Andreea OFIŢERU
19226 vizualizări 14 ian 2015

Primăria Capitalei se pregăteşte să introducă sens unic pe Bulevardul Lacul Tei, Bulevardul Barbu Văcărescu şi pe Calea Dorobanţi, precum şi pe straza Ramuri Tei şi pe unele dintre străzile care au ieşire în Ramuri Tei.

Potrivit propunerilor făcute de Primăria Capitalei, şoferii vor putea circula pe Bulevardul Lacul Tei doar pe direcţia dinspre strada Maica Domnului către  Bulevardul Barbu Văcărescu.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei susţin că noile sensuri unice vor fi introduse cel mai devreme în luna martie, după ce va mai încălzi şi după ce Poliţia Rutieră îşi va da acordul final asupra modului cum se realizează traficul.

Cum se va circula în zona Lacul Tei, pe sensurile unice/Clic pentru a mări

Sensuri unice din zona Lacul Tei//Sursa hartă -Primăria Capitalei

Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că în zona cu linie de tramvai, de la Doamna Ghica la Maica Domnului, nu va fi afectată, iar în  această zona circulaţia va rămâne pe ambele sensuri.

Directorul Direcţiei Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei, Ion Dedu, precizează că introducerea noilor sensuri unice face parte din planul primăriei de a fluidiza traficul în zona Lacul Tei.

„Asta este şi principiul de bază al acestei reorganizări al străzilor: creşterea vitezei de mobilitate. Sunt probleme de trafic nu numai pentru bucureştenii care-şi folosesc maşinile, ci şi pentru cei care trec zilnic prin Capitală, care sunt nevoiţi să stea pe loc de multe ori. Media zilnică de maşini care tranzitează Capitala este de 400.000, la care se adaugă cele 1,2 milioane de maşini înregistrate în Bucureşti. Hai să zicem că nu sunt chiar 1,6 milioane de maşini în total, dar să zicem că sunt1,5 milioane de maşini zilnic. Păi, în comparaţie cu Viena de exemplu unde sunt 600.000 de maşini e enorm. Toate reorganizările pe care le facem le facem pentru a crea un sistem integrat de RATB şi metrou astfel încât Bucureştiul să poată fi circulat”, a declarat Ion Dedu.

Ramuri Tei, una din străzile care vor avea sens unic// Mediafax Foto// Marius Dumbrăveanu

Directorul spune că pe lângă creşterea mobilităţii în zona Tei, sensurile unice aduc o creştere a capacităţii străzilor respective, în sensul că pe aceste străzi vor circula mai multe maşini. În plus, Primaria Capitalei va pune pe mai multe străzi din zonă Lacul Tei benzi unice pentru transportul în comun, aceste benzi vor fi folosite exclusiv pentru transportul public, ceea ce înseamnă inclusiv taxiuri.

”Marele câştig vine din amenajrea benzilor unice pentru transportul public. Aşa putem să asigurăm o anumită frecvenţă pentru autobuze. Ca creşte atât calitatea transportului public, cât şi valoarea comercială a transportului comercial. Transportul public e ca un lanţ care se roteşte. Cu cât se învârte mai repede cu atât valoarea comercială este mai mare”, a mai spus Ion Dedu.

Directorul spune că în zona Lacul Tei vor fi mai multe străzi la care se poate regla circulaţia prin reamenajarea intersecţiilor, dar şi străzi cum e Bulevardul Văcărescu, unde e nevoie de lucrări de infrastructură cum e modernizarea liniilor de tramvai.

Ce alte străzi din Bucureşti vor fi reorganizate

În curând, Primăria Capitalei va avea un model matematic, cu ajutorul căruia va simula traficul din Bucureşti. Este vorba de un plan de studiu pentru zona Bucureşti Ilfov, dar şi judeţe limitrofe cum este Prahova de exemplu, plan care va da un model matematic ce va oferi un sistem integrat de circulaţie. În baza acestui model matematic, care va constata punctele roşii din trafic şi timpii de aşteptare, se vor introduce măsuri menite pentru fluidizarea traficului.

Reamenajarea intersecţiei Răzoare, aşa cum arată în planurile Primăriei Capitalei/Clic pentru a mări

În această vară, Primăria Capitalei are în plan şi fluidizarea circulaţiei din zona Răzoare. Astfel, la Răzoare va fi sens unic, iar numai strada Progresului va avea  ieşire în intersecţia  care duce spre Drumul Taberei. O altă intersecţie care va fi reamenajată va şi strada Progresului şi Şoseaua Viilor – Bulevardul Tudor Vladimirescu. De asemenea, în acelaşi plan de reorganizare a traficului din Capitală intră şi intersecţia Str. Ctin Istrati cu Str. Progresul şi Şos Viilor.

Reamenjarea intersecţiei Calea Rahovei-Str.Prgresul şi sos. Viilor- Bd T. Vladimirescu/ Clic pentru a mări

Reamenjarea Intercţiei Calea 13 Septembrie-Şoseaua Panduri/ Clic pentru a mări

Cum se circulă în prezent în Bucureşti, pe zone de trafic// Clic pentru a mări

Proiectele Primăriei Capitalei privind sensurile unice din Bucureşti/Clic pentru a mări

Video: Cristian Tomoială

Editor video: Mihnea Lazăr

Citește și: