Gandul.info
Otilia Ciocan Serescu
697 vizualizări 30 sep 2017

UPDATE: Clădirea în care funcţiona azilul de bătrâni, unde erau cazate persoane cu probleme locomotorii, şi care a ars, sâmbătă dimineaţă, nu are avize şi autorizaţii de securitate la incendiu, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

„În anul 2002, la solicitarea beneficiarului, ISU a emis un răspuns prin care se menţiona faptul că imobilul nu se supune avizării/autorizării având în vedere destinaţia clădirii(clădire de locuit)”, conform sursei citate.

Ulterior, în anul 2009, la solicitarea beneficiarului, ISU a emis un aviz de securitate la incendiu. De această dată destinaţia clădirii urmă să fie de pensiune tip hostel.

„După finalizarea construcţiei, înainte de punerea în funcţiune a clădirii, beneficiarul trebuia să întreprindă demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Având în vedere destinaţia actuală a clădirii, cămin de bătrâni, beneficiarul construcţiei trebuia să solicite şi să obţină autorizaţia de securitate la incendiu. Pe cale de consecinţă, clădirea cămin de bătrâni nu deţine autorizaţie de securitate la incendiu”, precizează ISU.

În urma incendiului de sâmbătă dimineaţa, a fost deschis un dosar penal.

Pompierii au acţionat Planul Roşu de intervenţie, în urma izbucnirii acestui incendiu.

„Rezultatele, până acum, sunt 20 de persoane care erau în azilul de bătrâni, 19 au fost salvate de echipele pompierilor la spitale. O persoană este, din păcate, declarată decedată. Asta este concluzia la acest moment. Situaţia este în dinamică”, a spus Arafat.

Persoana care şi-a pierdut viaţa a fost prinsă în interiorul căminului de bătrâni.

„Au fost 19 persoane evacuate, care au fost duse la spitalele Floreasca, Pantelimon, Sfântul Ioan şi Judeţean ilfov. Sunt persoane expuse la fum, un singură rănită, care a căzut pe scări şi are o luxaţie. În momentul de faţa, nu mai sunt victime. Am acţionat conform Planului Roşu. Majoritatea erau victime imobilizate la pat şi de aceea au fost transportate la spital”, a spus coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

Focul a cuprins circa 200 de metri pătraţi din clădirea care are destinaţia de cămin de bătrâni. Acesta s-a extins la două imobile din apropiere, respectiv la un service auto şi la o casă.

„Incendiul se manifesta violent la nivelul acoperisului, sunt degajări mari de fum. Având în vedere degajările foarte mari de fum, ISU recomandă cetăţenilor din vecinătatea incendiului să închidă uşile şi ferestrele, pentru a evita expunerea la fum”, conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţa, la un cămin de bătrâni din Capitală, pompierii acţionând pentru evacuarea persoanelor surprinse de deflagraţie, potrivit ISU Bucureşti-Ilfov.

Căminul de bătrâni are patru etaje şi este situat în zona Vitan din Capitală, pe Strada Păcală. Clădirea are regim de înălţime parter şi două etaje.

„Destinaţia clădirii este cămin de bătrâni, sunt persoane surprinse la interior”, conform sursei citate.

La faţa locului, acţionează ambulanţe SMURD, o autospecială transport victime multiple, autospeciale stingere, echipaje de descarcerare, autoscări şi detaşamentul special de salvatori.

„Incendiul se manifestă generalizat, la întreagă clădire. Prioritar se acţionează pentru evacuarea persoanelor surprinse de incendiu şi pentru localizarea incendiului”, conform ISU.

Citește și: