186 vizualizări 16 mai 2008
Mai bine de 10 ore au stat 9 bolnave cu un cadavru în salonul 6 al Spitalului de Urgenţă Suceava, în Secţia de Pneumoftiziologie. Morga este închisă noaptea, se apără şi acum infirmierele şi cadrele medicale care nu au băgat în seamă insistenţele pacientelor de a muta trupul răposatei, aşa cum nu au răspuns nici rugăminţilor de a acorda ajutor bolnavei în agonie.

Mai mult, asaltate de rugăminţi, angajatele pavilionului au recomandat bolnavelor şi aşa demoralizate să ducă ele cadavrul la morgă pentru că spitalul nu are suficient personal. Aceleaşi cadre medico-sanitare de gardă în noaptea decesului Speranţei Văraru mai spun că nu ar fi avut cu ce să transporte corpul neînsufleţit peste drum de secţie, la nici 300 de metri, pentru că unica maşină a Serviciului de Medicină Legală nu era disponibilă. Abia joi dimineaţă defuncta a fost dusă la necropsie cu autospeciala unei firme de… construcţii.

Fostele colege de salon ale Speranţei Văraru (64 de ani, din Călugăreni) acuză asistentele şi medicii din secţie că nu au răspuns rugăminţilor bolnavei de a-i da oxigen sau vreun calmant pentru că respira foarte greu, se sufoca şi acuza dureri insuportabile. „Fetele femeii au vrut să o ducă la Timişoara, dar doctoriţa le-a spus să o mai lase un pic, că o pune ea pe picioare. O bolnavă s-a dus la doctoriţă să îi dea ceva că femeia se văita şi cerea ajutor, dar ea i-a spus: «Spune-i să se liniştească, că ea cam are gâzuliţe în cap»”, a spus o bolnavă care a privegheat de nevoie răposata.

Alte colege de salon au povestit că nu au dormit de spaimă, dar cel mai grav e că li s-a făcut rău. După ce trupul neînsufleţit a fost dus la morgă, bolnavelor din salon li s-a luat tensiunea. Ca jurnaliştii să nu filmeze sau să fotografieze în secţie, angajatele de la Pneumoftiziologie s-au baricadat în pavilion. Rudele Speranţei Văraru acuză personalul medical că nu a îngrijit cum se cuvine bolnava, că i-au abandonat trupul şi că au întârziat pregătirile de înmormântare. „Au spus s-o ducem noi la morgă sau bolnavii, fiindcă ei n-au personal. După ce lumea s-a scandalizat, voiau s-o pună pe targă şi s-o treacă strada printre oameni şi maşini”, a spus revoltat nepotul victimei, Sorin Ciubotăraşu. Medicul Maria Muha, şefa Secţiei de Pneumoftiziologie, liberă în seara decesului femeii de 64 de ani, a afirmat: „Eu am respect şi pentru cei vii, şi pentru cei morţi. (…) Nu cred că cineva şi-ar fi permis să neglijeze bolnavii în halul ăsta”. Ancheta internă, administrativă, nu a fost încă finalizată.

Citește și: