Andrei Luca POPESCU
2577 vizualizări 27 oct 2013

Construcţia componentei româneşti a sistemului de apărare antirachetă din Europa începe oficial luni, la baza militară de la Deveselu, judeţul Olt. La ceremonie sunt aşteptaţi să participe mai mulţi oficiali români şi americani, printre care preşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării Mircea Duşa, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, negociatorii principali ai Acordului româno-american pentru scutul antirachetă, secretarii de stat Bogdan Aurescu şi Frank Rose, dar şi şeful Forţelor Aeriene Americane în Europa sau directorul Agenţiei de Apărare Antirachetă din SUA (MDA).

România va găzdui la Deveselu trei baterii de interceptoare de rachete balistice de tip SM-3 IB (Standard Missile 3, tip Block IB), care vor avea rolul de a acoperi Sud-Estul Europei şi care urmează să devină operaţionale din 2015. Polonia va găzdui o componentă similară a Sistemului din Europa al SUA de apărare împotriva rachetelor balistice, începând cu 2018. La acest sistem de apărare împotriva rachetelor mai participă Turcia (cu o instalaţie radar tip AN/TPY-2 şi o navă multirol pe care se află instalat sistemul antirachetă Aegis), precum şi Spania (cu 4 nave militare multirol capabile să suporte sistemul Aegis). În acest fel, oficialii NATO şi ai SUA susţin că întreg teritoriul Europei va fi apărat în ce priveşte eventuale atacuri cu rachete balistice.

România a semnat cu SUA acordul de colaborare în privinţa scutului antirachetă pe 13 septembrie 2011. Acest sistem face parte din politica de apărare a NATO, alianţă militară din care România face parte din 2004. SUA şi NATO colaborează în cadrul acestui sistem, iar toate facilităţile şi armamentele construite de partea americană în cadrul acestui sistem se află sub egida NATO. Baza de la Deveselu urmează să devină operaţională sub comandament NATO.

Până în prezent, autorităţile militare americane au acordat, pe bază de licitaţie, trei mari contracte pentru construcţia bazei de la Deveselu, în valoare totală de 143 de milioane de dolari. Cele trei firme sunt Kellog Brown & Root Services (SUA, 134 milioane dolari), Exelis Systems Corporation (SUA, 5,7 milioane dolari)) şi Glacial PROD SRL (România, cel mai mic contract, de 3,3 milioane dolari).

Într-un interviu acordat gândul, Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politică de apărare şi spaţială şi principalul negociator al Acordului cu România, spunea că “România este structurată şi amplasată ideal, din punct de vedere geografic, pentru a furniza protecţie pentru Europa de Sud, faţă de rachete balistice din Orientul Mijlociu”.

“Nu aş spune că apărarea antirachetă amplasată în România va creşte ameninţarea pentru România. Chiar dimpotrivă. Cred că va mări acoperirea defensivă pentru România, capacităţile de descurajare ale României şi de asemenea, mai important, poziţia de apărare şi de descurajare a NATO”, a mai explicat Frank Rose, pentru gândul.

Oficialul american a precizat că scutul antirachetă este dezvoltat în principal pentru a face faţă noilor provocări din Coreea de Nord, care a dezvoltat şi a arătat public o nouă rachetă balistică intercontinentală mobilă, a testat şi a lansat racheta spaţială Taepodong 2, şi a făcut teste nucleare. A doua ameninţare cu rachete balistice, care în ultima vreme a scăzut însă în intensitate, este Iranul, conform calculelor strategice ale administraţiei SUA.

Citește și: