Biro ATTILA
73200 vizualizări 19 mar 2014

Dorian Botoacă este primarul oraşului Comarnic din judeţul Prahova. Oficial, este membru PDL, fiind ales primar din partea acestei formaţiuni. La începutul anului, Botoacă a intrat şi în Fundaţia Mişcarea Populară, ONG-ul paralel Partidului Mişcarea Populară. În ultima vreme el a început să lucreze intens pentru partid. Un cititor gândul ne-a sesizat că primarul a demarat o campanie de strângere se semnături pentru Partidul Mişcarea Populară.

Am încercat să verificăm dacă informaţia este adevărată. Astfel că, sub pretextul unei verificări de la partid, de la PMP, i-am solicitat primarului să ne spună cum merge campania în localitate. De la primar am aflat că este vorba de realizarea unei liste cu susţinătorii PMP pentru alegerile europarlamentare din acest an. Pe listele PMP anul acesta va candida şi Elena Băsescu, fiica preşedintelui care şi în 2009 a beneficiat de sprijinul PDL pentru a ajunge în Parlamentul European.

L-am sunat vinerea trecută. Iniţial ne-a spus că a reuşit să strângă 300 de sustinători pentru PMP. „Acuma se lucrează la ele. După mine aşa cred că pe luni aş putea să vă dau 300 în prima fază. Listele sunt completate cu tot ce trebuie. Avem undeva la 250, 270, 300”, ne-a spus primarul. Am stabilit să ne auzim luni ca să facem împreună o centralizare.

Miting PMP în Bucureşti

 

Am revenit luni cu un telefon la primarul Botoacă: „Avem 150 făcute. Din păcate nu avem curent la Primărie. Nu avem cum să vi le trimitem”. Mai pe seară primarul ne explică că a plecat de la primărie, dar că ne poate transmite listele marţi dimineaţă. Îi transmitem o adresă de mail unde să trimită listele scanate. Marţi dimineată, prompt primarul Botoacă a transmis 22 de liste cu 220 de susţinători. Listele poarta antetul PMP şi conţin datele de identificare ale localnicilor din Comarnic.

FOTO: Listele cu susţinătorii PMP realizate de primarul PDL

Revenim cu un telefon de mulţumire. Încercăm să obţinem detalii. Primarul ne spune că pentru realizarea listelor a utilizat consilierii locali. „Eu am dat în lucru chestiunea asta consilierilor mei care sunt în număr de 16. Pentru ei nu a fost un mare efort. Noi avem structura noastră. Dacă nu o făceam prin filiera asta nu reuşeam să adunăm atât de multe”, a explicat primarul.

Încercăm să aflăm cum receptează omul simplu PMP-ul. „Lumea este reticentă. Eu am mai vorbit cu domnul Dragoş (deputatul Dragoş Gunia -n.r). Trebuie să se mai lucreze pe partea publică. Trebuie să fie făcută publică toată conducerea. Ei nu ştiau nimic în afară de ce au auzit la tv”, se destăinuie edilul.

Este însă optimist privind alegerile. „I-am explicat şi domnului Dragoş că o să fie bine. O să fie bine şi pe 25 mai, şi la prezidenţiale. Ştiu eu ce trebuie să fac. Din primul moment am fost convins că e o chestiune de viitor”, susţine primarul.

„Trebuie făcut un număr de ziare cu interviuri cu domnul Dragoş, cu stafful de la Ploieşti”

Totuşi edilul nu e convins că PMP stă bine cu procentele în Prahova. „Am văzut şi eu sondajele, dar creşterea este ”modo grosso”, dar dacă o luăm pe Prahova nu cred că sunt aşa de multe procente. Vă spun că eu am vorbit cu ai mei şi tot ce este pentru PDL ce trebuia să meargă la PDL va merge la PMP. Dar dacă nu se ştie conducerea, dacă nu se ştiu proiectele de viitor, ce intenţionează acest partid există şi reversul medaliei”, mai spune primarul

Are şi câteva recomandări pentru partid. „Nu trebuie să vă culcaţi pe ureche că e Udrea şi preşedintele şi totul se rezolvă. Trebuie mişcat în teritoriu. O campanie din asta media făcută corespunzător. Trebuie făcut un număr de ziare cu interviuri cu domnul Dragoş, cu stafful de la Ploieşti. Trebuie să fie căutate specifice pentru fiecare localitate. Campania trebuie făcută în fiecare localitate”, mai spune primarul.

În 2012, Dorin Botoacă a obţinut un nou mandat de primar în Comarnic fiind ales din partea PDL. Este şi preşedintele PDL Comarnic. În 2012, Agenţia Naţională de Intergritate l-a declarat pe Dorin Botoacă incompatibil. „BOTOACĂ Vasile Dorian s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 – 15 iulie 2010, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de Primar al Oraşului Comarnic, Jud. Prahova, cât şi calitatea de persoană fizică autorizată „BOTOACĂ I. VASILE DORIAN”. Starea de incompatibilitate a fost identificată şi pentru intervalul  10 mai – 12 iulie 2011, perioadă în care acesta a exercitat şi funcţia de administrator al S.C. DORIAN SMART SOLUTIONS S.R.L.”, a menţionat ANI într-un comunicat public. La începutul anului s-a înscris oficial şi în Fundaţia Mişcarea Populară.

Şi alţi primari PDL muncesc pentru partidul lui Băsescu

Nu este singurul primar PDL care este dispus să ajute PMP cu liste de susţinători. Ion Manea, primarul localităţii Valea Doftanei: „Eu încă nu le am, dar încercăm să facem. Chiar voiam să îl sun pe domnul Gunia. Trebuie să ne ajutaţi cu nişte oameni ca să dăm şi noi drumul la treabă”, spune primarul. Petre Stan, primar PDL din Cărbuneşti, spune că încă nu s-a apucat de treabă, dar că este dispus să strângă şi el o listă cu simpatizanţi ai PMP. Primarul PDL din localitatea Lapos, Dumitru Târlea este mult mai entuziasmat. Nu s-a apucat încă de strâns semnături. „Daţi-mi pe mail modelul şi face. Domnul Dragoş mi-a dat acu ceva vreme altceva de facut, cu adeziunile. Dar facem şi lista cu susţinători. Nu e nici o problemă”, a explicat primarul din Lapos.

PDL a mai lucrat odată pentru EBA

Anul acesta, potrivit unor surse gândul pe listele PMP pe primele două locuri pentru europarlamentare vor candida Elena Băsescu şi Cristian Preda. În 2009 Elena Băsescu, a candidat independentă, dar a fost susţinută de PDL. În 2009 Hotnews.ro a demonstrat că PDL s-a implicat masiv în procesul de alegere a Elenei Băsescu în Parlamentul European. Filialele locale ale PDL au primit ordine clare de la conducere centrală, astfel încât pentru fiecare secţie de votate PDL a pregătit o listă cu 10 membri ai partidului care au votat cu Elena Băsescu. În ziua votului, cei 10 membri PDL arondaţi secţiei s-au dus şi au votat pentru EBA, astfel că fiica preşedintelui a acces în Parlamentul European.

Citește și: