer. Lumea a intrat în panică, ne-am călcat în picioare”, a povestit un bărbat care a reuşit să se salveze.

Imagine din momentul izbucnirii incendiului(Facebook)

Imaginile au fost dramatice. Medicii resuscitau oameni în stradă, un pompier ieşit din clubul fumegând povestea să nu a văzut aşa ceva în viaţa lui: oameni carbonizaţi pur şi simplu, iar alţii de pe care se desprindea carnea dacă-i atigeai. La faţa locului şi-au făcut apariţia secretarul de stat Raed Arafat şi vicepremierul Gabriel Oprea. Au comunicat bilanţul tragediei, iar Oprea a anunţat că i-a informat pe preşedinte şi pe premier despre cele întâmplate. La ora 7:00 a fost convocat comandament de urgenţă la Guvern.

Cei mai mulţi răniţi au fost transportaţi la Spitalul Floreasca (50), Spitalul de Arşi (27), Spitalul Bagdasar (24), Spitalul Universitar (25). Alţi răniţi au ajuns la Spitalul Militar, la Elias, Colţea, Pantelimon, Sf. Ioan, dar şi la Spitalul Judeţean Ilfov. Medici şi asistente au fost chemaţi de acasă pentru a se putea face faţă numărului mare de răniţi.

„180 de persoane au ajuns la spitale, dar pacienţii care nu sunt grav răniţi pleacă din spital. Se face o echilibrare a numărului de pacienţi în spitale, în funcţie de necesităţi. Toate spitalele s-au mobilizat exemplar. Până dimineaţă vedem câţi vor rămâne”, a anunţat Raed Arafat, precizând că155 de răniţi sunt spitalizaţi.

Pentru informaţii au fost puse la dispoziţie mai multe numere de urgenţă: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 şi 021/3122547. În operaţiunea de salvare a victimelor 28 de ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, două echipaje de la descarcerare, 11 maşini de pompieri şi peste 30 de alte maşini de transport victime.

 

UPDATE 04:29 Acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv din Capitală, unde 27 de persoane au murit, iar alte aproximativ 200 au fost rănite într-un incendiu izbucnit în timpul unui concert, este Alin Anastasescu şi are doi asociaţi.

UPDATE 04:28 Parchetul Tribunalului Bucureşti anchetează cauzele incendiului de la Clubul Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi, urmând să facă cercetări pentru ucidere din culpă şi apoi să stabilească cine ar fi vinovaţii pentru această tragedie.

Procurorul de caz de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, aflat la locul incendiului, a declarat că a fost începută urmărirea penală in rem, pentru fapta de ucidere din culpă, iar principala ipoteză de lucru ar fi incendiul, şi nu explozia. Procurorul a mai spus că în acest moment nu sunt cunoscute cauzele incidentului.

UPDATE 03:05 La Universitar, din 25 de victime internate, una a decedat şi 9 sunt în stare gravă.

UPDATE 02:12 Pe Facebook sunt răspândite listele cu numele răniţilor internaţi în spitalele din Bucureşti.

SPITALUL UNIVERSITAR

SPITALUL BAGDASAR

SPITALUL DE ARŞI

SPITALUL COLŢEA

UPDATE 02:00 Numărul persoanelor decedate în incendiul produs vineri seară în Clubul Colectiv a ajuns la 27, după ce un alt rănit a murit la Spitalul Universitar, a declara pentru MEDIAFAX secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

UPDATE 12:45 Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii: Victimele sunt împărţite între spitalele Floreasca, Universitar, Bagdasar Arseni. Medicii şi asistentele au fost chemaţi de acasă. Ventilatoarele de la spitale care nu aveau pacienţi au fost mutate către spitalele din prima linie.

UPDATE 12:39 Raed Arafat: Planul Roşu e o condiţie când avem accidente cu multiple victime. Sunt foarte multe victime care au ajuns la spital.

UPDATE 12:37 Raed Arafat: Numărul pentru informare 0212069291, La acest număr se va putea suna pentru informaţii. Majoritatea decedaţilor nu au acte asupra lor.

UPDATE 12:36 Gabriel Oprea: Din păcate 26 de morţi, l-am informat pe dl Preşedinte şi pe premierul POnta”

UPDATE 12:34  „Lumea a intrat în panică, ne-am călcat în picioare. Erau uşile închise, nu aveam aer”, a povestit un supravieţuitor.

UPDATE 12:31 Preşedintele Klaus Iohannis declară că este "cutremurat şi profund îndurerat" de tragicul eveniment din Capitală, adăugând că este un moment trist pentru naţiune şi pentru el personal şi că în aceste momente transmite întreaga compasiune familiilor afectate de tragedie.

UPDATE 12:17 Explozia a  fost provocată de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan, a declatat agenţiei MEDIAFAX un martor.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creând o busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

UPDATE 00:12  Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în explozia din Clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 25, iar 88 de persoane rănite au fost transportate la toate spitalele de urgenţă din Bucureşti, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, care a ajuns la faţa locului.

UPDATE 1. Optsprezece persoane şi-au pierdut viaţa în urma exploziei produse vineri seară în Clubul Colectiv din Capitală, iar "numărul acestora este în creştere", fiind foarte multe victime grav rănite, potrivit secretarului de stat în MAI Raed Arafat.

Mai multe persoane au fost rănite în urma unei explozii, urmată de un incendiu, care a avut loc, vineri seară, în clubul Colectiv din sectorul 4 al Capitalei, unde la acel moment se aflau aproximativ 200 de oameni.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov, în acest moment pompierii încearcă să stingă incendiul şi să evacueze persoanele rămase în incinta clubului.

Totodată, paramedicii acordă primul ajutor mai multor persoane, în timp ce zeci de răniţi au fost transportaţi la spital.

Mai multe ambulanţe SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov se află la faţa locului.

Pompierii intervin cu şase autospeciale de stingere.

Clubul Colectiv găzduia, vineri seară, un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album.

Citește și: